Voedsel van de goden – Het 100 dagen PUUR dieet

Sanne Burger

4 maart 2023

Dinsdag 21 maart 2023, als de lente begint en met de Nieuwe Maan in Vissen, beginnen we met het 100 dagen PUUR dieet: 100 dagen lang alleen vers, onbewerkt en biologisch voedsel. Doe je mee?

Wij mensen zijn goddelijke wezens die een tijdje in een fysiek lichaam op aarde rondlopen en allerlei bijzondere dingen meemaken.
Voor velen van ons is dit best wennen.
Bijvoorbeeld, welk voedsel is ideaal voor dit menselijke ruimtepak?
Er zijn een heleboel mogelijkheden – zie mijn vorige artikel.
Dit artikel gaat over het 100 dagen PUUR dieet.
Niet ‘dieet’ als een manier om af te vallen, maar een dieet in de zin van voedingswijze. Met het 100 dagen PUUR dieet zul je zeker afvallen als je te dik bent (en aankomen als je te dun bent) maar daar gaat het niet om. Het gaat om een voedingswijze die optimale gezondheid, vitaliteit, welbevinden, kracht, harmonie, vrijheid en geestelijke helderheid biedt.

Je bent van harte welkom om mee te doen, op één voorwaarde: dat je het meent. Het is niet de bedoeling dat je het gaat proberen en na een paar dagen of weken afhaakt omdat je geen zin meer hebt, of dat je halfslachtig mee gaat doen en de regels maar half volgt, of dat je je tijdens een feestje of etentje gaat volproppen. Geen uitzonderingen! Zonder een echt commitment heeft het geen zin en verdoe je je tijd en energie. Als je meedoet met 100 dagen PUUR, doe je voor de volle 100% mee. Alleen dan heeft het echt effect.

Logistiek en prijs

Dit is een pilot. Ik maak een besloten Facebookgroep aan, waar we ervaringen kunnen delen via posts, links en chats. Om de week komen we online bij elkaar via Zoom, voor support en vraag & antwoord. Ook zal ik op deze website regelmatig updates posten met advies, suggesties en heerlijke recepten voor wat je allemaal wel kunt eten. Ik denk dat het een hele mooie serie over voeding gaat worden, onder de titel: 100 dagen PUUR – 1, 2, 3, etc. Als je deel uit wil maken van de Facebookgroep, doe je een eenmalige bijdrage van € 100,-. Dit biedt je toegang tot de tweewekelijkse FB-bijeenkomsten (in totaal 7 of 8 bijeenkomsten), desgewenst persoonlijke begeleiding per mail, en alle publicatie op deze website. Uiteraard staat het je ook vrij om het 100 dagen PUUR dieet op eigen houtje te doen, met behulp van de artikelen op deze website. Je hoeft dan niks te betalen, maar je krijgt ook geen begeleiding en mist de support van de groep.

We beginnen dinsdag 21 maart. Woensdag 28 juni is de laatste dag van deze 100 dagen PUUR-pilot en hebben we onze laatste FB-bijeenkomst.

Je bent 100% zelf verantwoordelijk voor je commitment, je gezondheid en je proces, maar ik ben er om je te begeleiden en te steunen. Het staat je uiteraard vrij om elk moment te stoppen – dan verwijder ik je met liefde uit de FB-groep.

100 dagen PUUR is eenvoudig, maar daardoor juist radicaal:

100 dagen lang eet en drink je alleen vers, onbewerkt, biologisch voedsel.

‘Onbewerkt’ wil zeggen: niet industrieel bewerkt, dus niet voorverpakt en zonder conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.
‘Onbewerkt’ wil niet zeggen dat al je eten rauw moet zijn, al is het aan te raden om minstens 50% van wat je eet rauw te eten. Volledig raw is in een koud land als Nederland voor de meeste mensen niet te doen. Dat wil zeggen dat je groenten, granen en bonen wel kunt koken, maar zonder of met heel weinig zout. Ook zijn gedroogde kruiden en thee prima, zolang het maar puur en biologisch is, net als koffie, al zijn de koffiebonen gebrand. Er zit dus een klein beetje speling in ‘vers’ en ‘onbewerkt’.

Wat eet je wel?

Voornamelijk biologisch fruit, groente, zaden en noten.
De zaden en noten zijn rauw, dus ongebrand en ongezouten.
Als je echt hard core PUUR wil gaan, dan is dit het enige wat je eet.
Als je dat te heftig vind, dan kun je in mindere mate biologische granen en bonen eten, die je ook zou kunnen kiemen ipv. koken.
Omdat de meeste zuivel bewerkt (gepasteuriseerd) is, zul je daar weinig van eten. Het is prima om 100 dagen helemaal geen zuivel te eten, maar mocht je daar behoefte aan hebben, dan is verse, rauwe melk oké, of eventueel pure yoghurt of kwark. Eieren is ook oké.

Koudgeperste olijf- en kokosolie is oké, andere oliën niet. Eventueel kun je biologische roomboter nemen. Margarine, dat vloeibare plastic, is uit den boze, nu en altijd.

Verse of gedroogde kruiden en kruidenmengsels zijn oké, mits ze puur en biologisch zijn, zonder toevoegingen.

Het is aan jou of je 100 dagen PUUR veganistisch of vegetarisch wilt doen.
Het is ook aan jou hoeveel, wanneer en wat van bovenstaande je eet.

Wat eet je niet?

Je eet niets dat industrieel bewerkt of voorverpakt is.

Geen of heel weinig zout. In groenten en fruit zitten voldoende mineralen om het lichaam te voorzien van wat het nodig heeft. Zout aan eten toevoegen is dus onnodig en droogt het lichaam uit. In verpakt en bewerkt voedsel zit heel veel zout, van ook nog slechte kwaliteit, dus die krijg je sowieso niet binnen. Mocht je je een leven zonder zout niet kunnen voorstellen, gebruik dan deze 100 dagen zo weinig mogelijk en alleen Himalayazout of andere complete zouten, en vooral geen tafelzout!

GEEN SUIKER! Dit is echt 100 % een no-go. Geraffineerde suiker (witte suiker) is één van de meest schadelijke stoffen die je tot je kunt nemen. Omdat we alleen vers en onbewerkt voedsel eten, vermijd je al de suiker die in de meeste bewerkte producten zit, maar suiker in je thee of koffie is ook een no-go. Gedroogde kokosbloesemsuiker, agavestroop en honing zijn mogelijke opties, maar beperk het tot een minimum. Rietsuiker is ook een no-go, want meestal heel erg bewerkt. Sommige rietsuiker is gekleurde witte suiker!

Geen brood, crackers of andere meelproducten – dus ook geen pasta! Witte rijst is teveel bewerkt, dus ook geen witte rijst. Wit meel, witte rijst, etc. hebben nauwelijks voedingswaarde. Als ze al iets doen, is het het lichaam verstoppen en een vals verzadigd gevoel geven. Als je granen wilt eten, eet dan alleen volkoren (bruine, hele korrel) rijst, gierst, quinoa (is eigenlijk een zaad), amaranth, haver of andere granen, die je weekt, kiemt of kookt.

Geen vlees of vis. Ik ben zelf al zowat mijn hele leven vegetariër, vandaar deze keuze. Sommige mensen zweren bij vlees en vis, maar in mijn optiek past het niet binnen het 100 dagen PUUR dieet, omdat je toch een bedervend kadaver eet als je vlees of vis eet – hoe lang is zo’n dier al dood? Van ‘vers en onbewerkt’ kan dus ook bijna geen sprake zijn, behalve als je zelf het dier doodt en zijn vlees meteen opeet.

Geen kaas (teveel zout!) of andere bewerkte zuivelproducten. Qua zuivel zijn alleen rauwe melk en eieren oké, en eventueel pure yoghurt of kwark.

Geen alcohol.

TIPS EN TRUCS

– Keep it simple.
– Bespreek je plan met je huisgenoten/de mensen met wie je doorgaans samen eet. Zorg dat ze achter je staan, meedoen of je in ieder geval steunen.
– Maak een wel-niet lijst voor jezelf die je zo nodig aanpast/uitbreidt, zodat je niet hoeft te twijfelen of iets wel of niet ‘mag’.
– Neem jezelf en je besluit om dit te doen heel serieus, maar wees ook niet te hard voor jezelf. Als je al langer vooral verse, onbewerkte en biologische voeding eet en/of gewend bent aan vasten, dan zal dit een stuk makkelijker voor je zijn dan als je gewend bent aan voorverpakt, bewerkt, gezoet en gezouten voedsel. Als je in slechte conditie of ziek bent, zal het 100 dagen PUUR dieet enorm kunnen helpen, maar het zal ook zwaarder voor je worden dan wanneer je al redelijk gezond bent. Maak dus een goede en gezonde afweging of dit het juiste moment voor je is.
– Dit 100 dagen PUUR-dieet is heel breed, maar het heeft ook duidelijke grenzen, die bv. je suikerverslaving, als je die nog hebt (ik wel!), of andere verslavingen en gewoonten zullen uitdagen. Ook als je een emotionele eter of troosteter bent, kan het af en toe lastig worden. Wees daarop voorbereid!
– Ruim je keukenkastjes en koelkast op voor je begint. Gooi alles eruit (of geef het aan de buren) wat niet vers, onbewerkt en biologisch is.
– Maak een boodschappenlijstje van wat je allemaal wel gaat eten en verheug je over het feit hoeveel er nog mogelijk is!
– Drink veel water! Lauw of op kamertemperatuur, nooit koud! Kruidenthee (vers of gedroogd) is ook prima. Het 100 dagen PUUR-dieet zal een proces van ontgifting op gang brengen, waarbij de gif- en afvalstoffen het snelst en gemakkelijkst afgevoerd worden als je veel water drinkt.
– Superfoods en supplementen, zolang ze van goede kwaliteit en vers of alleen maar zongedroogd zijn, zijn ideaal om het proces te ondersteunen. Neem alleen maar complete supplementen zoals alfalfa en andere kiemen, moringa, ginkgo biloba, goji bessen, spirulina, hempzaad, etc. Vitamines/mineralen in pilvorm zijn teveel bewerkt en dus niet geschikt voor het 100 dagen PUUR dieet.
– Zorg ook voor je emotionele en geestelijke well being middels bv. yoga, Qigong, meditatie, coaching, massage, sauna, wandelen, dansen, muziek luisteren, etc.
– Zorg voor voldoende slaap! Je zult waarschijnlijk in het begin meer slapen omdat je aan het ontgiften bent, maar naarmate de 100 dagen vorderen steeds minder slaap nodig hebben.
– Ga veel de natuur in en laaf je aan de krachten van de lente. Zorg dat je zoveel mogelijk zonlicht opneemt en frisse lucht inademt.
– Lees boeken, luister podcasts en kijk video’s over de genezende werking van voeding. Inspirerend!
– Je zult merken dat je lichaam na verloop van tijd steeds beter gaat aangeven wat het nodig heeft en je steeds beter leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Hoe minder afvalstoffen en junkfood je in je lichaam hebt, hoe beter je innerlijk kompas en intuïtie zullen werken. In het begin zal het moeilijk zijn onderscheid te maken tussen verslavingsimpulsen en gezonde signalen, maar dit zal steeds helderder en duidelijker worden, waardoor het ook steeds makkelijker zal worden om te kiezen wat je eet.

Zo geef je je op

Als je mee wilt doen, stuur dan vóór 18 maart een mailtje naar sanne@sanneburger.com. Vermeld je naam, leeftijd en woonplaats en vertel een beetje over waarom je graag mee wilt doen. Je ontvangt van mij een bevestiging en betalingsverzoek. Stuur me nadat je betaald hebt een FB vriendschapsverzoek, als we nog geen FB-vrienden zijn, zodat ik je toe kan voegen aan de FB-groep ‘100 dagen PUUR’.

Onze eerste meeting zal 20 maart om 20 uur zijn – eerder is de FB-groep dus nog niet online. Voor die tijd ontvang je naast de bevestigingsmail een welkomstmail met alle verdere info.

Voor mij is dit een grote stap richting meer gezondheid, vitaliteit, welbevinden en geestelijke helderheid. Ik hoop voor jou ook! Mocht je nog vragen hebben voor je besluit om al dan niet mee te doen, aarzel niet om me te mailen: sanne@sanneburger.com.

Sanne Burger
sanneburger.com

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Ontgiften – maar hoe?

Ontgiften – maar hoe?

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekte is vergiftiging. Dat klinkt dramatisch, maar het wil eigenlijk zeggen dat...

Voedsel van de goden – deel 2

Voedsel van de goden – deel 2

In aanloop naar het 100 dagen PUUR dieet dat 21 maart begint - je kunt je nog aanmelden! - alvast antwoord op een...

Voedsel van de goden

Voedsel van de goden

  Oh jee, ik ben zo in de war! Wat moet ik nou eten? De een zegt dit, de ander zegt dat. Ik weet het niet meer!...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.