Sanne Burger

Individuele sessies

Ma. t/m vr. (niet op wo.) 11.00 – 17.00 uur

Centrum Osher, Poortstraat 32, Utrecht

Voor boekingen/meer informatie

Wie ik ben

Ik ben Sanne Burger, 57 jaar en werkzaam in Utrecht. Ik help mensen om gezonder te worden op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Ik kijk naar de hele mens – naar alle niveaus en de samenhang en samenwerking (of het gebrek daaraan) tussen die vier.

Ga naar Individuele Sessies voor meer informatie over aanbod, prijzen, tijden en locatie (vanaf 1 juni 2024 een nieuw aanbod!)

Hieronder wat meer over mijzelf:

Ik wist als kind al dat ik genezeres wilde worden, maar hoe dat vorm te geven was nog wel een dingetje. Ik wist intuïtief dat ik het niet moest zoeken in de allopathische geneeskunde, maar las alles was los en vast zat over kruidengeneeskunde, parapsychologie, oosterse geneeswijzen, astrologie en alternatieve therapieen.

Mijn eerste echte studie was de astrologie. Ik verslond de boeken van Mellie Uyldert, Jeff Green, Robert Hand en nog vele anderen. Astrologie gaf me het kader dat ik zocht. Het was een anker voor me om deze werkelijkheid te duiden en mezelf daarin een plek te geven. Zonder astrologie was alles diffuus, met astrologie werd alles duidelijk – zelfs ikzelf. Ik ging astrologie studeren bij Asclepios, school voor natuurgeneeskunde en astrologie in Amsterdam, bij Hetty de Boer.
In diezelfde periode ontdekte ik Osho en op mijn 21e ging ik naar Poona, met het plan om sannyasin (leerling) te worden. Dat was in de jaren ’80. In Amsterdam en Utrecht zag je overal blije mensen in oranje jurken met een mala om hun nek rondlopen en ik wilde niets liever dan erbij horen. Die eerste keer in India was een enorme cultuurschok en ik vond in de ashram van Osho niet wat ik zocht. Ik vond het eerlijk gezegd nogal een decadente toestand en ik werd geen sannyasin (mijn moeder blij, die dacht dat ik in een sekte terechtgekomen was).

Ik werkte in die tijd in Sous le Soleil, het eerste new age winkeltje in Utrecht, aan de Oudegracht. Er was een grote bibliotheek, een boekwinkel en je kon er werkelijk alles kopen wat maar enigszins alternatief, hippie, mysterieus of spiritueel was: pendels, wierook, taortkaarten, new age muziek, sjamanistische trommels, Oosterse kleden, boeddhabeelden – het was allemaal nog nieuw in die tijd en ik zat op de voorste rij. Ik vond alles geweldig. Ik ging yoga en rebirthing doen en maakte kennis met het gedachtengoed van Louise Hay, over de manifesterende kracht van affirmaties. Er is weinig op het gebied van spiritualiteit, alternatieve geneeswijzen en new age dat ik niet gedaan heb. Ik was er vanaf het begin bij!

Toen ik zwanger werd op mijn 21e en mijn zoon geboren werd, verhuisde ik met mijn toenmalige partner en ons kind naar Noorwegen. Plotseling zat ik in the middle of nowhere met man en kind. Nu had ik altijd al de droom gehad om in de natuur te wonen, maar acht maanden sneeuw en ijs maakten daar geen deel van uit! De overgang van student in de stad naar huismoeder op het platteland viel me zwaar, maar ook daar vond ik magie, in de vorm van een Frans-Noors echtpaar, Jacques en Sigrun Balavoine, die in het piepkleine dorpje waar wij neergestreken waren een healingcentrum begonnen waren, net voordat wij er kwamen wonen. Bij hen zette ik mijn eerste stappen in de kunst van het mediteren en masseren.

Jacques en Sigrun onderwezen Nordlys massage, ofwel Noorderlicht massage, een Deense massagevorm waarbij ik voor het eerst kennismaakte met de energetische stromingen in het lichaam en deze leerde voelen en balanceren. Ik bleek er een talent voor te hebben en een tijdlang combineerde ik astrologie en massage – astromassage – in mijn sessies met cliënten. Uiteindelijk liet ik de astrologie los en raakte ik steeds meer gefascineerd door de wondere wereld van het lichaam en het diepe effect van lichaamswerk.

In Noorwegen werd mijn dochter geboren en maakte ik voor het eerst kennis met qigong, via de Chinese leraar Li Jun Feng. Bij een van de eerste trainingen bij deze qigongmeester zei hij tegen mij: “You will go to the Netherlands to teach qigong.” Dat verbaasde me ten zeerste, want ik had helemaal geen plannen om terug te gaan naar Nederland en lesgeven in qigong leek me volledig onhaalbaar, maar vijf jaar later was ik gescheiden, terug in Nederland en stond ik in Utrecht in een zaaltje qigongles te geven aan een groep van 20 mensen en dacht ik: “Shit, hij had gelijk!”

Tijdens die 11 jaar Noorwegen volgde ik de teachings van Barry Long, een spiritueel leraar die jaarlijks naar Zweden kwam om les te geven. Hij sprak veel over relaties, het verschil tussen mannen en vrouwen en over making love the divine way. Dat was het begin van mijn seksuele bewustwording.

Ook maakte ik in die tijd een aantal reizen naar India, Nepal en Egypte. In Egypte maakte ik voor het eerst kennis met Ancient Thai Massage. Ik kreeg zo’n massage van iemand en ik vond het geniaal. ‘Dat wil ik ook leren’, zei ik na de massage. Jaren later wilde ik in India een yoga-opleiding doen bij de Monghyr School of Yoga, maar ik was te laat om me in te schrijven. In plaats daarvan reisde ik naar Kathmandu en leerde ik Ancient Thai massage van Rahul Bharti.

Ik heb altijd het geluk gehad op het juiste moment de juiste leraar te vinden. Rahul Bharti komt tegenwoordig jaarlijks naar Nederland om les te geven, maar destijds, in 1998, was ik een van zijn eerste leerlingen en gaf hij alleen les in Nepal. In 2000 keerde ik terug naar Kathmandu om de teacher training te doen en sindsdien geef ik individuele sessies en de zesdaagse basistraining Ancient Thai Massage. Ik heb duizenden massages gegeven en een stuk of 20 zesdaagse trainingen. Als je iets zo vaak doet, wordt het een tweede natuur. Het is voor mij een diagnostisch medium geworden waarmee ik mensen kan lezen op een niveau dat anders niet toegankelijk zou zijn voor me. Het gaat volledig voorbij de ratio en het ego en het is altijd spot on. Al begrijp ik soms zelf de boodschappen en de beelden niet, de cliënt begrijpt het altijd wel. Zo heb ik in de loop der jaren geleerd dat niveau van helder bewustzijn te vertrouwen.

Toen ik in 2000 terugkeerde naar Nederland maakte ik kennis met Taotraining middels mijn laatste en belangrijkste leraar, Reinoud Eleveld. Taotraining is Reinoud’s invulling van het taoïstische systeem van zelfgenezing en bewustzijnsontwikkeling zoals dat door de Lungmen-school in Noord China al eeuwen onderwezen wordt. Mantak Chia heeft deze leer naar het Westen gebracht in de 80’er jaren. Je zou Taotraining ook wel de Chinese vorm van yoga kunnen noemen. Deze beide disciplines hebben veel overlappingen, maar ook veel verschillen.

Taotraining bestaat uit een heldere levensbeschouwing, kennis van de vijf elementen, de drie tantiens, het energetische systeem van het lichaam, de functie en mogelijkheden van de transformatie van seksuele energie als tool voor bewustwording, het belang van schaduwwerk, energetische zelfbescherming en nog veel meer. Tijdens mijn Taotraining opleiding tot instructrice, een intensieve training van zeven jaar, kwamen voor mij alle puzzelstukjes die ik in mijn leven verzameld had bijeen en ontstond er voor het eerst van mijn leven een stevige bedding waarop ik mijn leven en bewustzijn kon funderen.

Na mijn Taotraining opleiding gaf ik een aantal jaren les in Utrecht. Het was een fantastische tijd, maar toch ontbrak er nog iets. Dat ‘iets’ vond ik in Peru, dankzij de magie van het Andes gebergte, waar ik eindeloos in rondgezworven heb toen ik daar woonde, maar ook dankzij de talrijke ayahuasca en wachuma ceremonies die ik daar gedaan heb. Reinoud was daar fel op tegen, maar ik was altijd al een eigenwijze leerling en zeg nou zelf, op een gegeven moment moet de leerling haar eigen weg kiezen, toch? Achteraf begrijp ik het wel. Ayahuasca en wachuma zijn hele krachtige spirits, maar kosten veel levenskracht en kunnen ook veel chaos en verwarring veroorzaken. Ik heb er veel van geleerd, maar ik voel me geen ingewijde en ik raad het zeker niet iedereen aan. Wat betreft het navigeren van wachuma en vooral ayahuasca ben ik te veel een groentje om daar anderen in te kunnen begeleiden. Het is niet een van mijn skills, zoals qigong, voeding, astrologie, massage, het helder krijgen van je verhaal, schaduwwerk en Taotraining dat wel zijn, maar het heeft mijn genezend vermogen enorm verdiept, met name op het niveau van compassie, bescheidenheid en respect voor het Grote Mysterie.

Reinoud Eleveld was mijn belangrijkste leraar omdat hij altijd hamerde op de toepasbaarheid van de kennis in het dagelijks leven. Het is altijd lastig om een geneeswijze of traditie uit een andere cultuur te implementeren. De vertaalslag maken zonder dat de kennis vervormd wordt, is een kunst op zich. Wij westerlingen zijn bijvoorbeeld veel minder gedisciplineerd dan een Chinees. Wij gaan echt niet twee uur per dag dezelfde oefeningen doen. Wij zijn ook veel minder gehoorzaam en volgzaam dan een Chinees. Voor een Chinees is het absoluut not done om met je leraar in discussie te gaan, bijvoorbeeld, terwijl wij in het Westen niet anders doen. Daarnaast is de westerse cultuur met haar vrije seksualiteit en individualisme compleet anders dan de Chinese cultuur. Reinoud was een meester in het maken van die vertaalslag.

Toen ik terugkwam uit Peru, in 2018, werd ik onderdeel van het team dat Reinoud in het leven had geroepen om zijn lesprogramma’s onder te brengen in online programma’s. Ook was ik co-trainer tijdens de jaartrainingen die Reinoud gaf. Dat heb ik drie jaar met veel plezier gedaan, maar tegelijkertijd ontdekte ik dat ik de teachings zoals die op dat moment vormgegeven werden te dogmatisch vond. In de loop der jaren was mijn wereldbeeld toch fundamenteel anders geworden dan dat van Reinoud.

Begin 2020 stapte ik uit het team en begon ik als correctrice, vertaalster en redactrice voor uitgeverij Succesboeken, een uitgeverij naar mijn hart, met revolutionaire, onthullende boeken over de medische fraude en corruptie die al meer dan een eeuw mensen ziek maakt en het antwoord daarop: hoe kun je wél beter worden? Ook gaf ik begin 2020 het boek Broodje Corona uit, een boek dat het coronabedrog en de achterliggende agenda blootgeeft, maar ook oproept tot eigen verantwoordelijkheid en actie.

Door deze avontuurlijke levenswandel en vele studies heb ik je op dit moment het volgende te bieden: inzicht in je psyche, je levensstijl, je voedingswijze, je seksualiteit, je conditioneringen, je gedachtenpatronen, mogelijke oorzaken van ziekte (stress, voeding, straling, tekorten, trauma, vergiftiging als voornaamste oorzaken), lichaamswerk, het oprekken van de grenzen van de werkelijkheid, een diagnose met behulp van massage, maar ook door het analyseren van je lichaamshouding, de manier waarop je staat, waarop je zit, waarop je ligt, hoe je reageert op aanraking, hoe je ademt, hoe je loopt, hoe je weerstand biedt of juist niet, waar in je lichaam spanning zit, hoe je praat – alles.

Als je je hele leven bezig bent met het duiden van mensen – wat is er met hem/haar aan de hand en hoe kan dat genezen worden? – dan ontwikkel je daar een zesde zintuig voor. Het gaat steeds meer vanzelf. Het wordt een tweede natuur. Soms is dat lastig, want de meeste mensen zijn allergisch voor ongevraagd advies – ik ook! Maar toen de zogenaamde pandemie afgekondigd werd in maart 2020, begreep ik meteen dat het een grote leugen was. Mensen werden om hele andere redenen ziek! Alleen werd het me vaak niet in dank afgenomen, als ik het van de daken schreeuwde. Het resulteerde in Broodje Corona, dat ik bij Bart en Indira Tongerlo van Elk Uitgevers uitgaf.

Ik werk nu ongeveer 40 jaar als genezeres – als 17-jarig meisje gaf ik mijn eerste horoscoopconsulten en rebirthingsessies – maar pas de laatste jaren sta ik volledig op eigen benen en ben ik mijn eigen anker en fundament. Ik ben diep dankbaar voor de leraren die me hebben ondersteund en begeleid: Reinoud Eleveld, natuurlijk, maar ook Ursula Eireiner, Hans van de Muijzenberg, Rahul Bharti, Li Jun Feng, Jacques en Sigrun Balavoine, Barry Long, Osho, Enno Hering (mijn kettingrokende eerste astrologieleraar), Hetty de Boer en nog zoveel meer leraren, schrijvers en therapeuten die ik hier niet eens genoemd heb. Daarnaast heb ik ook onnoemelijk veel geleerd van mijn relaties, mijn kinderen, het moederschap en mijn reizen. Dit lange verhaal is maar een fractie, een noodzakelijke samenvatting en versimpeling van het hele verhaal, anders wordt het een boek – of een boekenserie.

Genezen is mijn missie in het leven, daar heb ik nooit aan getwijfeld, al heb ik het soms wel verwenst. Er zijn periodes geweest dat ik me terug moest trekken om aan mezelf te werken, omdat ik zelf in de war was of te veel pijn had om iets te bieden te hebben. Als genezer moet je eerst jezelf genezen en dan pas anderen, anders ben je niet waarachtig. Je kunt niet andere mensen onderwijzen over gezondheid als je zelf niet gezond bent. Je kunt mensen niet lesgeven in methodes die je zelf niet toepast of die voor jou niet werken. Je kunt geen waarheden verkondigen die je zelf niet leeft. Tegelijkertijd is het ook goed om als healer je menselijkheid te accepteren. Je bent zelf ook in proces, altijd. Je bent niet perfect, je bent nog niet klaar, je hebt ook blinde vlekken en over tien of twintig jaar zul je zaken misschien heel anders zien dan nu. Het is dus zaak om bescheiden te zijn, maar tegelijkertijd wel het lef en het zelfvertrouwen te hebben om te staan voor wat je weet en wat je te bieden hebt. Geen valse bescheidenheid, alstublieft.

Als je als healer langer dan tien jaar mee wilt gaan, moet je jezelf in acht nemen. Je moet ook een dikke huid hebben – je moet tegen weerstand kunnen. Hoe beter je bent als genezer, hoe meer je een doorn in het oog zal zijn van de medische orde, die op alle mogelijke manieren zal proberen om je belachelijk te maken en in diskrediet te brengen. Dat hebben we duidelijker dan ooit gezien in de afgelopen vier jaar. De demonisering van echte genezers is momenteel hevig gaande en komt ook terug via de mensen die dichtbij je staan. Dat is pijnlijk, maar daar moet je als healer tegen kunnen. Het is als het ware de prijs die je betaalt voor het werk dat je doet en je moet weten hoe je zulke aanvallen en veroordelingen van je af kunt laten glijden en hoe je jezelf beschermt. Energetische zelfbescherming en eenzaamheidstraining is een must – deze maken ook deel uit van Taotraining, maar ik onderschat het denk ik nog altijd.

Een positief resultaat van de coronaplandemie is dat heel veel mensen bewust zijn geworden van het feit dat de medische industrie het niet goed met ze voor heeft. Daardoor zijn een heleboel mensen op zoek naar alternatieven en dat is een goede zaak, al is het ook in het land der alternatieve geneeswijzen belangrijk om het kaf van het koren te scheiden.

Echte genezing gaat niet over: je bent kapot of er deugt iets niet aan jou en je moet dus gefixt worden. Nee, het gaat veel meer over het aanvaarden waar je nu bent en van daaruit verder kijken. Het gaat ook heel erg over het loslaten van dwang en controle, het loslaten van het idee dat er iets mis is met je als je niet voldoet aan het perfecte ideaalbeeld dat je voor en van jezelf gecreëerd hebt, of als je je niet aan het perfecte dieet houdt, of als je je niet aan je strakke trainingsprogramma houdt of niet iedere dag mediteert.

Het risico van het je bezighouden met spirituele ontwikkeling is dat je jezelf constant voelt tekortschieten omdat je niet onsterfelijk, verlicht, compleet gelukkig, helemaal gezond, totaal gedisciplineerd, altijd love & light bent. Daar gaat het dus niet om. Of misschien gaat het daar wel om, is dat uiteindelijk het doel, maar dat gaat je sowieso niet lukken als je dat nastreeft vanuit zelfafwijzing. Dat gaat alleen maar lukken vanuit zelfliefde. Hoe cliché, maar wel waar!

Echte genezing is niet duur of ingewikkeld. Ze vindt plaats in de natuur, door menselijk contact, aanraking, beweging, ontspanning, bewustzijn, plezier, verbinding en liefde. Vaak genees je meer van een uur wandelen in het bos dan van de een of andere ingewikkelde, dure behandeling. En ja, er is ook moed voor nodig. Moed om te veranderen van standpunt, van voedingspatroon of van gewoonte. Ergens weten we dat allemaal. We moeten uit de indoctrinatie van de medische industrie stappen. Echte genezing ligt veel dichterbij dan je denkt.