Lijnzaad – balsem voor de darmen

Sanne Burger

6 december 2021

Ooit studeerde ik natuurgeneeskunde en astrologie bij Asclepios in Amsterdam. Asclepios is in de Griekse mythologie de god van de geneeskunde. Hetty de Boer was de oprichtster en belangrijkste lerares van de Asclepios academie. Ze kon fantastisch vertellen. Een van haar meest favoriete geneesmiddelen was lijnzaad.
“Lijnzaad geneest alle darmziekten”, vertelde ze. “Diarree, verstopping, kramp, de ziekte van Crohn, zelfs kanker geneest ze – mits je ook de onderliggende emotionele issues oplost, natuurlijk. En het is goedkoop! Ik had een keer een patiënt die met darmkanker in het ziekenhuis lag. Ze had al maanden verstopping en was de wanhoop nabij. De dokters wilden haar opereren, maar zij wilde dat als het even kon voorkomen.
‘Wil je mijn lijnzaadkuur proberen?’, vroeg ik haar.
‘Ik probeer alles’, zei ze. We kenden elkaar al jaren, dus ze wist dat ik geen gekke dingen zou doen.
Zo ging ik drie weken lang heen en weer naar het ziekenhuis, twee keer per dag, met een thermosfles met lijnzaaddrank. In het ziekenhuis wilden ze het niet maken en ze was zelf te zwak om het te doen.

Het is heel simpel om te maken.

Lijnzaaddrank

Kook een liter water in een pannetje
Doe er 3 eetlepels lijnzaad bij
Even roeren
Laat het nog een minuutje of 2 zachtjes doorkoken
Haal het pannetje van het vuur en laat het nog een minuut of 5 staan
Doe het mengsel door een zeefje en vang de drank op in een thermosfles
Gooi het lijnzaad weg (bij de compost)

Je kunt het zoeten met honing, agavesiroop of iets anders, maar in dit geval deed ik dat niet, want dat zou haar darmen onnodig belasten. De drank is niet erg lekker, maar ook niet erg vies. Sommige mensen vinden de consistentie niet lekker – het wordt een wat dikke substantie – maar anderen vinden het juist heerlijk. Het is ook een heerlijke drank om het vasten weer op te bouwen, trouwens.

Maar goed, ik dus naar het ziekenhuis met mijn lijnzaaddrankje. De verpleegsters noemden het een heksenbrouwsel en dat was het ook. Wijze vrouwen kennen dit recept al eeuwen. Deze mevrouw in kwestie dronk drie weken lang drie of meer grote koppen lijnzaaddrank. Langzaam kwam haar stoelgang weer op gang. En niet alleen dat, de lijnzaaddrank heelde ook de binnenwand van haar darmen en legde een beschermend laagje aan. Op een gegeven moment had ze helemaal geen pijn meer, werd haar stoelgang regelmatig en, zoals ze zelf zei, zelfs een genot! Na drie weken werd ze ontslagen uit het ziekenhuis. Ze heeft nooit meer last van haar darmen gehad. Ze drinkt nog bijna dagelijks een kop van deze lijnzaaddrank en heeft natuurlijk ook haar eetgewoonten blijvend aangepast. Voor haar geen dierlijke producten meer, alleen af en toe nog een beetje yoghurt of kwark en een eitje op zijn tijd, maar zeker geen vlees of kaas. Ze eet ook geen suiker meer, veel groente en fruit en zo weinig mogelijk geraffineerde producten. Ze heeft haar eigen tuintje en … nou ja, verder weten jullie het wel, toch?”

Ik zag het zo voor me, Hetty met haar thermosfles met toverdrank, op weg naar het ziekenhuis. Wat een toewijding aan die ene patiënt!

Oja, nog een toevoeging: je kunt lijnzaad ook eten – je kunt het in je zelfgebakken brood, je ochtendpap, muesli of smoothie doen. Hou er dan wel rekening mee dat je niet de hele zaden eet. Die hebben namelijk scherpe puntjes en kunnen de darmwand juist beschadigen. Als je lijnzaaddrank maakt, maakt dat niet uit, want je gebruikt het zaad verder niet, maar als je het eet dus wel. Je eet dus gebroken lijnzaad, maar daar is het nadeel weer van dat het meteen nadat het zaad gebroken is gaat afbreken en snel ranzig wordt – zelfs nog voordat je dat ruikt of proeft. Het beste is om biologisch, heel lijnzaad te kopen en dat vlak voor gebruik te malen in een ouderwetse koffiemolen. Je kunt het ook pletten in een vijzel. Mocht het echt niet anders kunnen, koop dan gebroken lijnzaad in de winkel en bewaar het geopende pak maximaal 10 dagen. Dat zou je trouwens ook met noten en andere zaden moeten doen. Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt als je lijnzaad eet, want lijnzaad neemt vrij veel vocht op, wat de papperige substantie veroorzaak die zo heilzaam is voor je darmen.

PS: Lijnzaadolie doet ook wonderen. Drie dessert- of eetlepels per dag en moet je eens kijken wat er gebeurt! Oh, en je valt er van af als je overgewicht hebt en je komt er van aan als je te mager bent. De oorzaak van maar niet aan kunnen komen en ook van een gebrek aan eetlust ligt vaak in de darmen.

PPS: Mocht je echt diarree krijgen van de lijnzaaddrank of de lijnzaadolie, halveer dan de hoeveelheid. Komt echter zelden voor.

Sanne Burger
sanneburger.com

3 Reacties

 1. Vincent

  Bedankt voor dit artikel. Werkt echt! Bedankt!

  Antwoord
 2. gayano

  Nog even over lijnzaad. Want inderdaad, een wondermiddel: neem dagelijks als ontbijt het zgnd “Budwigpapje”,ooit door Johanna Budwig als kankerhelend aanbevolen, jaar na jaar. Recept:3 eetl magere (!)kwark,1eetl bio lijnolie, dat heel goed mengen,2 eetl gebroken lijnzaad erbij, beetje fruit,nootjes,lecithine granulaat,2 eetl zemelen, mengen….
  Ik lees wat af bij jou Sanne: heerlijk

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Dankjewel voor je aanvulling, Gayano. Lekker, het Budwigpapje, at ik vroeger ook veel! Ik gebruik liever volle kwark – als je al zuivelproducten eet, eet dan het hele product, is mijn motto. Vraag me af waarom Johanna Budwig magere kwark aanbeval.

   Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.