Ontgiften – maar hoe?

Sanne Burger

28 augustus 2023

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekte is vergiftiging. Dat klinkt dramatisch, maar het wil eigenlijk zeggen dat er zo veel gif- en afvalstoffen in het lichaam opgehoopt zijn, dat je er ziek van wordt. Dit komt door voeding, levenswijze, te weinig beweging, slechte circulatie, blokkades, stress, spanning, medicijnen, drugs, etc.
Er ontstaat steeds meer bewustzijn ten aanzien van het belang van ontgiften oftewel detoxen, maar de vraag is: hoe? Hoe begin je met ontgiften, hoe lang moet je het doen en hoe weet je of je het goed doet?
Het proces van ontgiften verloopt voor ieder mens anders. Het is afhankelijk van hoeveel gif- en afvalstoffen je in je lichaam hebt, hoe gezond je bent, hoeveel vitaliteit je hebt, hoe je omstandigheden zijn, hoe je je voelt, etc.
In een natuurlijke omgeving, bij een gezond mens, verloopt het proces van ontgiften zonder enige symptomen. Het lichaam is ingesteld op het afvoeren van gif- en afvalstoffen en doet dit via verschillende kanalen en op verschillende manieren (ontlasting, urine, zweten, uitademing, etc.). Als er heel veel gif- en afvalstoffen in het lichaam opgeslagen zijn en je gaat dan ontgiften, dan kan dat leiden tot vervelende symptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, slapeloosheid, nervositeit, irritatie, diarree, zweten, onrust en soms koorts, uitslag, overgeven, etc.
Zo’n healing crisis is op zich niet schadelijk, maar wel vervelend. Als je gaat ontgiften, is het belangrijk dat je niet te hard gaat, om bovenstaande symptomen op een voor jou aanvaardbaar level te houden. Het wil niet zeggen dat het niet goed gaat – integendeel! Maar je moet het wel vol kunnen – en willen – houden.

Er zijn meerdere manieren om te ontgiften:

Vasten
De meest radicale en efficiënte manier om te ontgiften is vasten. Niet droogvasten! Ik ben geen voorstander van droogvasten (een vorm van vasten waar je niks eet en drinkt, zelfs geen water), omdat dat het lichaam teveel onder druk zet. Vasten zou niet tot stress (doodsangst) moeten leiden. Ik ben wel een voorstander van watervasten, sapvasten en andere vormen van vasten.
Je kunt ook alleen maar groente en fruit eten voor een bepaalde periode, of een tijdje alleen maar rauw voedsel eten. Je kunt ook een tijdje biologisch en veganistisch eten, of een aantal dagen alleen maar bruine rijst met gomasio. Vasten is verreweg de snelste en meest effectieve detox-methode.
De oudste geneesmethode die bekend is, is vasten en bidden. ‘Vasten en bidden’ kom je al tegen in de bijbel en andere oude geschriften. Niet dat alles wat daar staat waar is, maar het belang van vasten en bidden kan niet genoeg benadrukt worden. Met bidden wordt eigenlijk geestelijk ontgiften bedoeld, dus je bevrijden van negatieve gedachten en valse overtuigingen.
Die twee samen zijn de sleutel tot genezing. Het zijn de twee vleugels van dezelfde vogel. Tegenwoordig hebben mensen niet zoveel meer met bidden, maar je zou het ook mediteren kunnen noemen. Als je ziek wordt en je gaat vasten en mediteren, is er misschien niet meer dan dat nodig om beter te worden.

Kruiden
Er zijn veel kruiden verkrijgbaar en in de natuur te vinden die een ontgiftende werking hebben. Verse, biologische groente en fruit hebben een ontgiftende werking, maar kruiden zijn vaak nog krachtiger. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks het poeder van de moringaboom of de gingko biloba-boom nemen, maar ook brandnetel, paardenbloem, peterselie, koriander en munt, liefst vers uit eigen tuin, hebben een reinigende werking. Chlorella en spirulina ondersteunen het detoxen ook enorm.

Anders gaan eten
Je dieet veranderen is ook een goede manier om te ontgiften. Veel gif- en afvalstoffen komen in ons lichaam terecht door wat we eten en drinken. Logisch dat wanneer je de giftige elementen uit je dieet haalt, dat een ontgiftende werking zal hebben. Die elementen zijn alcohol, suiker, keukenzout, magnetronmaaltijden, voorbewerkt eten, conserveermiddelen, voedsel met geur-, kleur- en smaakstoffen, chemicaliën en pesticiden, koffie, etc.
Gemiddeld 80% van je energie wordt normaliter gebruikt voor je spijsvertering. Als je meer dan genoeg energie hebt, is dat prima. Je hebt dan nog 20% over om andere dingen te doen.
Als er veel voedsel binnenkomt dat vet, zoet, zwaar (vlees, noten en zuivel), teveel of ongezond is, dan gaat dat percentage omhoog. De moderne mens gebruikt vaak meer dan 90% van zijn energie voor de spijsvertering, en dan nog lukt het niet om alle gif- en afvalstoffen af te voeren. Die worden dan in de lever, het bindweefsel en de vetrolletjes om je middel worden opgeslagen, in afwachting van betere tijden: tijden dat je gaat vasten of lichter en schoner gaat eten. Als je lichter en schoner voedsel gaat eten, gaat het percentage van de energie die je nodig hebt voor je spijsvertering, omlaag.
Er blijft dan meer energie over die het lichaam vanuit zijn of haar natuurlijke wijsheid meteen zal gaan gebruiken om achterstallig onderhoud uit te voeren – het meest dringende eerst. Het meest dringende bij bijna iedereen is het afvoeren van gif- en afvalstoffen. Daarom is minder, anders of een tijdje helemaal niet eten, zo goed voor je gezondheid.

Adem en beweging
Het werken met adem kan het proces van ontgiften enorm ondersteunen. In tradities zoals yoga en Qigong wordt de ademhaling gecombineerd met specifieke bewegingen, wat een bijzonder krachtig ontgiftend effect heeft. Het oprekken van de bindweefsels, waar veel gif- en afvalstoffen zijn opgeslagen, maken het los, brengen het in de bloedbaan en geven het lichaam de kans het af te voeren. Daarom kun je je na een yoga- of Qigong sessie soms moe of een beetje ziek voelen. Je bent aan het ontgiften!
Ook buiten wandelen, liefst in de natuur, of sporten – welke sport dan ook – waarbij je diep ademt, heeft een buitengewoon reinigend effect. Het hoeft niet ingewikkeld of spiritueel te zijn om te werken.

Emotioneel ontgiften
Onderdrukte negatieve emoties zoals extreme woede, haat, wrok, zelfverwijt, schuldgevoelens, verwijt, oordeel, jaloezie, etc. kunnen je ook vergiftigen, langzaam maar zeker. Er zijn veel manieren om emotioneel te ontladen. Zoek een manier die bij je past.

Geestelijk ontgiften
Met geestelijk ontgiften komen we weer uit bij bidden, of mediteren. Het is niet voor niks dat meditatie bij alle spirituele stromingen zo’n belangrijke plek inneemt. Geestelijke vervuiling is een term voor ziekmakende overtuigingen, die ontstaan zijn tijdens de opvoeding, door de cultuur waarin je opgegroeid bent, door momenten van machteloosheid en indoctrinatie en door het aanleren van negatieve opvattingen, zoals dat we zondig of lelijk zijn, of dat we liefde moeten verdienen, of dat het kwaad in ons zit.
Het is net zo belangrijk, zo niet belangrijker, om je daarvan te ontdoen, misschien nog wel meer dan van de ziekmakende voeding die je tot je neemt. Er zijn veel manieren om geestelijk te ontgiften. Dat hoeft niet volgens religieuze of spirituele dogma’s. Je kunt bidden of mediteren, gewoon vanuit jezelf, vanuit overgave. Affirmaties à la Louise Hay en Joe Dispensa kunnen ook helpen, net als goede literatuur lezen, je bevrijden van ziekmakende relaties en situaties, etc.

De Dikke Darm Detox
Deze vorm van vasten is specifiek gericht op het reinigen van de dikke darm, maar daarmee reinig je ook de rest van je lichaam. Bij deze vorm van ontgiften gebruik je lijnzaad, psylliumvezels, bentoniet en andere ingrediënten om de vastzittende ontlasting in de darmen (die iedereen heeft, in meer of mindere mate) los te maken en af te voeren.

28 dagen Intense Detox
Dit is een programma van 28 dagen waar je geheid van gaat ontgiften. Doe het niet als je weet dat je veel gif- en afvalstoffen in je lichaam hebt, want dan wordt het waarschijnlijk te heftig.

Tijd om te vasten
Veel informatie over vasten in het algemeen vind je in het artikel ‘Tijd om te vasten’.

Sanne Burger
sanneburger.com

1 Reactie

  1. Mie DeWandel

    Super interessant en belangrijk !

    Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Gedachten zijn net olijven

Gedachten zijn net olijven

Als je maar vaak genoeg iets eet, dan ga je het vanzelf lekker vinden. Olijven bijvoorbeeld, hebben best een vreemde...

Nog even volhouden

Nog even volhouden

“Medische wetenschap is een vorm van waanzin waarvan maar weinig medici ooit herstellen. Gesteund door de commercie...

Knobbeltjes zijn niet gevaarlijk

Knobbeltjes zijn niet gevaarlijk

Ik ben nou toch een goed boek aan het lezen! Het heet ‘The poisoned needle’ en is in 1954 (!) gepubliceerd door...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om nieuwe artikelen en aankondigingen van nieuwe trainingen direct in je inbox te ontvangen!

 

Je aanmelding is gelukt!