Het kwaad heeft geen plaats in mij

‘Je moet het kwaad niet buiten je plaatsen’ is een gevleugelde uitspraak in de spirituele wereld. Wat mij betreft is het een spirituele bypass. Als je onrecht ziet in de buitenwereld, moet je er iets aan doen!

Stel je voor, je ziet iemand een kind mishandelen. Wat doe je? Ga je naar binnen, doe je de deur op slot, ga je op je meditatiekussentje zitten en ga je erop mediteren? Ga je op zoek naar je innerlijke kindermishandelaar, om het vervolgens in jezelf te transformeren? Denk je nou echt dat dat kind daar iets aan heeft? Denk je echt dat je daarmee de wereld verbetert?
Stel je voor, je ziet dat mensen voorgelogen worden door de medische industrie en dat ze onder invloed van de wereldwijde angstporno akkoord gaan met experimentele behandelingen, waar ze vervolgens doodziek van worden. Wat doe je? Keer je naar binnen en ga je op zoek naar waar dit resoneert in jezelf? Ga je op zoek naar je eigen innerlijke pillenpusher, je innerlijke Pfizer-CEO, je innerlijke kwakzalver, je innerlijke corrupte dokter? Ga je op zoek naar waar in jezelf je ijskoud opportunisme en de bereidheid te werken voor bloedgeld tegenkomt? Adem liefde in, adem corruptie uit? En deel je vervolgens een selfie op social media om te laten zien dat je goed bezig bent? Nou, fijn hoor. Daar hebben we wat aan. NOT!

Het enige wat er gebeurt als je op deze manier reageert op de buitenwereld is dat je jezelf een excuus geeft om er niks aan te doen. Een dergelijke houding leidt tot inertie, passiviteit en apathie. De enige die daar echt voordeel bij heeft, is de industrie, die door kan gaan met zijn misdadige bezigheden, terwijl jij je ‘innerlijk werk’ doet. Maar echt, waarom zou je dat doen? Jij bent Bourla niet! Jij bent Gates niet! Jij maakt geen deel uit van de medische maffia, dus waarom zou je jezelf daar in godsnaam mee identificeren? Je neemt echt geen verantwoordelijkheid als je dat doet. Integendeel! De wereld heeft er niks aan. (Behalve natuurlijk als je wel deel uitmaakt van de medische maffia. Dan is een proces van inkeer juist erg waardevol.)

Het idee dat je iets zinvols doet door ‘naar binnen te keren’ hoort bij de new age scam die in de zestiger jaren door de machthebbers in de wereld is gebracht toen ze merkten dat het verlammende effect van religie minder aan het worden was. De leugen is deze: als je niet naar binnen keert als je iets kwaadaardigs aanschouwt in de buitenwereld, dan plaats je het buiten je en los je niks op.
Het omgekeerde is waar. Deze leugen is in het leven geroepen door dezelfde mensen die je moeder met gif injecteren, je kinderen molesteren en de klimaathoax bedacht hebben. Het komt hén goed uit! Als jij het gelooft, dan zijn zij erin geslaagd om jou buitenspel te zetten met hun spirituele prietpraat. Zolang jij je terugtrekt in je binnenwereld en op je meditatiekussentje blijft zitten, hebben ze van jou in ieder geval geen last. Zolang ze jou het gevoel geven dat het kwaad in jou zit en het dus aan jou is om het in je binnenwereld op te lossen, kunnen zij hun gang gaan.
Het is een briljante, sinistere strategie, die jou als goedbedoelend en weldenkend mens volledig op het verkeerde been zet. De waarheid is namelijk precies andersom: als je geen actie onderneemt als je onrecht ziet in de buitenwereld – ín die buitenwereld – dán pas word je medeplichtig.

Door het kwaad geen plaats te geven in mij, claim ik mijn menselijkheid terug. Om dat te kunnen doen, moet ik eerst beseffen dat ik daartoe in staat ben. Als ik dat eenmaal besef, kom ik weer in mijn kracht en hoef ik niet langer bang te zijn voor het kwaad. Ik ben in staat om nee te zeggen tegen het kwaad en het kwaad kan daar niet tegenop. Ik ben sterker dan het kwaad, want ik ben mens. Mijn menselijke natuur is oneindig goed, vriendelijk, liefdevol, vrolijk, zachtaardig en behulpzaam.
Wij mensen zijn goede wezens. Het kwaad heeft geen plaats in ons. Het kwaad dat we zien in de buitenwereld krijgt pas een voet tussen de deur als we gaan geloven dat dat niet zo is. Als je al dat spirituele gezever, het wollige gepsychologiseer, al die verhalen over dat het kwaad dat je ziet een projectie is van het kwaad in jezelf en dat je alleen door aan jezelf te werken er iets aan kunt doen en het kwaad in de wereld kunt oplossen … blablabla … zo gauw je dat gaat geloven, heeft het kwaad een voet tussen de deur.

Dat is hoe het kwaad binnenkomt: door jou in verwarring te brengen over je menselijke natuur en je een schuldgevoel aan te praten over wie je werkelijk bent. Door jou in verwarring te brengen over je gevoelens, je gedachten en je acties. Op het moment dat je gaat geloven dat er diep van binnen duisternis en slechtheid in je zit, kan het kwaad bij je binnenkomen, zal het langzaam maar zeker terrein winnen en steeds meer grip krijgen op wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Zo werken religies al eeuwen. De machthebbers hebben er baat bij dat je gelooft dat je slecht bent en hulp nodig hebt van God, een priester, een goeroe, een imam en een hele hoop ingewikkelde gebeden en handelingen om een goed mens te worden. Zij willen graag dat je gelooft dat je offers moet brengen en keihard je best moet doen om het kwaad in jezelf te verslaan, want anders zou je veel minder controleerbaar en stuurbaar zijn dan wat hen goed uitkomt.

Je kunt dus wel degelijk geïnfiltreerd worden door het kwaad. Als jij het kwaad binnenlaat, kan het via jou ageren en word je wellicht iemand die kinderen mishandelt of over lijken gaat in je beroep. Het is niet zo dat wij mensen niet in staat zijn tot gruwelijke handelingen en extreme destructiviteit. Dat heeft echter niks te maken met onze wezenlijke natuur, maar alles met onze goedgelovigheid. We zijn zo gemakkelijk te beïnvloeden. We vergeten zo gemakkelijk onze wezenlijke natuur, omdat we in principe anderen vertrouwen. Zo werkt onze inherente goedheid tegen ons. Net zoals de oorspronkelijke bewoners van wat nu Amerika heet zich niet konden voorstellen dat de nieuwkomers kwaad in de zin hadden en ze in eerste instantie met open armen verwelkomden, op dezelfde manier kunnen wij westerlingen ons niet voorstellen dat onze medici kwaad in de zin hebben en vertrouwen we ze zelfs onze eigen kinderen toe.

De enige juiste reactie op de suggestie dat ik het kwaad niet buiten me moet plaatsen is een ferm: jawel, dat doe ik wel. Het kwaad zit niet in mij, want ik laat het niet toe. Ik laat het niet bij mij binnenkomen. Ik plaats het kwaad wel degelijk buiten mij. Het kwaad heeft in mij niets te zoeken. Ik heb het recht en de macht om nee te zeggen tegen het kwaad, maar als ik kwaad zie in de buitenwereld, dan zal ik actie ondernemen. Ik zal er alles aan doen om het kwaad te elimineren, om de persoon die het kind mishandelt te stoppen, om de medische maffia te stoppen, om mijn dierbaren te waarschuwen en waar ik kan te beschermen. Ik ben heel goed in staat om goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. Ik herken het kwaad als ik het zie en ik herken het goede als ik het zie. Ik heb daar geen twijfel over. Ik ben niet in de war, ik voel me niet schuldig en ik ben bereid om in actie te komen als dat nodig is. En het is hard nodig.

Sanne Burger
sanneburger.com

6 Reacties

 1. Ine Breukelaar

  Helemaal waar.

  Antwoord
 2. Carola

  Prachtig en overtuigend verwoord, weer! Het ‘resoneert’ als een tierelier (om nog even in het zweefjargon te blijven)! 😁

  Antwoord
 3. Sandra Daniels

  Ge-wel-dig!

  Antwoord
 4. Margarita

  Top geschreven, dank je Sanne

  Antwoord
 5. Gayano

  Agenda 2030: de sci-fi movie ‘The Island’, met Scarlett Johansson, shows it all …

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Dank voor de filmtip! Zou je ajb je juiste email adres willen toevoegen? De mail die je gaf, werkt niet.

   Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Eind goed al goed?

Eind goed al goed?

(Dit is een artikel geschreven in februari 2023 - oorspronkelijk in het Engels, nu pas vertaald in het Nederlands.) Ik...

De schrijver en de monnik

De schrijver en de monnik

Meditatie is niet goed voor een schrijver Het is het laatste wat hij zou moeten doen Een schrijver heeft geen lege of...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.