De ziekte van Lyme

Sanne Burger

1 augustus 2023

Mensen die de diagnose Lyme hebben gekregen, zijn vaak opgelucht dat er eindelijk een naam is voor de symptomen waar ze soms al jaren mee kampen: koorts, chronische vermoeidheid, spierpijn, huiduitslag, hoofdpijn, hartkloppingen, gewrichtspijn, stijfheid, neurologische klachten, etc. Alleen, een naam is nog geen garantie voor genezing. Het is alleen maar een naam, al zijn de symptomen ernstig en levensecht, en de pijn en ellende die ze veroorzaken ook. Daarom moeten mensen die de diagnose Lyme hebben gekregen serieus genomen worden en hulp krijgen bij het zoeken naar een behandeling die echt werkt.

De ziekte van Lyme bestond voor 1981 nog niet. Vóór die tijd kregen mensen met dezelfde klachten de diagnose burnout, reumatoïde artritis, multiple sclerose, fibromyalgie, schildklieraandoeningen, bijnieruitputting, chronische darmontsteking, chronischevermoeidheidssyndroom, ALS, schildklierstoornis, lupus, gordelroos, de ziekte van Crohn, auto-immuunziekte, of iets anders.
De naam Lyme is ontleend aan het stadje Lyme in Connecticut, waar een aantal artsen rond 1975 een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de uiteenlopende klachten van een paar van hun patiënten. Eén van de patiënten zei tegen zijn dokter dat hij een paar weken voordat hij ziek werd een teek had gezien op een hert dat hij geschoten had. Zo ontstond het idee dat hertenteken deze tot dan toe onbekende ziekte veroorzaakten.
Maar hoe? Zes jaar later kwam daar het antwoord op: het was een bacterie met de naam Borrelia Burgdorferi die via de teken op mensen werd overgebracht, volgens de onderzoekers. Zo ontstond de behandeling van de ziekte van Lyme: antibiotica. Heel veel antibiotica, om de bacterie te doden. Alleen hielp het niet, want de ziekte van Lyme wordt niet veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi-bacterie.

De Borrelia burgdorferi-bacterie is overal. Je vindt hem op elk menselijk wezen en elk dier op deze planeet, of deze nou gezond is of ziek. Ze zijn absoluut niet gevaarlijk en hebben niets te maken met de ziekte van Lyme. Als iemand positief test op Borrelia burgdorferi, betekent dat helemaal niets.
Inmiddels testen artsen trouwens ook op de bacterie Bartonella en de parasiet Babesia, waarvan ze pas vrij recentelijk zeggen dat die ook de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Voortschrijdend inzicht, zou je kunnen zeggen. Alleen, Bartonella en Babesia zijn ook volkomen onschadelijk en de meesten van ons dragen ze bij zich. Ook wordt tegenwoordig wel beweerd dat paardenvliegen en muggen de ziekte van Lyme kunnen overbrengen, maar dat is even onzinnig als de hertenteek. Soms wordt bij een Lyme-test alleen gekeken naar de infectiewaarden en wordt de bacterie of parasiet zelf niet eens aangetroffen. Dat zegt uiteraard ook niks, behalve dat je ergens in je lichaam een infectie hebt als de waarden hoog zijn – maar wat de oorzaak is en wat je eraan kunt doen, weet je dan nog steeds niet.

Bacteriën worden net als virussen vaak aangewezen als de oorzaak van ziekte, maar het tegenovergestelde is waar. In tegenstelling tot virussen bestaan bacteriën wel degelijk. Er zijn heel veel verschillende soorten. Ze maken onlosmakelijk deel uit van de natuur en ze zijn nauw betrokken bij zo’n beetje alle processen in het menselijk lichaam. Hun functie is opruimen. Bacteriën ruimen dode celresten, afvalstoffen en gifstoffen op die zich anders in het lichaam zouden ophopen en ziekte en uiteindelijk de dood zouden veroorzaken. Als je een infectie hebt, komen de bacteriën onmiddellijk opruimen. Bacteriën dienen het leven. Anti-bioticia is tegen het leven: anti – biotica. De darmen zitten vol met bacteriën: pro-biotica, vóór het leven.
Je kunt bacteriën vergelijken met de brandweer. Als er ergens brand is en je gaat kijken, zie je meestal de brandweer druk bezig met blussen. Je zou dan de conclusie kunnen trekken dat de brandweer de brand heeft aangestoken, maar dat is een misvatting. De brandweer komt juist helpen! Zo is het ook met bacteriën. Ze zijn onze helpers. Ze zijn niet de oorzaak van ziekte, maar het gevolg.

De symptomen die Lyme genoemd worden, zijn dus niet het gevolg van teken, parasieten of bacteriën. Omdat de medische wereld een verkeerde oorzaak van Lyme heeft aangewezen (een bacterie), krijg je als Lyme-patiënt per definitie de verkeerde behandeling. Dit is echt een kwalijke zaak, want veel mensen met klachten die Lyme genoemd worden, zijn wanhopig. Antibiotica is echt het laatste wat je moet doen als je Lyme hebt! Daarmee dood je de bacteriën die juist helpen bij het ontgiftings- en herstelproces. Antibiotica onderdrukt soms tijdelijk de symptomen, maar de oorzaak blijft en de gifstoffen dringen nog dieper het lichaam in. De symptomen zullen dus vroeg of laat terugkeren, vaak in heviger mate. Dit proces wil je omkeren, door de oorzaak van Lyme te verwijderen.

Wat is dan wel de oorzaak van Lyme? Een algemene oorzaak van Lyme-achtige symptomen is vergiftiging. Je hebt op de een of andere manier teveel gif- en afvalstoffen in je lichaam, die je lever niet langer goed kan afvoeren, waardoor je steeds meer verzwakt en de langzaam maar zeker steeds groter wordende hoeveelheid gif- en afvalstoffen steeds minder goed verdraagt.
De algemene oplossing voor Lyme-achtige klachten is dan ook: ontgiften, ontgiften en nog eens ontgiften.
Zoek uit wat jouw lichaam overbelast, misschien al heel lang.
Zijn het insecticiden?
Zijn het pesticiden?
Zijn het chemicaliën die je op je werk of in je huishouden gebruikt?
Als je bouwvakker, laborant, kapper, arts, verpleegkundige, schoonmaakster, elektricien of schilder bent – en zo zijn er nog veel meer beroepen – kan de giftige overbelasting heel goed met je werk te maken hebben. Constant binnen zitten op kantoor bij kunstlicht is ook niet erg gezond.
Zit het in je eten? Eet je gezond, of krijg je teveel geur-, kleur-, smaak- en conserveermiddelen binnen? Eet je teveel vlees, suiker, witmeel, bewerkt voedsel, junkfood, eten uit de magnetron, etc.?
Gebruik je drugs, allopathische medicijnen (ALLE allopathische medicijnen zijn giftig), (teveel) alcohol of sigaretten?
Ben je geestelijk of emotioneel overbelast? Negatieve gedachten en gevoelens produceren ook gifstoffen en blokkades in je lichaam.
Heb je het (al jaren) te druk? Stress is heel ongezond!
Slaap je (al heel lang) te weinig?
Zit je in een moeilijke situatie, bv. met relatieproblemen, geldproblemen, of iets anders?
Ben je gevaccineerd? Heb je een of meerdere Covid-injecties gehad?
Word je dagelijks/langdurig blootgesteld aan te hoge doses straling?

Dit zijn een paar vragen die je dichter bij het antwoord op de vraag: waar komen mijn klachten vandaan? kunnen brengen. Hoe meer je snapt waar je symptomen vandaan komen, hoe beter je er iets aan kunt doen.
Probeer zoveel mogelijk gifstoffen uit je dagelijks leven te verwijderen. Onderneem actie om de gifstoffen en blokkades die zich in je lichaam opgehoopt hebben, te verwijderen. Dit kan door je voeding te veranderen, door je drinkwater te zuiveren (koop een goed waterfilter), je schoonmaakproducten/cosmetica te checken op giftige stoffen en zonodig te vervangen, door meer in het bos te lopen, te zwemmen, te dansen, yoga te doen, meer te bewegen, stressfactoren te verminderen of te verwijderen, en/of door een natuurkundige op te zoeken die je kan helpen – maar pas op!
Niet iedere alternatief therapeut weet dat Lyme niet ontstaat door een bacterie. Veel natuurkundigen, homeopaten, acupuncturisten, masseurs, etc. geloven nog steeds in de verouderde paradigma’s van de moderne medische industrie. Geef je gezondheid niet langer uit handen. Zorg dat je zelf de informatie en kennis krijgt die je nodig hebt.
Je zou kunnen beginnen bij het boek: “Waar word je nu echt ziek van?” van Dawn Lester en David Parker, of bij “De besmettingsmythe” van Tom Cowan, of je zou online een podcast van deze auteurs kunnen beluisteren, of van Andrew Kaufman, Stefan Lanka of Veda Austin. Dit zijn allemaal natuurgenezers die weten waar ze het over hebben.
Omdat de klachten die aan Lyme toegeschreven worden zo uiteenlopend zijn, is ook het hersteltraject heel verschillend qua wat nodig is en hoe lang het duurt. Maar meestal, met een verandering van voedingspatroon, levensstijl en in combinatie met een verantwoorde detox, verdwijnen de Lyme-achtige symptomen in drie maanden.

Sanne Burger
sanneburger.com

7 Reacties

  • Sanne Burger

   Ik vind de Germaanse Geneeskunde niet erg volledig en ook niks nieuws.

   Antwoord
 1. Anouk

  Hai Sanne, boeiend artikel. Ik heb in 2013 een tekenbeet gehad waar de bekende kring omheen ontstond, een paar weken later. Eén van de kenmerken van de lyme diagnose. Is dit dan slechts een (onschuldig) symptoom van een tekenbeet? En op te lossen door te ontgiften?

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Zo’n kring is inderdaad onschuldig. Je hoeft niet eens te ontgiften om daar iets aan te doen. Hij gaat vanzelf weg.

   Antwoord
 2. Karin

  Volgens Medical Medium Anthony William komt Lyme door het EBV virus (Epstein Barr). Het is het enige virus wat niet met onderzoeken / microscoop te vinden is omdat het als enige virus binnenin de cel zit. En daarom niet te zien is omdat je alleen de buitenkant van een cel kunt onderzoeken. Daarom wordt het niet herkend en dus ook niet erkend. In zijn boek legt Anthony heel goed uit hoe Lyme veroorzaakt wordt en hoe je er vanaf komt.

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Hoi Karin, Medical Medium is een rare vogel: enerzijds geeft hij steengoede uitleg en adviezen over voeding en ontmaskert hij de medische industrie als het gaat om bijvoorbeeld DDT, anderzijds slaat hij wat betreft EBV compleet de plank mis. Het EBV virus, net als alle andere virussen, is niet meer dan een idee, een niet bewezen, onwetenschappelijk, niet feitelijk concept. Ik heb een tijdje geloofd in MM, maar inmiddels (nadat ik een van zijn laatste uitgaven geredigeerd had) denk ik dat hij toch vooral commerciële belangen heeft. Als je het interessant vindt en meer wilt weten over het al dan niet bestaan van virussen, zou ik Andrew Kaufman een tijdje volgen op Twitter. Zijn account heet The Virus Myth, @virusisaunicorn. Of kijk de serie: The viral delusion. Of lees het boek van Tom Cowan: De besmettingsmythe. Virussen bestaan niet, alleen als concept. Virussen veroorzaken geen ziekte. Lyme, als zijnde een vreselijke ziekte veroorzaakt door de Borrelia bacterie of door het EBV virus, bestaat niet. Medical Medium heeft het bij het verkeerde eind.

   Antwoord
 3. Anoniem

  Als dit waar is, ben ik blij met dit artikel dat toont hoe we weer eens met ons allen om de tuin worden geleid door degenen die enkel hun financiele buidel dienen zodat deze dik blijft. Ik vind dat je artikelen vaak pittig en direct zijn en het is aan de lezer om zelf uit te maken ‘wat ga ik met deze informatie doen’. Kennis namelijk, is niet iets om macht te verkrijgen, maar je bewust te maken van je eigen verantwoordelijkheid. De zogenoemde wetenschap is een schap dat op vele vlakken corrupt en bovendien onwetend is. Wat we niet kennen bestaat niet of ‘is niet bewezen’ leidt vaak tot ‘we gaan het niet onderzoeken want stel je voor’. En als we het onderzoeken formuleren we het ‘waarnaar gaan we op zoek’ zodanig neer dat men vervolgens kan zeggen ‘het is niet aangetoond’. Zoals nooit is aangetoond dat Covid is wat men beweerde, zo is wel aangetoond dat stallen vol virologen en andere logen tijdens Covid ineens andere dingen vertelden dan al die jaren daarvoor. Men maakt zonder dankjewel gebruik van het feit dat mensen geen echt geheugen hebben, door de dingen zo te formuleren dat het lijkt dat ze consistent zijn. Als virologen, microbiologen en immunologen werkelijk in dienst stonden van het welbevinden van de mens, zouden ze werken voor hetzelfde salaris als een verpleegkundige…. Virus, is zoals ik begrepen heb, een dood iets [springt dus niet] en iets dat dood is muteert niet maar kan uiteraard wel ziek maken omdat het toxisch is. Het is het afvalproduct van het lichaam dat iets bestrijdt dat het als ‘vreemd’ ziet. Het lichaam scheidt vervolgens de troep die daardoor ontstaat uit en dat noemt men dan virus. Dus, is het streepje op de teststrip rood, dan zitten er bepaalde afvalproducten in je slijmvlies, die door de test gemeten kunnen worden maar waarover alleen gezegd kan worden dat het aan bepaalde dingen voldoet…. Lichamen worden ziek door straling, door vergiften, door angst en stress etc …… en wat dan vrij komt is garbage……. Het is ‘garbage in, garbage out’.

  Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.