Onze maatschappij bestaat uit leugens waar de waarheid bijna uit barst, zo strak zit het korset inmiddels. Nog even en we worden allemaal bestookt met rondvliegende knopen van de ‘fat lady’.

Als je eenmaal Robin Hood kent betaal je geen belasting meer. Als je eenmaal George Orwell hebt gelezen doorzie je de hypocrisie van de maatschappij. Als je eenmaal Lord of the Rings hebt gezien weet je hoe de wereld in elkaar zit. Als je je ouders, je leraren of je leiders voor het eerst betrapt op een leugen weet je vanaf dat moment beter. Vanwaar dan toch de volkomen tegenstrijdige verwachting dat je ondanks die koeien van waarheid opgroeit tot een brave, gehoorzame burger?

De waarheid is overal: in boeken, in films, de sprookjes van vroeger, de gezichten van mensen, de gerimpelde hand van een oude vrouw, het gefluister achter je rug om, de schichtige blik van je geliefde, de overdreven lach van een vriendin, de ruzies waar je getuige van bent, maar meer nog de ruzies waar je deel van uitmaakt, de eerste keer dat je het uitmaakt, het verlies van datgene waar je niet zonder kunt, de klap van een vreemde, de bloemen langs de snelweg, de geschiedenis van een volk, de hysterie van verdriet, die ene zin die je nooit meer vergeet, de omhelzing van een dierbare, de yogales, het mediteren, de verveling, de verbijstering en de ontroering, het zweet van hard werken, de knipoog van de buschauffeur, het gevloek van een junk, de geur van benzine, de muziek in de verte, onweer, een warme douche, schone lakens…

De waarheid hoef je niet te zoeken. Ze is er al. De kunst is om de waarheid te ZIEN. Je moet je ogen vinden. Maar dat is pas het begin. Als je ogen eenmaal open zijn moet je niet heel hard wegrennen en ook niet flauwvallen: de ontwikkeling van moed. Dan is het zaak om te snappen wat je ziet: het ontwikkelen van onderscheidingsvermogen. Vervolgens moet je leren het niet van de daken te schreeuwen: de ontwikkeling van zelfbeheersing. De volgende stap is om te leren dealen met wat je ziet: het leren manoeuvreren in de werkelijkheid.

Wij mensen zijn uitermate goed voorbereid aan deze reis begonnen. Het lichaam biedt de benodigde energie – tenminste, als je de gebruiksaanwijzing kent. Die krijg je niet bij je geboorte mee. De ziel biedt de mogelijkheid te voelen en de geest biedt de mogelijkheid te denken. Met deze uitrusting is iedereen in staat de waarheid te leren kennen.

Het pad van bewustzijnsontwikkeling is voor iedereen verschillend, maar in alle grote tradities zijn de volgende vijf methodes aanwezig:

1. Gezondheid
2. Seks
3. Meditatie
4. Beweging
5. Aanraking

Daarnaast zijn er ook vijf houdingen, ‘staten van zijn’ die behulpzaam zijn: Humor, bescheidenheid, nieuwsgierigheid, eerlijkheid en vasthoudendheid. Een flinke dosis woede doet ook vaak wonderen! Wat absoluut niet helpt zijn de volgende vijf kenmerken: Onverschilligheid, cynisme, naïviteit, perfectionisme en gemakzucht.

astrologie 7In de meeste tradities is het de gewoonte dat de mensen die je voorgaan op het pad van bewustzijnsontwikkeling aanwijzingen voor je achterlaten – zoiets als broodkruimels op het pad, inkepingen in de boomstammen en advies op het gebied van bovenstaande vijf pijlers. Het wordt als egoïstisch gezien om het pad dat je gevonden hebt niet met anderen te delen. Vaak zijn die aanwijzingen cryptisch en tegenstrijdig, zodat alleen de mensen die werkelijk verlangen naar de waarheid de moeite doen het te begrijpen en de aanwijzingen werkelijk opvolgen. Daarmee beschermt iedere traditie zowel de kennis als zijn leerlingen.

In onze tijd van verandering en internet is alle kennis uit alle richtingen beschikbaar. Dat is nog nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid gebeurd. Het heeft zijn voor- en nadelen. Alle geheimen zijn onthuld, met een klik kun je op alles het antwoord vinden, maar wanneer er overal broodkruimels liggen of alle bomen inkepingen hebben vind je nog je pad niet. De uitdaging is om door de bomen het bos te zien.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Eind goed al goed?

Eind goed al goed?

(Dit is een artikel geschreven in februari 2023 - oorspronkelijk in het Engels, nu pas vertaald in het Nederlands.) Ik...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.