In aanloop naar het 100 dagen PUUR dieet dat 21 maart begint – je kunt je nog aanmelden! – alvast antwoord op een aantal vragen.
1. Komt er een FAQ?
Ja, er komt een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden, die op deze site geplaatst zal worden en regelmatig aangevuld zal worden. Heb je nu al vragen? Stuur ze naar sanne@sanneburger.com en je zult ze terugvinden in de FAQ (als ze relevant zijn). Onderstaande vragen komen er uiteraard ook in.
2. Waarom geen brood?
Granen zijn een tricky voedingsmiddel om meerdere reden. Een daarvan is het feit dat veel granen, met name tarwe, genetisch gemodificeerd zijn en zwaar bespoten met bestrijdingsmiddelen, waaronder glyfosaat. Veel mensen die denken dat ze een glutenallergie hebben, reageren eigenlijk op de bestrijdingsmiddelen en modificaties. Maar naast de gluten, pesticiden en genetische modificatie zijn rauwe granen per definitie onverteerbaar voor het menselijk lichaam. In oude tijden at men alleen maar gekiemde granen, of hele granen die lang geweekt en/of gekookt waren. Soms kun je nog brood kopen van gekiemde granen en bonen, zoals het heerlijke ezekiel- of essenerbrood, maar het meeste brood is gemaakt van gemalen rauwe granen, dat dus nog steeds onverteerbaar is, al wordt het gerezen, gekneed en gebakken. Het fermentatieproces bij zuurdesembrood en langzaam gerezen brood maakt het meel mogelijk iets lichter verteerbaar, maar nog steeds is het een hele klus voor het lichaam om voedingsstoffen uit brood te halen en het uit te scheiden. Daarnaast wordt het meeste brood gebakken met een hoog percentage wit meel, anders rijst het niet en wordt het te zwaar en compact. Wit meel bevat geen voedingsstoffen en ook geen vezels, waardoor het als een soort stopverf in de darm blijft plakken en voedingsstoffen aan het lichaam onttrekt, in plaats van andersom, net als bij witte suiker en andere geraffineerde producten.
Kortom: geen brood, behalve ezekiel- of essenerbrood, dat gemaakt is van gekiemde granen (wat je overigens ook zelf kunt maken).
3. Wat is onbewerkt?
Met ‘onbewerkt’ wordt bedoeld: niet industrieel bewerkt, dus zonder toevoegingen zoals zout en suiker, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, etc. Je zou kunnen beargumenteren dat aardappelen of rijst koken ook bewerken is, en dat klopt. Een wortel raspen is ook bewerken. Als je strikt onbewerkt voedsel wilt eten, eet je alleen maar zelf geoogst fruit, groente, zaden en noten. Dit 100 dagen PUUR dieet heeft dus een grijs gebied, wat wellicht tot enige verwarring zal leiden, maar wat het dieet voor veel mensen ook een stuk aangenamer zal maken.
Kortom: vermijd alle bewerkte voeding, behalve gekookte granen en groenten, en gedroogde vruchten en kruiden. Koffie is een twijfelgeval, want net als gemalen granen zijn gebrande en gemalen koffiebonen ook onverteerbaar voor het lichaam, en de cafeïne is niet goed voor je nieren. Wellicht dat koffie er halverwege deze pilot alsnog uitgaat.
4. In fruit en granen zit ook suiker. Is dat niet slecht?
Veel mensen denken dat koolhydraten en fructose hetzelfde zijn als witte suiker. Niets is minder waar. Witte suiker is een geraffineerd product zonder voedingsstoffen dat de alvleesklier belast en de bloedsuikerspiegel in de war gooit. Koolhydraten en fructose worden door het lichaam omgezet in glucose, maar omdat fruit en graan complete voedingsmiddelen zijn, gebeurt dat op een verantwoorde manier. Het lichaam kan witte suiker niet adequaat verwerken, vandaar de pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, maar het weet precies wat het moet doen met fruit, zoete groenten en granen. Met een glucosemeter kun je het verschil zelf testen, als je dat zou willen. Je hoeft niet bang te zijn voor fructose, koolhydraten en glucose. Glucose is superfood voor de hersenen. Het is alleen witte suiker dat je moet vermijden.
Kortom: geen witte suiker, wel fruit, zoete groenten en granen. Honing is ook goed, maar met mate, uit respect voor de bijen. Agavesiroop zit in het grijze gebied, net als kokosbloesemsuiker, want bewerkt.
5. Ik heb geen Facebook account. Kan ik toch meedoen?
Ja! In plaats van via de Facebookgroep, zoals aangekondigd in het vorige artikel, komen we via Zoom bijeen. Voor een Zoom-meeting hoef je geen account aan te maken. Je krijgt een dag of 2 voor de meeting een uitnodiging per mail met een link om in te loggen. Het is echt heel eenvoudig, al heb je het nog nooit gedaan. Er komt ook een Facebookgroep om via posts en links uit te wisselen – als je geen FB account heb mis je dat wel. Je kunt evt. ook een (anonieme) FB account aanmaken, alleen voor deze gelegenheid.
Kortom: Ja, ook zonder Facebook account kun je meedoen.
6. Waarom geen vlees?
Dat is deels een persoonlijke, deels een morele en deels een gezondheidsoverweging. De persoonlijke overweging is dat ik, de begeleider van het 100 dagen PUUR dieet, al vrijwel mijn hele volwassen leven vegetariër ben, een afkeer heb van vlees en vis (ik loop altijd met een grote bocht om de vleesafdeling in de supermarkt heen – ik vind de geur nog erger dan hoe het eruitziet) en het ook niet herken als voedsel, of het op enigerlei wijze mis. Maar vlees is wel een grijs gebied. Je kunt beargumenteren dat een stukje vlees dat een paar minuten in de pan gebakken is vers en nauwelijks bewerkt is, maar er zijn zoveel stappen tussen wanneer een dier geslacht wordt en een stukje vlees op je bord ligt, dat dat op zijn minst discutabel is. Ook is het nog steeds de vraag in hoeverre vlees gezond en nodig is voor ons. Hoe dan ook, omdat ik zelf geen vlees en vis eet, is het voor mij ook lastig om je daarin te begeleiden. Daarom heb ik voor de makkelijke oplossing gekozen: geen vlees, geen vis. Mocht dit niet te doen zijn voor je en je wilt toch graag meedoen, kun je daar zelf toe besluiten – maar dat is dan je eigen verantwoordelijkheid.
Tot zover voor nu. Er komen vast nog veel meer vragen binnen!
Wil je meedoen met het 100 dagen PUUR dieet? Dat kan! We beginnen 21 maart met de pilot, die 28 juni eindigt. Lees eerst het uitgebreide artikel
Voedsel van de goden – Het 100 dagen PUUR dieet
Als je vervolgens zeker weet dat je mee wilt doen, stuur dan een mail om je aan te melden naar sanne@sanneburger.com. Meedoen kost 100 euro (1 euro per dag). Daarvoor krijg je:
– Iedere 2 weken een Zoom-meeting (dat worden er 7 of 8)
– Deelname aan de besloten Facebookgroep (als je wilt)
– Persoonlijke begeleiding via mail (desgewenst)
– Uitgebreide informatie en begeleiding via de artikelen op deze site
Het is vele malen gemakkelijker om dit intensieve 100 dagen PUUR dieet in een groep en onder begeleiding te doen, dan alleen. Het veranderen van je eetgewoonten is een grote stap die op lichamelijk, emotioneel en geestelijk niveau van alles kan oproepen, en het is fijn om in dit proces support te ontvangen van mensen die door hetzelfde proces heen gaan. Het geeft ook een gevoel van veiligheid dat je altijd vragen kunt stellen aan een ervaringsdeskundige, die dit proces vele malen heeft gedaan en precies weet wat je kunt verwachten.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen via sanne@sanneburger.com.
Sanne Burger
sanneburger.com
0 reacties