Gezond eten – 24 praktische tips

1. VERS
Selecteer wat je eet om te beginnen op grond van de volgende twee vragen: 1. Hoe natuurlijk is het? 2. Hoe vers is het? Hoe langer de weg van het natuurlijke product tot je mond, des te ongezonder is het meestal. Dus: Geen sinaasappelsap uit pak maar een verse sinaasappel. Geen voorverpakte maaltijden maar verse ingrediënten. Geen ingeblikte groenten maar verse groenten. Geen pasta of brood maar hele granen. Geen diepgevroren patat maar verse gekookte aardappels.

2. BIO
Derde vraag: Is het biologisch? Eet zoveel mogelijk biologisch. Sterker nog: eet biologisch of eet niet.

3. MET MATE
Eet niet teveel en niet te vaak. Als je je na het eten vol of misselijk voelt, of zo loom dat je je nauwelijks nog kunt bewegen, heb je teveel gegeten. Eet niet uit verveling, zelfmedelijden of beleefdheid, of, als je het wel doet, doe het met overgave en plezier. Eet niet als je je niet goed voelt. ‘Fast and pray’ is de meest beproefde geneesmethode door de eeuwen heen.

food164. GEEN SUIKER EN MEEL
Vermijd witte suiker en wit meel: brood, pasta, koekjes, taart.. Suiker en wit meel overbelasten je milt en alvleesklier: je suikergehalte schiet omhoog (meer energie) waardoor je ineens heel veel insuline moet aanmaken om de boel weer in balans te krijgen. Dat is zoveel werk voor het lichaam dat het netto resultaat is: MOE. Zoek pakken suiker en wit meel en alles in je keukenkastjes waar suiker of wit meel inzit bij elkaar en gooi het weg. Koop bruine rijst, quinoa, gierst en amaranth. Go wild!

5. SMOOTHIE
Schaf een blender aan en ontbijt met een smoothie van vers fruit of verse groente en andere lekkere dingen zoals noten, olie en zaden. Bv. 2 appels, 2 bananen, 2 kiwi’s, 1 citroen, 1 avocado, een flink stuk verse kokos, een eetlepel honing, een handje ongeroosterde en ongezouten cashewnoten en een flinke scheut lijnzaadolie. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos!

food56. FRUIT
Eet fruit liefst niet gemixt met andere soorten voedsel. Je kunt ook eens in de week of maand één of meerdere fruit-dagen inlassen waar je alleen maar fruit eet. Heerlijk! Zorg dat je altijd citroenen in huis heb en sprenkel dat rijkelijk over zo’n beetje alles wat je eet.

7. WATER
Zorg dat je vochtgehalte op peil is. Eén van de belangrijkste oorzaken van ziekte, vermoeidheid, menstruatieklachten, een droge huid en andere malaise is uitdroging. Bier, wijn en andere alcoholische dranken, koffie en zwarte thee zijn vochtafdrijvend en helpen dus niet als je dorst hebt – integendeel. Drink minder van de voorgaande drankjes en drink meer water, kruidenthee en (vers!) sap.

8. ZOUT
Zorg dat je zout- en mineralengehalte op peil is. Vermijd tafelzout of keukenzout, die onttrekken net als witte suiker mineralen aan je lichaam. Vermijd voorverpakte producten die gezouten zijn – dat is altijd geraffineerd zout. Gooi potjes tafelzout en keukenzout in de prullenbak en koop in plaats daarvan ongeraffineerd zeezout. Grijs/Keltisch zeezout is het beste. Tip: Drink ‘s ochtends als eerste een glas Sole: www.keltischzeezout.com. Koop spirulina of chlorella (gedroogde algen) en verdubbel de dagelijks aanbevolen hoeveelheid op het potje.

food119. SPICY
Eet meer – dagelijks! – knoflook, ui, verse gember en kurkuma – heerlijk in de wok. Deze stimuleren je immuunsysteem, vooral rauw, doden parasieten, stimuleren de spijsvertering en stoken je innerlijk vuur op, net als kaneel en chili. Lekker!

10. KRUIDEN
Eet meer verse kruiden. Schaf kruidenplantjes aan en voeg bij iedere maaltijd wat verse bieslook, peterselie, dille, oregano of tijm toe. Peterselie en dille zijn natuurlijke aphrodisiacs, wist je dat?

11. GEEN MAGNETRON
Gebruik geen magnetron! Eten bevat Chi ofwel levenskracht/energie. Een magnetron doodt dat. Alles wat je eet uit de magnetron is ‘leeg’ voedsel en onverteerbaar – geen voedsel meer, maar gips, vulmiddel – net als wit meel en suiker.

food812. MEER VET
Zorg dat je vetgehalte op peil is. Ook als je te dik bent eet je meestal te weinig vet. De meeste mensen lijden aan een gebrek aan vetten in hun lichaam, met allerlei klachten als gevolg. Ironisch genoeg hoort overgewicht daar ook bij. Negeer de magere advertenties. Neem iedere dag een eetlepel hempolie of lijnzaadolie (in je smoothie of in je wokgroenten). Eet zoveel mogelijk onverwarmde oliën. Behalve hempolie en lijnzaadolie zijn sesamolie, kokosolie en olijfolie ook fantastisch. Eet uiteraard alleen koudgeperste, biologische oliën. Eet GEEN margarine, dat kan je lichaam niet verteren. Becel is puur gif. Eet roomboter, vette yoghurt (Grieks!) of kwark, vermijd alle vetvrije producten, die zijn onverteerbaar en drink volle melk, als het kan rauw. Als je vlees eet: eet geen mager vlees maar vet vlees en vette vis.

food1311. DIEREN
Algemeen: Wees matig met zuivel, vlees en vis. Twee keer per week vlees of vis bij de warme maaltijd is in mijn optiek meer dan genoeg, al zijn er voedingsspecialisten die daar anders over denken. Vermijd gepasteuriseerde en magere zuivel. Vermijd mager vlees. Eet alleen biologische zuivel en biologische vlees en vis. Hier is dat behalve een gezonde keus ook een ethische keus: boycot de vlees- en zuivelindustrie. Kijk ‘Earthlings’

12. AGNI
Na zonsondergang neemt Agni, het verteringsvuur, met 80 % af. In onze maatschappij eten we de hoofdmaaltijd vaak ‘s avonds en snacken we uitgebreid voor de TV, maar dat is dus niet zo slim. Als het kan eet dan je hoofdmaaltijd en de zware kost rond het middaguur en eet ‘s avonds zo weinig en licht mogelijk.

food1013. TAKE A BREAK
Het is absoluut niet nodig om drie keer per dag te eten – dat is bedacht door de voedingsindustrie die hun spullen willen verkopen. Het is prima om een maaltijd over te slaan als je er geen zin in hebt. Se meeste mensen eten teveel, te vroeg, te snel en te zwaar. De ochtend is voor reiniging van het lichaam, de middag is voor voeding van het lichaam en de avond is voor uitrusten van het lichaam.

14. REINIG JE DARMEN
Bij de meeste mensen is het darmstelsel in slechte conditie door langdurige slechte eetgewoontes. Neem maatregelen om je darmen te reinigen: drink meer water, eet meer vezels en olie. Een fantastische manier om je darmen grondig schoon te maken is het volgend ontbijtmengsel: een eetlepel gebroken lijnzaad, een eetlepel Colonclean (psylliumzaad, zie bio winkel), een mespuntje Bentonite (vulkaanzand) en een flinke scheut olie in je smoothie, pap, yoghurt of kwark. Doe hurkend en niet zittend je behoefte – ja, dat kan ook op een gewone WC 😉 Boost de darmen met natuurlijke probiotica: miso, kombucha, uien en knoflook, gefermenteerde producten zoals zuurkool en chutney, etc.

food915. GENIET
Geniet van je eten. Eet niet als je gehaast bent. Voel je niet schuldig als je iets eet waarvan je denkt of weet dat het niet ‘goed’ is. Eet niet iets wat je vies vindt. Haast, schuld en afkeer blokkeren de spijsvertering. Eet als het kan met mensen bij wie je je prettig voelt. Gezelligheid tijdens het eten stimuleert de vertering en de opname van voedingsstoffen. Kauw je eten goed. ‘Eat your liquids, drink your solids’ is een bekende yoga-uitspraak. Eet niet voor de TV: eet met aandacht. Maak geen ruzie tijdens het eten.

16. TAKE IT EASY
Wanneer je gezonder wilt eten en om die reden je eetgewoontes wilt veranderen: DOE RUSTIG AAN. Neem de tijd. Verander niet te snel. Neem het serieus en maak het tegelijkertijd niet te belangrijk. Kleine stapjes zijn beter dan radicale besluiten in deze, omdat je daarmee emotionele problemen en het overbekende jojo-effect vermijdt.

food217. HULP
Zoek hulp: lees boeken, kijk docu’s of praat met specialisten (zie hieronder). Stel vragen, wees kritisch en meet je succes af aan hoe je je voelt, niet aan wat anderen zeggen.

18. SIGNALEN
Vertrouw niet onmiddellijk de signalen van je lichaam. Je lichaam is een gewoontedier en zeer gevoelig voor verslaving. Tegen ALLE gewoonten, ook de ongezonde, zal het lichaam ‘ja’ zeggen. Tegen ALLE verslavende middelen zal het lichaam naar verloop van tijd ook ‘ja’ zeggen. Leer opnieuw onderscheid maken tussen gewoonte, verslaving en dat wat echt goed voor je is.

food1819. LIVERFLUSH
Ondersteun de reiniging en het sterker worden van je lichaam met de ‘liverflush’: een kuur waarbij je een week lang een liter appelsap per dag drinkt en dan een mengsel drinkt van grapefruitsap en olijfolie, gecombineerd met de inname van bitterzout. EERST het boek lezen, dan pas doen! Eén keer heeft geen zin, je moet het maandelijks of tweemaandelijks doen totdat je geen gal- en leverstenen meer uitscheidt. Meestal heb je minstens 12 rondes nodig. Voor meer info: Ener-chi.com of Medicalmedium.com

20. VASTEN
Ga vasten. Niet zonder begeleiding als je er geen ervaring mee hebt – de eerste keer kan heel heftig zijn. Je kunt een dag per week vasten, twee dagen per maand of één of twee keer per jaar, van 3 tot 12 dagen. De lente en de herfst lenen zich bij uitstek voor een vastenperiode: rond 21 maart en rond 21 september. In de meeste culturen is het lente-vasten een oude traditie.

food1921. GELD
Gezond eten is niet duurder dan ongezond eten, dat is een mythe. Laat je niet misleiden door advertenties van welke aard dan ook, ook niet de best bedoelende van de meest beroemde deskundigen. Hoe groter de reclame hoe groter de leugen.

21. KIEMEN
Eet kiemen! Alfalfa en andere kiemen zoals die van broccoli-, bieten-, prei- en ander zaad zitten boordevol vitamines, mineralen en levenskracht en kun je makkelijk zelf maken. Je kunt het ook kant en klaar kopen bij de supermarkt of de bio-winkel. ‘Alfalfa’ betekent: ‘Vader van alle voeding’.

22. RAUW
Eet altijd een deel rauw bij je maaltijd. Dus: altijd een salade of minimaal een handvol kiemen of een stuk komkommer en een tomaat bij je maaltijd. Het is gezond om af en toe een hele maaltijd rauw te eten of zelfs een paar dagen, weken of maanden rauw te eten, met name in de zomer of als je in een warm klimaat leeft. Het kan je lichaam volkomen vernieuwen, verjongen en regenereren. Over altijd rauw eten zijn de meningen verdeeld.

yin yang balans

www.elephantjournal.com

23. YIN YANG
Hou de Yin-Yang balans in je lichaam in de gaten. Streef ernaar zoveel mogelijk voedingsmiddelen te eten die in het midden van de Yin-Yang schaal terechtkomen. Vermijd extremen. In onze cultuur eten we zowel teveel extreem Yin als teveel extreem Yang.

24. ALKALISCH-ZUUR
De Yin Yang balans is niet hetzelfde als de alkalisch-zuur balans! Wat betreft de Alkalisch (alkaline) – Zuur (acidic) balans: Streef ernaar de hoeveelheid alkalische voedingsmiddelen te vermeerderen. Dit omdat in onze cultuur vrijwel iedereen verzuurd is en dat dus allereerst in balans gebracht moet worden. Daarna blijf je wat meer rond het midden.

acidic alkaline chart

Inspirerende links:
www.naturalnews.com
www.ener-chi.com
www.gerson.org
www.zinnith.nl
www.zelfwijzer.nl
www.rawfoodlife.com
www.rawfamily.com
www.davidwolfe.com
www.kushiinstitute.com
www.macrobiotics.nl
www.kruidenvrouwtje.nl
www.juliakang.nl
www.bolster.nl
www.westonaprice.org
www.growparadise.com
www.medicalmedium.com

Inspirerende documentaires:
www.foodmatters.tv
www.hungryforchange.tv
www.earthlings.com
www.ourdailybread.at
Food Inc: www.takepart.com/foodinc

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Ontgiften – maar hoe?

Ontgiften – maar hoe?

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekte is vergiftiging. Dat klinkt dramatisch, maar het wil eigenlijk zeggen dat...

Voedsel van de goden – deel 2

Voedsel van de goden – deel 2

In aanloop naar het 100 dagen PUUR dieet dat 21 maart begint - je kunt je nog aanmelden! - alvast antwoord op een...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.