Provocatief communiceren kun je leren

Sanne Burger

9 december 2023

Kijk jij ook met afgunst naar mensen die hun gesprekspartner schijnbaar moeiteloos binnen vijf minuten op de kast hebben? Baal jij er ook van dat je nooit weet wat je moet zeggen, waardoor jouw gesprekken eindeloos duren en nergens over gaan, terwijl aan het andere tafeltje de vonken eraf spatten, het servies over de tafel vliegt, emoties vrij spel hebben en het gesprek lekker kort is, omdat de ander na vijf minuten op hoge poten het restaurant uit stormt, terwijl jij kramp in je bek hebt van het glimlachen en pijn in je nek van het ja-knikken?
Hoe doet hij dat toch? Wat is zijn geheim? Hoe weet hij feilloos de vinger op de zere plek te leggen? Waarom krijgt hij alle actie en reuring en zit jij daar rond sluitingstijd nog? Waarom vinden andere mensen die persoon zo belangrijk dat ze woedend worden als hij maar een paar woorden zegt, terwijl jij niet verder komt dan ‘Interessant’ en ‘Ik hoor je’, omdat mensen toch niet naar je luisteren? Waarom heb jij altijd een natte schouder van al die vriendinnen die bij jou komen uithuilen omdat je zo begripvol bent, terwijl ze allemaal verliefd zijn op de bad guy door wie ze zich weer eens hebben laten provoceren?
Het antwoord is: omdat provocatief communiceren sexy is. Geweldloos communiceren is niet sexy, want riekt naar impotentie. Verbindend communiceren is ook niet sexy, want riekt naar afhankelijkheid. Je hebt al die tijd op het verkeerde paard gewed!

Het goede nieuws is: provocatief communiceren kun je leren!
Volg de 11 stappen hieronder en voor je het weet ben jij ook een volleerd provocatief communicator. Bevrijd jezelf van de eindeloze verveling, de ongekende saaiheid, het hypocriete fatsoen en de tenenkrommende beleefdheid waaronder je al je hele leven gebukt gaat.
Geef het maar toe, jij wilt ook provocatief leren communiceren!

1. Vergeet de feiten
Niemand is geïnteresseerd in de feiten. Feiten zijn louter excuses om meningen en oordelen te ventileren. Ventileer gewoon meteen je mening of je oordeel. Zeg niet: “Ik hoor je”, maar: “Wat een onzin kraam jij uit. Je hebt het helemaal fout.”

2. Draai er niet om heen
Zeg niet: “Goh, het is al best laat, vind je niet?” maar zeg gewoon eerlijk: “Zeg, wordt het niet eens tijd voor jou om op te stappen?”

3. Hou het vooral niet bij jezelf
Mensen willen helemaal niet horen hoe jij je voelt. Zeg niet: “Ik was heel verdrietig na wat jij laatst zei” maar zeg gewoon: “Wat ben jij een bitch, zeg.” Dat begrijpen mensen veel beter en ze zullen zich meteen willen verdedigen.

4. Geef ongevraagd advies
“Dan moet je …” is een goede manier om een provocatieve zin te beginnen. Als iemand bijvoorbeeld zegt: “Ik ben de laatste tijd zo moe”, dan zeg je: “Dan moet je eerder naar bed gaan.” Voor de gevorderde provocateur: zeg dat op een toon alsof die ander dom is en zijn of haar vermoeidheid – of welk probleem dan ook – aan zichzelf te danken heeft (zie ook punt 10).

5. Val de ander in de rede
Laat je gesprekspartner niet uitpraten. Hoe vaker je dat doet, hoe meer irritatie dat bij de ander zal oproepen en hoe moeilijker het voor hem/haar zal zijn om zich niet te laten provoceren.

6. Laat het nooit merken als je het ergens mee eens bent
Begrip tonen of het ergens mee eens zijn is een zwaktebod. Lieg desnoods, maar zorg ervoor dat je het niet eens bent met de ander. Ezelsbruggetje: zolang je simpelweg het tegenovergestelde beweert van wat je gesprekspartner zegt, zit je safe. Als hij/zij bv. zegt: “Mooi weer vandaag” zeg jij: “Nee joh, het is veel te droog voor de tijd van het jaar.” Of als dat te moeilijk is, zeg je gewoon: “Lelijk weer vandaag.” Werkt ook.

7. Let op je toon
Leer om op een zelfverzekerde, tikkeltje arrogante toon te praten. Een lichte stemverheffing werkt ook altijd goed. Praat op een toon alsof jij het per definitie beter weet. Je kunt ook een arrogant lachje oefenen voor de spiegel – soms is dat het enige dat nodig is om iemand op de kast te krijgen; werkt vooral bij vrouwen heel goed. Je kunt hiervoor The Joker, Rutte of de Jonge als voorbeeld nemen.

8. Stel geen vragenn
Vragen stellen is hypocriet, want je hebt zelf allang het antwoord in je hoofd. Gooi gewoon meteen je antwoord in de strijd. “Je zult wel weer een rotdag gehad hebben. Ja, laat maar, ik weet het al.”

9. Jouw interpretatie is de waarheid
Wees overtuigd van jezelf. “Joh, geef het maar gewoon toe, je hebt een crush op hem. Ik heb toch zelf gezien hoe je naar hem keek.” En hoe meer die ander het ontkent, des te meer blijf je bij jouw standpunt. “Als het niet zo was, zou je het niet zo hard ontkennen” is ook een goeie.

10. Wees een mierenneuker
Als je gesprekspartner middenin zijn/haar verhaal zit, zeg dan: “Er zit een haar op je trui” of: “Het is niet ‘ik besef me’ maar ‘ik besef’. Het is ‘ik realiseer me’ maar ‘ik besef’.” Geheid dat die ander compleet van zijn à propos is.

11. Denk aan je lichaamstaal
Nonverbale communicatie is bij provocatief communiceren een must. Het is de kers op de taart. Zorg dat je net iets dichterbij zit dan die ander prettig vindt. Je kunt een beetje voorover leunen, naar je gesprekspartner toe, om het effect te versterken. Kijk de ander strak aan als jij aan het woord bent, maar laat je blik dwalen als de ander aan het woord is. Dat laatste zal je gesprekspartner het idee geven dat je niet geïnteresseerd bent in zijn verhaal – wat ook zo is – en hem/haar buitenmate irriteren.

Succes!
En als het allemaal niet lukt, denk dan bij jezelf: Beter alleen dan een natte schouder!

Sanne Burger
sanneburger.com

2 Reacties

  1. Carola

    Kostelijk, volgens mijn eigen bevindingen zit ik – op enkele punten na – al op de hogere levels… 😉

    Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.