Hoe weet je wat waar is?

Sanne Burger

27 april 2020

‘Magie is gewoon wetenschap die we nog niet begrijpen’ – Arthur Clarke

Ga ervan uit dat alles je leraar is, dat er overal aanwijzingen, boodschappen en lessen zijn. In liedjes, in de natuur, in dingen die je zomaar hoort of zegt, in beelden, in je dromen. De taal van het hart is even belangrijk dan de taal van het hoofd. Wetenschappelijk bewijs is maar de helft van het werk. Je laten raken is de andere helft.

Hari Om Ganesha
In India weten ze hoe belangrijk synchroniciteit is om de waarheid te kennen. Daar staat een tempel, gewijd aan Ganesha, de olifant-God die geluk brengt, waar je antwoord krijgt op al je vragen. Je knielt voor het gigantische, gouden beeld van Ganesha, doet je pooja (gebed) en stelt vervolgens in alle nederigheid je vraag. Als je daarna de poort van de tempel uitloopt, is het eerste wat je hoort, van willekeurig welke voorbijganger, het antwoord op je vraag. Ook als het is ‘Ik heb zin in curry.’

Vijfje
In ‘Waterschapsheuvel’, het epische verhaal van een konijnenkolonie, zijn het de visioenen van Vijfje, het meest kwetsbare en rare konijntje, die de belangrijkste beslissingen van de kolonie aanstuurt. Vijfje heeft epileptische angstaanvallen, gepaard gaande met intense visioenen, die altijd haarfijn aangeven wanneer de kolonie in gevaar is en ze moeten vluchten.

Goden en godinnen
Het oude Griekenland kende één van de meest hoogstaande en filosofische beschavingen ooit. Iedere dokter, tot op de dag van vandaag, zweert zijn of haar eed op Hippocrates. Het begin van deze eed luidt:

‘Ik zweer bij Apollo de genezer, bij Asklepios, Hygieia en Panakeia, en neem alle goden en godinnen tot getuige, dat ik naar mijn beste oordeel en vermogen de volgende eed zal houden: Ik zal naar mijn beste oordeel en vermogen de zieken helpen en nooit iemand kwaad doen. Nooit zal ik, om iemand te gerieven, een dodelijk middel voorschrijven of een raad geven, die, als hij wordt gevolgd, de dood tot gevolg heeft.’

Het orakel van Delphi
En dan was er het Orakel van Delphi, een vrouw met de naam Pythia, die de god Apollo channelde en raadsleden en religieus leiders over de hele wereld advies gaf. De wereldberoemde uitspraken ‘Ken Uzelve’ en ‘Alles met mate’ komen van haar. Overigens hadden Apollo en Gaia ook iets uit te vechten, maar dat is een ander verhaal.

Sjamanen
Sjamanen reizen naar de onderwerelden en naar andere dimensies, waar ze praten met entiteiten, goden en spirit guides. Soms gebruiken ze entheogenen, heilige planten, om hun bewustzijn te verruimen. Ook dieren bieden hun hulp en geven advies aan de sjamaan. Veel sjamanen hebben een spirit animal, een totemdier, die altijd bij ze is. De meeste westerse medicijnen bevatten kruiden en planten uit de Amazone, die al eeuwen in de jungle gebruikt worden. Hoe vinden sjamanen de kruiden en planten die ze gebruiken? Hoe weten ze welk specifiek kruid of mengsel ze moeten gebruiken voor een bepaalde zieke of ziekte? Ze doen dit door zich te laten leiden, door met de planten zelf te communiceren. Als je een sjamaan vraagt: ‘Hoe weet je dat dit werkt?’ dan zegt hij: ‘Omdat de plant me dat heeft verteld.’

Intuïtie en inquisitie
Waar halen sjamanen, helderzienden, waarzegsters en profeten hun kennis vandaan? Wat kunnen zij wat wij niet kunnen? Waarom zijn ze vaak zo accuraat? Wat hebben zij voor zintuig? En waarom zijn mensen die contact hebben met intuïtieve wijsheid, met een wijsheid die uit andere lagen van de werkelijkheid komt, zo vaak vervolgd? De inquisitie en de brandstapel liggen nog vers in ons geheugen. Het is nu ook weer gaande. Er worden nog geen dodelijke acties aan verbonden, maar het verguizen, belachelijk maken, afwijzen en bekritiseren van mensen met intuïtieve kennis is ook nu weer volop aan de gang.

Angst
Zou het kunnen dat het afwijzen van intuïtieve kennis te maken heeft met angst? Angst voor verandering, angst voor de waarheid, angst voor vrijheid, angst om dat waar je altijd in geloofde, dat wat je een gevoel voor veiligheid gaf, te moeten loslaten? Is het de angst voor onzekerheid, onwetendheid, het onbekende? Wat als dat wat je dacht dat waar was, toch niet waar blijkt te zijn?

Kinderen en dronkaards
‘Kinderen en dronkaards spreken de waarheid’ is een Nederlandse uitdrukking. Hoezo? Dat zijn toch juist mensen die niet wetenschappelijk onderlegd zijn en die niet logisch kunnen denken? Waarom schrijven we hun het vermogen toe om de waarheid te spreken? Waarom is het niet: ‘Presidenten, professoren en priesters spreken de waarheid?’ Weten we op een bepaald niveau wel degelijk dat de waarheid voorbijgaat aan het rationele, en dat onschuld en spontaniteit een even belangrijke rol spelen bij het kennen van de waarheid?

Aluhoedjes
Natuurlijk kun je liegen en bedriegen met bijgeloof, magie, edelstenen, intuïtie, pendelen, dromen, helderziendheid, visioenen en aluhoedjes. Vroeger noemden we dat zigeunerpraatjes, toen we de Roma nog niet helemaal weggepest hadden. Maar liegen en bedriegen is helemaal niet voorbehouden aan zigeuners, alternatievelingen of spirituelen. We doen het allemaal, en misschien wel juist de wetenschappers, politici en religieus leiders. ‘Uit onderzoek blijkt’ is één van de meest misbruikte frases in de media. Liegen en bedriegen heeft helemaal niks te maken met de methode of het medium zelf, maar alles met de intentie van degene die de religie, de wetenschappelijke onderzoeksresultaten of de intuïtie, dromen of informatie van zijn spirit guides gebruikt. Wat is het verschil tussen feit en aanname, tussen waarheid en leugen? Het heeft alles te maken met de intentie van het individu.

Kijk minder naar de methode, maar kijk meer naar de intentie van de persoon die erachter zit, als iemand iets poneert als waarheid.

Voelen
De sleutel tot de waarheid zit hem onder meer in het vermogen om te voelen. De intentie van iemand die iets beweert is heel duidelijk voelbaar en maakt dat je je aangetrokken voelt of erdoor afgestoten wordt. Dus gevoel speelt wel degelijk een belangrijke rol bij het onderscheiden van of iets waar is of niet. Je voelt of iemand de waarheid spreekt, je voelt hoe wijs iemand is, je voelt hoeveel liefde er mee stroomt met een bepaalde boodschap, je voelt hoe integer iemand is. Je kunt het zien, je kunt het voelen, je kunt het waarnemen. In onze cultuur is dat gevoel eruit gebeukt, maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is.

Je bent hartstikke manipuleerbaar
Zijn we echt zo manipuleerbaar? Zijn we zo beïnvloedbaar? Jazeker zijn we dat! Dat is waar NLP op is gebaseerd, iets waar alle machthebbers, praatprogramma leiders en Hollywood sterren in getraind zijn. Je moest eens weten hoe beïnvloedbaar je bent. Wij allemaal! Als we daar nou eens naar zouden kijken, in plaats van vanuit die onbewuste beïnvloeding ruzie met elkaar te maken over wat waar is of niet. Onderzoek eens hoe beïnvloedbaar je bent. Raak maar even de vaste grond onder je voeten kwijt, misschien is dat juist de bedoeling.

De rivier oversteken
De beweging van het ene paradigma naar het andere is als het oversteken van een rivier. Het oude paradigma geeft je een gevoel van veiligheid, van vaste grond onder je voeten. Het nieuwe paradigma ken je nog niet, maar je moet wel die rivier over. Zolang je in de rivier bent voelt het onzeker, heb je geen vaste grond onder je voeten. Pas als je weer stevig op beide benen staat aan de andere kant van de rivier, ontstaat er weer rust.

Reddingszwemmen
Op dit moment zijn we als mensheid een belangrijke rivier aan het oversteken. Dus wees voorzichtig met jezelf, en met elkaar. Hoe meer mensen het halen naar de overkant, des te beter. Help elkaar om niet te verdrinken. Ga niet vechten terwijl je in het water ligt, anders ga je allebei kopje onder. Spaar je krachten. Wees lief.

0 reacties

You might like this too …

Eind goed al goed?

Eind goed al goed?

(Dit is een artikel geschreven in februari 2023 - oorspronkelijk in het Engels, nu pas vertaald in het Nederlands.) Ik...

De schrijver en de monnik

De schrijver en de monnik

Meditatie is niet goed voor een schrijver Het is het laatste wat hij zou moeten doen Een schrijver heeft geen lege of...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.