Stop de groei!

Sanne Burger

1 juni 2015

Artikel in de Koorddanser, Mei 2015

Ik sta in de rij bij de Natuurwinkel. Het schiet niet op.
‘Ze zijn hier toch echt minder efficiënt dan bij de AH’, denk ik ongeduldig.
Tot overmaat van ramp zie ik hoe Yoni Hoeksema naar me toe loopt. Voordat ze me begroet kijkt ze kritisch in mijn boodschappenkarretje om te controleren of de inhoud wel gezond is. Dan kijkt ze glimlachend op naar mij. Een omhelzing is onvermijdelijk, ik kan geen kant op.
Na de verplichte hug zegt ze: ‘Je komt toch ook morgen? Familie-opstellingen! Het gaat zo diep dit werk, weet je. Het blijft me verbazen.’
‘Nee dank je’, zeg ik. ‘Ik heb mijn voorouderlijnen helder.’
Yoni kijkt me sceptisch aan. ‘Ik denk dat je onverwerkt trauma onderdrukt’, zegt ze.
‘Nee hoor’, zeg ik. ‘Familie-opstellingen werkte heel goed bij mij.’
‘Wat fijn voor je’, zegt ze bits en heeft ineens haast om te vertrekken. Ze lijkt niet blij met mijn succes. Ik krijg niet eens een hug. Mooi.

Dochter van God
Later die dag ga ik koffie drinken met een vriendin.
‘Heb je gehoord van ‘John of God’?, vraagt ze. ‘Hij geeft online healing. Je hoeft alleen maar in te loggen en dan kijkt hij je een uur onafgebroken aan. Dat voelt zo goed! Het is alsof hij je opvult met nieuwe energie. Vaak zijn er meer dan 10.000 mensen tegelijk online.’
‘Hij kijkt je alleen maar aan? Lijkt me saai’, zeg ik. ‘Ik voel me al goed en ik heb ook geen gebrek aan energie.’
‘Maar het is een zoon van God!’, zegt ze.
‘Ja, en ik ben een dochter van God’, zeg ik.
Dan vertelt ze over een helderziende in Katwijk waar ze nu een paar keer geweest is.
‘Wat hij vertelt over mijn jeugd, mijn ouders en vorige levens is ongelooflijk. Hoe weet hij dat? Je moet echt ook eens gaan’, zegt ze dwingend.
‘Mwoah’, probeer ik eronder uit te komen. ‘Ik weet eigenlijk wel hoe het zit met mijn vorige levens en vroege jeugd. Ik had een tijd geleden een hele goede helderziende.’
‘Ding dong’, hoor ik ineens luid en duidelijk. Het komt uit de tas van mijn vriendin.
‘Oh, dat is mijn mindfullness-app’, zegt ze. ‘Waar hadden we het ook weer over?’

Zweten
Als ik later naar huis fiets kom ik Michaela tegen. Ze is aan het joggen en rent een stukje met me mee. Ik moet harder trappen om haar bij te houden.
‘Goh, jij bent fit zeg’, zeg ik bewonderend.
‘Ja, weet ik’, zegt ze zonder te hijgen. ‘Bikram yoga. Iedere dag! Daar ga je pas echt van zweten. Beter en sneller resultaat dan alle andere vormen van yoga, het is een hype joh! Je moet ook eens meegaan. Morgen is er een open les. Ik assisteer.’
Dit is een rare dag. Ineens moet ik van alles.
‘Nee, dank je’, zeg ik, enigszins geïrriteerd. ‘Ik doe al jaren Qigong en dat gaat me snel genoeg.’
‘Wat jij wil’, zegt ze en sprint de hoek om.

Vind mij leuk
Eenmaal thuis zie ik op Facebook dat ik 30 uitnodigingen heb om een nieuwe pagina te ‘liken’ – 28 zijn van spirituele aard – en 15 uitnodigingen om de een of andere spirituele bijeenkomst of cursus bij te wonen. Enerzijds leuk, maar anderzijds: het is teveel. Van teveel slecht nieuws stomp je af, daarom kijk ik geen TV meer. Van teveel spiritualiteit stomp je blijkbaar ook af. Die nieuwe cursus boeit me gewoon niet. De verhalen en beloftes dat dit anders, spectaculair en geweldig is geloof ik niet langer. Ik heb een aantal spirituele leraren en methodes gevonden die me zo boeien dat ik daar nog jaren mee vooruit kan. Soms komt iets of iemand voorbij waardoor ik gefascineerd ben, maar uiteindelijk lijkt het allemaal toch uit te komen op de oude tradities: yoga, taoïsme, boeddhisme… Meditatie, beweging, adem… Het zijn de oude waarheden die overblijven als alle hypes en eendagsvliegen allang weer vergeten zijn. Er zijn maar weinig methodes die de eeuwenlange veranderingen van samenleving en cultuur hebben overleefd. Dit is wat me aanspreekt: dat wat blijft. Dat wat blijft werkt.

Spirituele inflatie
Ik vraag me af wat er aan de hand is. Misschien ligt het aan mij, maar nee – het is niet zo dat niets me meer boeit. Ik ben niet vermoeid, ik ben verzadigd. De spirituele beweging lijkt in een loupe terechtgekomen te zijn. Er komen steeds weer nieuwe goeroes, methodes en therapieën bij en dezelfde groep mensen blijft maar doorrennen. Zijn er mensen die ooit klaar zijn, of is het spirituele arrogantie om te denken dat je ooit klaar bent met groeien? Aan de andere kant: geen enkel natuurlijk systeem houdt stand als het alleen maar groeit. Een lichaam groeit en sterft weer af. Het wordt lente en dan herfst. Het is eb en vloed – alles is in beweging, dijt uit en krimpt in. De constante groei van de economie heeft voor een immense inflatie gezorgd. Het is alsof de spirituele sector ook in een fase van inflatie terecht is gekomen. Er zijn zoveel goeroes, cursussen en boeken dat het eigenlijk niet zoveel meer voorstelt.

Nieuwe tantra
Mijn geliefde komt thuis. Hij zucht als hij naast me op de bank ploft.
‘Wat is er?’, vraag ik.
‘White Eagle’, zegt hij. ‘Je weet wel, Jos, met die bril. Sinds hij die sjamanencursus gedaan heeft noemt hij zichzelf White Eagle. Ik kwam hem net tegen. Hij doet nu een tantra-cursus. Hij zegt dat wij ook een cursus Neo Tantra moeten gaan doen. Hij vroeg of ik al in staat was tot een meervoudig orgasme. Sjonge, heb ik net geleerd om niet te ejaculeren, het orgasme niet als doel te zien, en nu dit weer! Hij zei ook dat als jij nog geen vallei orgasme hebt gehad we geheid binnen een jaar gaan scheiden.’
Ik schiet in de lach.
‘Goh’, zeg ik. ‘De seksuele inflatie heeft ook al toegeslagen!’
Ik vertel hem over de synchroniciteit van onze dag, hoe we allebei van alles lijken te moeten, hoe de must om te groeien, zelfs als dat spiritueel genoemd wordt, eigenlijk kinderlijk is en vooral leidt tot onvrede.
‘Dus je bent tevreden met ons seksleven?’, vraagt hij, nog steeds een beetje geschrokken van de dreigende woorden van White Eagle.
‘Meer dan dat’, zeg ik. ‘Ik ben tevreden met mijn leven!’
‘Worden we oud?’, vraagt hij.
‘Nee, we worden wijs’, zeg ik.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Eind goed al goed?

Eind goed al goed?

(Dit is een artikel geschreven in februari 2023 - oorspronkelijk in het Engels, nu pas vertaald in het Nederlands.) Ik...

De schrijver en de monnik

De schrijver en de monnik

Meditatie is niet goed voor een schrijver Het is het laatste wat hij zou moeten doen Een schrijver heeft geen lege of...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.