Het lichaam liegt nooit

Sanne Burger

4 april 2023

 

De ware aard en gevoelens van een mens komen altijd naar voren via het lichaam.
Als iemand bij aanvang van een Ancient Thai Massage zegt: “Ik ben heel relaxed”, maar zijn lichaam reageert vervolgens heel schrikkerig op iedere aanraking, dan weet je dat dat niet waar is. Dat betekent niet dat die persoon liegt – in ieder geval niet tegen jou, maar misschien wel tegen zichzelf. Mensen kunnen het idee hebben dat ze heel rustig zijn, terwijl ze dat niet zijn.
Iemand kan zeggen: “Ik ben heel meegaand”, maar het lichaam kan tijdens de massage iets heel anders aangeven. Als zijn lichaam niet mee gaat in de bewegingen maar in plaats daarvan verkrampt, geeft dat aan dat hij de controle niet wil of kan loslaten. Dit gebeurt vaak uit onbewuste angst.

De bewegingen, acupressuur en aanraking bij Ancient Thai Massage zijn een manier om een diagnose te stellen over de ware aard en gevoelens van de cliënt, ze bewust te maken, te doorleven en te harmoniseren. Ancient Thai Massage is eigenlijk een vorm van soul retrieval.
Als iemand zegt: “Ik heb een fantastisch seksleven”, maar zijn heupen zitten vast en het is onmogelijk om een uitwaartse draai met het been te doen, dan weet je dat hij wellicht denkt dat hij een fantastisch seksleven heeft, maar dat dat in werkelijkheid niet zo is. Verkrampte heupgewrichten, benen die zich niet durven spreiden, heupen die bang zijn om in beweging gebracht te worden, wijzen meestal op een seksuele blokkade en angst voor intimiteit, waardoor genieten lastig wordt. Dit is bij heel veel mensen het geval. We leven in een cultuur waar we denken dat we heel vrijgevochten zijn, maar dat is helemaal niet zo. Seksualiteit is voor de meeste mensen nog steeds beladen met angst en schaamte. Veel mensen hebben daarnaast seksueel grensoverschrijdende situaties meegemaakt, soms zelfs zonder zich daarvan bewust te zijn. Vrijwel iedereen in deze cultuur heeft op seksueel gebied werk te doen: dingen bewust worden, loslaten en helen.
Iemand kan zeggen: “Nee hoor, ik ben kerngezond, niks aan de hand” en het vervolgens uitschreeuwen van de pijn als bepaalde punten aangeraakt worden. Dan weet je dat die persoon klachten heeft die hij niet waarneemt, omdat hij het contact met zijn lichaam kwijt is.
Als iemand zegt: “Ik kan me heel goed overgeven” en vervolgens niet ontspant tijdens de massage, iedere beweging tegenwerkt, continu probeert te anticiperen en mee te helpen door bijvoorbeeld een arm alvast omhoog te doen of niet mee te buigen met een beweging, dan weet je dat dat niet klopt. Sommige cliënten proberen aan zichzelf te ontsnappen door hun aandacht op mij te richten. Dan vragen ze: “Is dit niet zwaar voor jou?” of: “Hoe is dit eigenlijk voor jou?”, soms zelfs tijdens de massage. Of  ze beginnen over het weer! Nu wordt er tijdens de massage in principe niet gesproken, op korte aanwijzingen na (‘adem uit’, ‘laat los’, ‘wil je een dekentje’, dat soort dingen), maar zulke vragen zijn hoe dan ook een aanwijzing dat deze persoon niet gewend is om te ontvangen en zich daar ongemakkelijk bij voelt.
Tijdens een Ancient Thai Massage worden benen en armen en soms het hele lichaam opgetild, gedraaid, gebogen en gestrekt. Soms word je van je rug op je buik gedraaid, of van een liggende in een zittende houding gebracht. Het is de bedoeling dat je dat laat gebeuren, dat je je laat bewegen. Ancient Thai Massage heet niet voor niets ook wel ‘yoga for the lazy man’. Het laten gebeuren, het je overgeven aan het bewogen worden, is wat voor de diepe ontspanning zorgt. Dat is een heerlijk gevoel. Het geeft het gevoel dat je gedragen wordt. Het is een soort regressie naar de babytijd, toen je nog gewassen, aangekleed, bewogen en soms zelfs speels in de lucht gegooid werd. Je had zelf nog geen controle over je lichaam, maar je wist je volkomen veilig in de armen van je ouders.

Kortom, het lichaam liegt nooit. Daarom is Ancient Thai Massage een buitengewoon accurate therapeutische en diagnostische methode. Na meer dan 20 jaar meer dan 1000 mensen van over de hele wereld gemasseerd te hebben, zijn mijn handen wijzer geworden dan mijn ogen of mind. Mijn handen kunnen een betere diagnose stellen, kunnen de levensthema’s die om aandacht vragen beter waarnemen, kunnen de angel beter vaststellen dan mijn mind dat zou kunnen tijdens een gesprek.
Ook de genezing vindt plaats tijdens de massage. Het lichaam wordt met ferme hand uitgenodigd te ontspannen, te ervaren en te communiceren. Het is geen dwang, maar het is een hele duidelijke boodschap aan het lichaam: laat los. Of: ontspan. Of: hier ben je veilig. Die boodschappen dringen tijdens de massage diep door in het lichaam en het onbewuste.
Het voorgesprek is ter kennismaking en geruststelling. Het nagesprek is vooral om de cliënt bewust deelgenoot te maken van wat er plaatsgevonden heeft tijdens de massage. Dat kan bijdragen aan begrip en vertrouwen en zo het genezingsproces ondersteunen, maar de ware genezing vindt plaats tijdens de massage. Natuurlijk ben je nieuwsgierig en wil je graag weten wat de masseur waargenomen heeft tijdens de massage, maar soms is het juist goed om niet te praten, omdat je door praten vaak zo weer in je hoofd zit.
De thema’s die zich aandienen tijdens een Ancient Thai Massage zijn vaak verrassend to the point en onthullend. Mensen worden geraakt omdat ze gezien worden in stukken waarvan ze soms niet eens zelf meer wisten dat het er was, maar ze herinneren het zich op het moment dat het gereflecteerd wordt aan ze. Soms zijn het herinneringen aan gebeurtenissen of situaties uit het verleden, die opgeslagen liggen in het lichaam.
Zoals gezegd kan spanning rond de heupen wijzen op problemen rondom seksualiteit. Gespannen, pijnlijke, naar voren gebogen schouders kunnen wijzen op angst om zichtbaar te zijn. Ze kunnen verwijzen naar gebeurtenissen waar de persoon in kwestie afgewezen werd, of gestraft werd voor het uiten van zijn mening of gevoelens, waardoor hij bang geworden is om zichzelf te laten zien.
Er zijn ook mensen die heel gemakkelijk uit hun lichaam treden als ze gemasseerd worden. Ze vertrekken op het moment dat de massage begint. Dan masseer je een slap, levenloos lichaam waar niemand thuis is. Dit kan zijn oorsprong hebben in lichamelijk geweld of misbruik, dat op het moment zelf zo onverdraaglijk was dat de persoon uit zijn lichaam trad. Zo iemand is dus niet ontspannen of in de overgave, maar hij is gewoon vertrokken. Dat is een groot verschil.
Vaak komen er tijdens de massage beelden op, zowel bij de cliënt als bij mij, de masseur. Dat gebeurde me de eerste jaren niet en het maakte ook geen deel uit van de opleiding, maar de laatste jaren gebeurt het steeds meer en laat ik het ook meer toe. Deze beelden zijn soms ongelooflijk precies wat betreft de oorzaak van bepaalde spanningen of pijn in het lichaam.
Ik kreeg ooit beelden van een jongetje dat op een bed vastgebonden was toen ik een man masseerde, in combinatie met een gierende angst. Vooral de benen van de man waren heel gespannen. Ik durfde het bijna niet te zeggen, maar toen ik het in het nagesprek deelde met de persoon in kwestie en zei: “Ik kan het verkeerd hebben, maar herken je dit?” vertelde hij hoe zijn vader hem een keer als grap op bed had vastgebonden terwijl ze piraatje speelden. Toen was hij weggelopen en had hij hem alleen gelaten. De vader dacht dat het grappig was, maar het jongetje stond doodsangsten uit. In zijn beleving duurde het een eeuwigheid voordat papa lachend weer de kamer binnenkwam en zei: “Dat was leuk, hè?”
Deze gebeurtenis was diep traumatisch voor deze man. Ik was opgelucht, omdat het een eenmalige, vrij onschuldige gebeurtenis was en niet hetgeen ik vreesde. Voor mijn cliënt was het heel helend om te beseffen dat deze ervaring zich in zijn lichaam had vastgezet en tot dan toe voor veel spanningen en onverklaarbare angsten had gezorgd.

Spanning en pijn in het bekken, de heupen en de onderbuik bij vrouwen kan wijzen op birth rape, een term die gebruikt wordt voor bevallingen die niet natuurlijk verlopen zijn en waar hevige ingrepen hebben plaatsgevonden. Dit komt steeds vaker voor. Problemen met de spijsvertering wijzen altijd op geblokkeerde emoties, zoals verdriet of woede.
Zo is het lichaam van de cliënt een open boek. Zijn hele levensgeschiedenis is in zijn lichaam opgeslagen en mijn handen kunnen het lezen. Tenminste, als de cliënt daar toestemming voor geeft.

©Sanne Burger
sanneburger.com

Voor meer informatie over Ancient Thai Massage of voor het boeken van een massage (Utrecht): klik hier

2 Reacties

  1. Joho

    Ohhhh ja wat is het lichaam toch heerlijk helder ja. Mooi dat je via je gevoelige handen zo die taal spreekt

    Antwoord
  2. Sylvia

    De term “birth rape” kende ik nog niet. Wel kloppend als ik terugdenk (voel) naar dat mijn dochter met de tang is gehaald en ik ben ingeknipt… Daar zit nog veel op & omheen. Dank voor het delen van jouw woorden & visie daarop, als soort uitnodiging om dat te helen.

    Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Ik wil je aanraken

Ik wil je aanraken

  Mensen uiten hun liefde op verschillende manieren. Sommige mensen gebruiken het liefst woorden, anderen doen...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.