Niets is wat het lijkt

Sanne Burger

11 april 2023

 

Het is zomer. Ik ben op een spiritueel festival waar verschillende lezingen en workshops worden gegeven. Ik slenter op mijn gemak langs de kraampjes. Toevallig kom ik bij een satsang van een Indiase goeroe. Er zijn veel mensen naartoe gekomen, ze zitten op het gras voor het podium. Ik ga erbij zitten.
De zon schijnt en de sfeer is gemoedelijk. De goeroe ziet er sympathiek uit. Hij is vrij klein, van middelbare leeftijd, vrolijk en humoristisch. Hij vertelt prachtige dingen over authenticiteit, onderscheidingsvermogen en waarheid. Hij spreekt over hoe belangrijk het is om op je gevoel te vertrouwen en je intuïtie te volgen.
“In hoeverre durf je jezelf te zijn?” vraagt hij.
“In hoeverre durf je op jezelf te vertrouwen?”
Het spreekt me heel erg aan. Naast me zit een vrij lange, magere jongen, die ook diep geraakt is. Ik zie dat hij echt ontroerd is. Hij lijkt te beseffen hoe vaak hij zichzelf verloochend heeft door niet naar zijn intuïtie te luisteren. Voor mij geldt hetzelfde. Het is zo herkenbaar – die momenten dat we onszelf in de steek laten, pretenderen en de verkeerde keuzes maken, omdat we twijfelen aan onszelf en onze gevoelens.
Dan is het pauze. Ik ga even een stukje lopen. Als ik terugkom zijn ze al begonnen. Er zit een wat oudere vrouw op het podium, naast de goeroe. Terwijl ik naar mijn plek loop wijst ze naar me en zegt ze: “Jij hebt zeker even een wip gemaakt in de pauze. Daarom ben je nu te laat.”
Iedereen lacht. Ik ben van mijn à propos, want ik vind het nogal een grove grap. Dat had ik niet verwacht in een setting als deze. Maar ik besluit me niet te laten kennen. Ik kijk haar recht in de ogen en zeg: “Ja hoor, dat klopt. Ik heb even een wip gemaakt. Daarom ben ik te laat.”
Iedereen lacht weer en ik ga gracieus op de grond zitten.

De satsang gaat verder, maar na een paar minuten verandert plotseling de sfeer. Er ontstaat geroezemoes. Er schijnt gevaar te dreigen. Er wordt gezegd dat we onszelf in veiligheid moeten brengen. De spanning neemt heel snel toe. Mensen staan op, grissen hun spullen bij elkaar en beginnen gehaast weg te lopen. Blijkbaar worden we aangevallen! Er ontstaat paniek. Mensen rennen alle kanten op. Ineens moet iedereen beslissen: wat ga ik doen? Hoe breng ik mezelf in veiligheid? Wie kan ik vertrouwen? Het is echt de proef op de som. Lukt het ons om in the heat of the moment naar ons gevoel te luisteren? Dit is een kans om voor onszelf te bewijzen dat we door op ons gevoel te vertrouwen de juiste keuze kunnen maken.
De lange, magere man die naast me zat, kiest ervoor om naar zijn geliefde te gaan. Ze woont ergens dichtbij, maar hij heeft haar al heel lang niet gezien. Dit is het moment, beslist hij, en hij rent naar het huis waar ze woont. Toevallig zit ik ergens waar ik hem kan zien. Ik zie hoe hij haar huis binnengaat en haar in de armen valt, dolgelukkig dat hij eindelijk op zijn gevoel heeft durven vertrouwen. Ik stel me voor dat hij tegen haar zegt: “Ik heb gedaan wat ik begreep van de goeroe. Hij zei: als je je intuïtie volgt, als je trouw bent aan je gevoel, als je eerlijk bent ten aanzien van je liefde en niet je trots of je angst, dan komt alles goed.”
Ik zie hoe hij in de armen van zijn geliefde ligt, maar dan gebeurt het onvoorstelbare. Die vrouw is geen vrouw, maar een cyborg. Ik zie hoe ze zich naar hem over buigt en een hap uit zijn nek neemt. Het is doodeng. Het bloed spuit eruit en de man sterft, in absolute horror.
Ineens besef ik dat ook de goeroe en zijn assistent in het complot zitten. Dat hele verhaal over authenticiteit was alleen maar om deze jongen op het verkeerde been te zetten, zodat hij terug zou gaan naar deze cyborg en zij hem kon vermoorden.
Ik ben compleet geschokt over deze mate van bedrog. Alles was een leugen, een set up om de toehoorders van de goeroe te verwarren, ze te doen geloven dat ze hun gevoel moesten volgen, terwijl dat gevoel deze man juist in de armen dreef van een cyborg, die hem vervolgens doodde.
Ik ben helemaal geshockeerd door deze omdraaiing. Ik vlucht en ren in het wilde weg een kant op. Ik ben van angst en ontgoocheling helemaal de kluts kwijt. Ik ben bang dat de goeroe en zijn team ook achter mij aan zitten en mij ook zullen vermoorden. Ik heb geen idee waar ik heenga.

Dan val ik flauw. Ik weet niet hoe lang ik bewusteloos ben, maar op een gegeven moment voel ik hoe iemand mijn arm aanraakt. Ik doe mijn ogen open en zie het stralende gezicht van een hele mooie, jonge vrouw. Het is een van de assistenten van de goeroe. Ik heb haar gezien bij de satsang. Ze probeert me overeind te helpen. Ik duw haar weg, want ik ben nog steeds doodsbang en voor zover ik weet zit zij ook in het complot. Maar zij lacht me toe en zegt:
“Maar begrijp je dan niet dat ook de scène die je net zag, die van de jongen die teruggaat naar zijn geliefde omdat hij van haar houdt en waar de geliefde een cyborg blijkt te zijn die hem doodt, deel uitmaakte van de test? Ook dat was om jullie te testen, zowel jou als die jongen. Want als hij echt op zijn gevoel vertrouwd had, dan was het onmogelijk geweest dat zij een cyborg was. De test in deze is: blijf je op je gevoel vertrouwen, ook als het lijkt alsof je geliefde, de vrouw van wie je werkelijk houdt, een cyborg is die je lijkt te vermoorden? Zelfs dan, als je echt zou vertrouwen op je gevoel, zou je dat niet geloven en zou je bij jezelf blijven.
Je kunt dit zien als een test. Wanneer werd je nou bedrogen? Toen je bij de goeroe zat en zijn woorden tot je nam, of toen je zag hoe die jongen vermoord werd? Wanneer werd je op het verkeerde been gezet? Wat is waar en wat is niet waar? Wanneer werd je nou gemanipuleerd en wanneer niet?
Misschien sprak de goeroe wel degelijk de waarheid, namelijk: wees trouw aan je gevoel.”
Perplex kijk ik haar aan. Ze heeft een punt. Hoe weet ik zeker dat wat ik dacht gezien te hebben, de waarheid is?
Hoe weet ik wat waar is?

Sanne Burger
sanneburger.com

2 Reacties

  1. Tanni

    Wow, wat mooi Sanne, een hele goede, en momenteel zo belangrijk, echt diep voelen en blijven voelen…..dank je wel..

    Antwoord
  2. Anouq

    Briljant!

    Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Eind goed al goed?

Eind goed al goed?

(Dit is een artikel geschreven in februari 2023 - oorspronkelijk in het Engels, nu pas vertaald in het Nederlands.) Ik...

De schrijver en de monnik

De schrijver en de monnik

Meditatie is niet goed voor een schrijver Het is het laatste wat hij zou moeten doen Een schrijver heeft geen lege of...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.