Snotaap

Sanne Burger

16 augustus 2021

Hoe kan het dat sommige mensen wakker zijn, terwijl andere mensen diep in hypnose verkeren?
Hoe kan het dat sommige mensen wel de waarheid willen weten en anderen niet?
Hoe kan het dat sommige mensen wel op onderzoek gaan en anderen niet?
Hoe kan het dat sommige mensen meteen door hebben dat er iets niet klopt en andere mensen echt geen idee hebben?
Hoe kan het dat sommige mensen wel onderscheid kunnen maken tussen leugens en waarheid, manipulatie en informatie, goed en kwaad, misleiding en feiten, en andere mensen niet?
Hoe kan het dat bij sommige mensen de verwarring onoverkomelijk lijkt, terwijl andere mensen het heel helder zien?

Mensen roepen maar wat
Je komt op social media soms in de gekste discussies terecht. Bijvoorbeeld, dan deel ik vanuit mijn 30-jarige expertise op het gebied van gezondheid en genezing mijn kennis en dan gaat iemand roepen: ‘Boeh, onzin, hoe kun jij dat weten?’
Terwijl dan na drie vragen blijkt dat die persoon nog nooit een boek heeft gelezen over gezondheid of genezing, niet eens weet aan welke kant van zijn lichaam de lever zit en verder ook geen idee heeft waar hij het over heeft.
Soms is het verschil in kennis- en bewustzijnsniveau echt schrijnend en is het onmogelijk om de kloof te overbruggen. Het lastige is dat je op social media niet kunt zien in hoeverre iemand weet waar hij het over heeft. Aanvankelijk nam ik aan dat als mensen iets stelligs roepen dat een teken is dat ze er verstand van hebben. Dat blijkt dus zeker niet zo te zijn.

Al doende leert men
Stel je voor dat je al 30 jaar als chefkok werkt en iemand ineens je keuken binnenkomt en roept dat je eten niet te vreten is. Of stel je voor dat je al 30 jaar viool speelt en een willekeurige luisteraar je spel bekritiseert en zegt dat je het helemaal verkeerd doet. Of stel je voor dat je al 30 jaar leraar Frans bent en een leerling uit de beginnersgroep roept dat je uitspraak niet deugt.
Dan is toch het eerste wat je vraagt: ‘Eh, waar baseer je dat op? Wat is jouw ervaring? Waar heb jij leren koken/spelen/spreken? Wat zijn jouw credentials?’
Als dan blijkt dat die persoon maar wat roept en absoluut geen verstand heeft van Frans, vioolspelen of koken, dan is het begrijpelijk dat je wat geïrriteerd raakt en zegt: ‘Hou je mond, snotaap. Ga je eerst maar eens verdiepen in het onderwerp en dan praten we over een paar jaar verder. Misschien.’
Maar op social media is dat not done, want daar waant iedereen zich de expert en is iedereen meteen beledigd. Of ze gaan meteen roepen dat je niet zo moet opscheppen en dat je een te groot ego hebt. Wat misschien ook wel zo is.

Zeg jij het maar
Nu is het natuurlijk logisch dat je niet zomaar iets aanneemt van de eerste de beste. Die persoon moet wel een autoriteit zijn op haar vakgebied. Ze moet vanuit kennis en ervaring spreken. Waarom zou je anders naar haar luisteren? Daarnaast moet je haar ook vertrouwen. Dat laatste is heel subtiel. Waarom vertrouw je iemand? Wanneer besluit je om iets wat iemand zegt voor waar aan te nemen? Toen ik nog als astrologe werkte, merkte ik dat veel van mijn cliënten hun eigen verantwoordelijkheid veel te makkelijk uit handen gaven. ‘Moet ik gaan scheiden? Moet ik stoppen met werken? Zeg jij het maar.’ Ik vond die goedgelovigheid eng en dom. Ik wilde mijn cliënten leren hoe ze zelf wijze keuzes konden maken – ik ging dat echt niet voor ze doen! Maar als ik gewild had, had ik ze alles wijs kunnen maken.

Je komt deze goedgelovigheid en volgzaamheid overal tegen. Als het in de sterren staat, als het gechanneld is, als ze ervoor gestudeerd heeft, als ze een diploma heeft, als ze er veel geld mee verdient, als ze bij Oprah is geweest, als ze een boek heeft geschreven, als ze veel volgers heeft, als ze door anderen aangewezen wordt als autoriteit, als ze bij de overheid werkt, als ze een mooie website heeft, dan zal ze wel de waarheid spreken. Nou, niet dus.

Maar hoe dan?
Mensen verliezen zich enerzijds in ongefundeerde arrogantie en anderzijds in ongefundeerde volgzaamheid. Vreemde paradox. Maar wat maakt mensen nou echt wijs? Wat maakt mensen tot een expert, een kenner, een leraar, een gids, een autoriteit? Wat brengt mensen dichter bij de waarheid? Waarom zijn sommige mensen zo gehersenspoeld dat ze zich niet eens bewust zijn van de mate waarin ze gemanipuleerd zijn, terwijl andere mensen superscherp zijn en precies weten waar ze het over hebben?

Het meest voor de hand liggende antwoord staat hierboven al: als je 30 jaar ervaring hebt in een bepaald vakgebied, dan weet je meestal vrij goed waar je het over hebt. Maar er is meer. Hoe kan het dat sommige mensen wel wakker zijn en anderen niet? Hoe kan het dat sommige mensen de leugens doorzien en anderen niet? Ik kan in deze alleen voor mezelf spreken. Ik zie mezelf als iemand die wakker is en dwars door de leugens heenkijkt. Hoe kan dat? Soms lijkt het een willekeurig gegeven. Toeval. Zo geboren. Gewoon geluk gehad. Goed karma. Mijn moeder zei altijd dat ik extra beschermengelen had. Misschien had ze wel gelijk. Maar toch denk ik zelf dat het niet zo willekeurig is. Ik denk dat het proces voor iedereen anders is, maar dat er ook universele redenen zijn voor waarom iemand wakker is of niet en ik die toevallig of niet toevallig heb toegepast.

Wat mijzelf betreft kan ik, in alle bescheidenheid, de volgende punten aanwijzen.

Intelligentie. Ik kom uit een intelligente familie met goede hersenen en een sterk gestel. Dat geeft absoluut een voorsprong.
Beloning. Intelligentie werd als een groot goed beschouwd in mijn familie. Ik werd als kind voortdurend uitgedaagd en beloond voor mijn intelligentie.
Leraren. Ik had zowel op de basisschool als op de middelbare school geweldige leraren die me stimuleerden me op mijn eigen manier te ontwikkelen, waardoor ik nooit een aversie tegen leren ontwikkelde.
Visie. Ik wilde als kind al meer dan het huisje-boompje-beestje vooruitzicht, dus ik was altijd al op zoek naar hoe ik de matrix kon doorbreken. En wie zoekt zal vinden!
Gezond eten. Ik ontdekte in mijn pubertijd al het belang van gezond eten en heb dat dus vrijwel mijn hele leven gedaan. Vanaf dat ik zelf mocht beslissen wat ik at heb ik overwegend gezond en vegetarisch gegeten, nadat ik eerst mijn eetstoornis (een lichte vorm van boulemie) had opgelost (dat duurde wel een paar jaar).
Ontgiften en vasten. Ik ontdekte in mijn pubertijd al het belang van ontgiften en vasten en heb dat dus vrijwel mijn hele leven gedaan. Iedere lente vast ik en ontdoe ik mijn lichaam van opgestapelde gifstoffen, waardoor die gifstoffen zich nooit zo heel lang kunnen opstapelen en ziektes gewoon geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Een gezonde geest in een gezond lichaam!
Ademen en bewegen. Ik ontdekte in mijn pubertijd al de kracht van ademen, meditatie en bewegen, dus ik heb vrijwel mijn hele leven yoga, ademwerk, Qigong, dansexpressie, etc. gedaan. Daarom zijn mijn lichaam en dus ook mijn geest altijd soepel gebleven, denk ik.
Reizen. Ik heb vanaf mijn 17e veel gereisd en daardoor heel veel levenservaring opgedaan. Ook leerde het me de beperkingen van verschillende culturen te doorzien en maniertjes, regels en gewoonten – ook die van mijzelf – niet al te serieus te nemen.
Autoriteit-allergie. Ik heb autoriteit altijd wantrouwd, omdat mijn vader zijn autoriteit misbruikte en mijn moeder daar enorm onder leed. Daarom ben ik niet onder de indruk van autoriteiten en op dat niveau nauwelijks te manipuleren. ‘Oh, jij bent heel belangrijk? Says who? Lekker belangrijk. Laat eerst maar eens zien wat je kunt.’ Eerst zien, dan geloven. Dit heeft me behoed voor veel valse leiders en goeroes.
Studeren. Ik ben op mijn 18e natuurgeneeskunde en astrologie gaan studeren en ben daar mijn hele leven mee doorgegaan. Ik word nog steeds gedreven door honger naar kennis en ben om die reden zeer gemotiveerd om te lezen, te studeren, te leren en antwoorden te vinden. Daardoor heb ik veel parate kennis die ik, wanneer nodig, toe kan passen.
Spiritualiteit. Ik kwam al op heel jonge leeftijd in aanraking met spirituele leraren zoals Osho en Barry Long, die me een perspectief op het leven boden die veel wijdser was dan die van de normale samenleving.
– Door mijn studies over gezondheid en genezing was ik voortdurend bezig met zelfgenezing, met uitstekend resultaat.
Onttrekken. Ik voelde al heel jong intuïtief aan dat ik op de universiteit niet ging leren wat ik wilde leren, dus ik heb me aan die vorm van indoctrinatie kunnen onttrekken.
Vrijheidsdrang. Vanuit mijn vrijheidsdrang ben ik altijd eigen baas geweest en heb ik mezelf nooit ziek en murw gewerkt in een onbevredigende baan, zoals zoveel mensen in deze maatschappij, die op hun 40e een burnout krijgen omdat ze dat wel hebben gedaan. Ik heb nooit veel energie gestopt in het uithouden van een onbevredigende situatie, zodat ik die energie aan andere dingen kon besteden.
Niet verslaafd. Ondanks de verleiding van roken, drugs en alcohol ben ik nooit verslaafd geraakt aan iets en hoefde ik dat traject dus ook niet te gaan.
Onafhankelijkheid. Ik heb me nooit afhankelijk gemaakt van een partner, een werkgever of een organisatie. Zo heb ik nooit compromissen hoeven sluiten en heb ik altijd mijn eigen pad kunnen volgen.
Moederschap. Ik was al heel jong moeder, waardoor ik extra gemotiveerd was om gezond te blijven, mijzelf optimaal te ontwikkelen en de wereld te verbeteren. Voor hun. Anders had ik misschien niet zoveel moeite gedaan.
Natuur. Ik had het geluk in een boerendorp op te groeien waar ik altijd aan het buitenspelen was met mijn vriendjes. Zo groeide ik op in nauw contact met de natuur en kon ik mijn liefde voor bomen, planten en dieren ontwikkelen. Ik heb vrijwel mijn hele leven op plekken gewoond waar ik makkelijk de natuur in kon, waardoor ik me altijd kon laven aan haar genezende werking. Ergens heb ik dat altijd als vanzelfsprekend aangenomen, maar ik besef nu pas wat een geluk ik had.
Bevestiging. Mijn moeder hield van me en wist zeker dat ik heel bijzonder was en alles kon bereiken wat ik maar wilde, waardoor ik het zelf ook geloofde.
Slapen en dromen. Ik hield als kind al van slapen en heb altijd relatief veel geslapen, in ieder geval meer dan mijn leeftijdsgenootjes. Ik hield ook altijd een droomdagboek bij, dus leerde spelenderwijs hoe ik mijn slaap en dromen optimaal kon gebruiken.
Alertheid. Ik wist als kind al dat ik ervoor moest waken om niet gehypnotiseerd te worden. Hoe weet ik niet, misschien omdat voor mij het katholieke geloof van mijn ouders duidelijk een geval van hypnose was, maar omdat ik er alert op was, gebeurde het ook niet.
Ambitie. Ik was en ben ambitieus. Ik wil mijn ultieme potentieel verwezenlijken en ik wil het uiterste uit het leven halen. Ik vind gemiddeld niet goed genoeg, dan verveel ik me. Ik zet hoog in en dat leidt tot hoge resultaten.
Geen TV. Ik heb nooit veel TV gekeken (als je het binge watchen van series niet meerekent) en al helemaal niet het journaal, dus die mind control is aan mij voorbijgegaan.
Lezen. Ik was altijd al gek op lezen, dus ik heb, vooral toen ik jonger was, heel veel boeken gelezen. Daarmee ontwikkel je je denkvermogen en geestelijke capaciteiten, alsmede je woordenschat en je kennisniveau.
Detraumatiseren. Vanuit de psychologie, met name Jung, begreep ik dat in onze cultuur alle kinderen getraumatiseerd worden en dat het belangrijk is om dat op te lossen en je vrij te maken van conditioneringen en patronen. Daar ben ik dan ook al heel vroeg mee begonnen.
Seks. Vanuit mijn Schorpioen-interesse in seks begon ik al vroeg met het onderzoeken van seksualiteit in relatie tot spiritualiteit. Mede daardoor, maar ook omdat ik al vroeg moeder was, heb ik weinig destructieve seksualiteit meegemaakt in mijn leven en ben ik daar dus maar weinig beschadigd geraakt, omdat ik nooit echt ver van mezelf ben afgedwaald. Ik heb me weinig laten gebruiken en ik heb maar drie keer in mijn leven porno gekeken, wat ik echt schokkend vond.
Alternatieve geneeswijzen. Ik ontdekte al heel vroeg alternatieve therapieën zoals astrologie, gestalt, bio-energetica, dansexpressie, rebirthing, massage, etc. Die hebben me geholpen om uit de overlevingsstand te komen, de copingsmechanismen los te laten en mijn numbness om te zetten in gevoeligheid en geestelijk en emotioneel vrij te worden en te blijven.
Psychedelica. Ik heb op het juiste moment, met de juiste motivatie en onder goede begeleiding ervaring opgedaan met entheogenen en psychedelics (magic mushroom, MDMA, LSD, wachuma en ayahuasca). Nooit teveel en altijd in veilige situaties. Er gingen werelden voor me open.
Eigenwijs. In het katholieke geloof wordt lijden geïdealiseerd. Ik vond dat zo achterlijk dat ik als kind een belofte heb gedaan aan mezelf om geluk te vinden, voor mezelf en anderen, en het lijden achter me te laten. Weg met zonde en schuld! Dat was een bijzonder inspirerende belofte!

Ik heb al deze dingen nooit gedaan of nagestreefd met als achterliggende gedachte: als ik dit nou doe, dan ben ik bestand tegen de manipulatie en hersenspoeling die gaat komen als er een pandemie uitbreekt. Maar wat blijkt? Ik ben bestand! En ik denk echt dat alle punten die ik beschrijf in deze lijst daar op zijn minst voor een deel aan hebben bijgedragen. Dat zie ik niet alleen bij mezelf, maar ook bij andere mensen. Blijkbaar helpen deze zaken enorm om in de huidige situatie je hoofd helder en je hart kalm te houden.

Ik schrijf dit niet omdat ik mezelf nou zo geweldig vind. Natuurlijk zijn er nog honderden andere manieren om je bewustzijn aan te scherpen en uit de hypnose te stappen. Maar als ik uit ervaring wil spreken kan ik niet vermijden om het in deze over mezelf te hebben. Als ik de tips van anderen zou delen of als ik zaken zou herhalen die ik in boeken gelezen heb, zou het minder waarachtig zijn. Vergeef me als het te veel klinkt als zelfverheerlijking. Dat is niet de bedoeling. Het gaat niet om mij, maar om echte antwoorden op de vragen aan het begin van dit artikel. Ik hoor het graag als je nog meer tips hebt!

Hieronder een lijstje met mijn persoonlijke tips voor hoe je je bewustzijn kunt aanscherpen:

Weet wat je eet
Weet wat je drinkt
Mediteer
Beperk de input van mind control zoveel mogelijk:
Zet je TV uit
Kijk niet naar het reguliere nieuws
Informeer je
Lees
Leer
Doe trainingen
Doe cursussen
Doe opleidingen
Vind goede leraren en gidsen
Beweeg
Geloof niemand
Vertrouw jezelf
Ga in therapie
Detraumatiseer
Leg je lat hoog
Ga voor het ultieme
Zet je vrijheid voorop
Ga op reis
Doe waar je blij van wordt
Geniet
Verruim je geest
Ga de natuur in

Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om hiermee te beginnen. Hoe eerder hoe beter, natuurlijk, maar zolang je nog ademt en kunt bewegen, al is het maar een beetje, ben je in staat om het tij te keren en van een degraderend bewustzijn dat steeds mistiger, verwarder en meer rigide wordt, te bewegen naar een bewustzijn dat steeds scherper en helderder wordt, waardoor je steeds beter bestand bent tegen de chaos en uitdagingen van deze tijd. Niet alleen qua geestelijke helderheid, maar ook wat betreft je vermogen de verwarring te dragen, de emoties te tackelen; niet wanhopig, woedend, angstig of depressief te worden, maar te weten hoe je je kern kunt bewaren en hoe je de vruchten kunt plukken van alles wat je ooit geleerd en ervaren hebt.

Sanne Burger
sanneburger.com

3 Reacties

 1. Fia Visser

  Lieve beste Sanne,

  Vroeg in de ochtend lees ik je artikel met de titel Snotaap en verbaas mij over jouw kracht en je heldere weten op jonge leeftijd. De gezonde keuzes die je hebt gemaakt. Waauw. Wat een positieve berichten schrijf je. Je meldt dat je mede door de gezonde keuzes die je gemaakt hebt in het verleden nu krachtig en met een rustig hart in deze oorlogstijden leeft en werkt.
  Ik ben 64 jaar en heb hele andere dwalingen gedaan. Verslavingen, depressies, me laten gebruiken enz. Toch ben ik ook helder in mijn denken en ben wakker, en zie wat er gebeurt in de wereld.
  Het is volgens mij te danken aan mijn beschermengelen en gidsen. Die zijn zo belangrijk voor mij en ik bedank ze daarvoor innig. Elke dag weer.

  Ik ben blij dat ik je gevonden heb op het internet. Want jouw artikelen geven me veel steun en helpen mee om mezelf overeind te houden.

  Fia Visser
  Gees

  Antwoord
 2. carin

  Een mooie lijst met al jouw hulpbronnen door het leven heen.
  Jouw waarom vraag over hoe het kan dat sommige mensen wel en andere niet is mede beantwoord met het gegeven dat velen mensen deze bevorderende lijst met hulpbronnen niet gehad hebben en hier nogal wat levensjaren aan zullen moeten besteden om dit recht te breien.
  De ongelooflijke volgzaamheid en het vertrouwen dat mensen hebben in politiek en andere autoriteiten zonder zelf kritisch te onderzoeken daarnaast kan mij ook verbazen en zelfs schokken soms.
  Wellicht is dit de ultieme vorm van de eigen verantwoording uit handen geven?

  Antwoord
 3. huub07

  Wat je schrijft is 100 procent waar. Ik zie het precies zo, ik streef zo ook mijn geluk na. Ik heb veel meegemaakt. Bedankt voor je bericht.
  peter
  Huub07

  Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.