Liefdeslessen

Sanne Burger

18 juni 2017

Het onderwerp seks was bij mij thuis zo beladen dat we het er niet over konden hebben.
‘Mannen willen maar één ding’, is het enige wat ik me herinner dat mijn moeder erover zei. Ik vond dat intrigerend. Op school leerde ik hoe de voortplanting op biologisch niveau werkt: van het eitje en het zaadje en hoe de cellen splitsen. Als liberaal hoogtepunt hadden we een voorlichtingsmiddag waar een jonge invalster, duidelijk niet op haar gemak, ons liet zien hoe je een condoom om een banaan doet. Uitgelaten waren we! Dat was een goede middag. Lachen over seks is altijd gezond.

Leuke seks

Mijn eigen kinderen, een zoon en een dochter, wilde ik op de best mogelijke manier seksueel voorlichten. Ik wilde ze zelfvertrouwen meegeven, zelfrespect en respect voor de andere sekse. Ik wilde ze op het hart drukken nooit iets te doen tegen hun zin, nooit toe te geven aan peer pressure, zich niet te laten manipuleren en altijd duidelijk hun grenzen aan te geven. Als het juiste moment zich aandiende had ik er met ze over. Over het verkeerde beeld die de media en met name porno wekt over seks, over hoe zorgvuldig je moet zijn in je partnerkeuze – tot mijn dochter me onderbrak tijdens weer zo’n monoloog en vroeg:
‘Mam, is er ook nog iets leuks aan seks?’
Ze was toen 12. Ik was vanuit het verlangen mijn kinderen te beschermen tegen pijn en ellende het belangrijkste vergeten: dat seks fantastisch kan zijn!

Wijsheid

Hoe zou de wereld eruit zien als seksuele educatie voor tieners de normaalste zaak van de wereld zou zijn? Wat had je willen vragen als je als jonge man of vrouw de kans had gehad iemand die je kon vertrouwen en die je een goed antwoord kon geven alles te vragen over seks? Deze maatschappij mist wijze mannen en vrouwen die in staat en bereid zijn les te geven over seks, over liefde, over hoe het lichaam werkt, hoe seksuele energie door het lichaam stroomt en hoe je het kunt leren hanteren. In het taoïsme is dit heel anders. Uitgebreide kennis over de kracht, mogelijkheden en het potentieel van seksuele energie is de basis van iedere taoïstische training en toegankelijk voor iedereen die erover wil leren. Ik had het geluk zo’n wijze man te ontmoeten, eentje die werkelijk alles wist over seksuele energie, die het helder kon uitleggen en die ik ook 100% kon vertrouwen. Ik was toen al 30 en had een heleboel af te leren en te helen, maar toch was ik diep dankbaar zo’n kans te krijgen. Ik dook erin met hart en ziel.

Wijze dame

Reinoud, de wijze Tao leraar, had op zijn beurt een oudere lerares, ook getraind in de ‘taoïstische leer van de transformatie van seksuele energie’ die hij bereid had gevonden zijn mentrix te zijn. ‘Als ik te zelfingenomen word heb ik Ursula om me te corrigeren’, zei hij. Die bescheidenheid maakte hem niet zwakker – integendeel. Zijn zelfkennis en het respect dat hij had voor vrouwen, met name Ursula, maakte hem alleen maar sterker – en aantrekkelijker.

De Rode Draak

Binnen het taoïsme wordt de seksuele energie van de vrouw als veel krachtiger gezien dan die van de man. Dat is geen waarde-oordeel, maar een constatering. Vrouwen hebben een baarmoeder en het vermorgen nieuw leven in zich te laten groeien en ter wereld te brengen. De baarmoeder wordt om die reden diep gerespecteerd – het is de Heilige Graal van het taoïsme. Het proces van seksuele bewustwording wordt bij vrouwen: ‘Het temmen van de Rode Draak’ genoemd en bij mannen: ‘Het temmen van het Wilde Paard’. Dat geeft een beetje de verhoudingen weer. De vrouw wordt gezien als een mythologisch wezen, haar vagina de poort tot hogere vormen van bewustzijn.
Ook het orgastisch vermogen van de vrouw is veel groter dan het orgastisch vermogen van de man. In onze Westerse wereld, waar seks een hele mannelijke connotatie heeft gekregen, is eigenlijk vooral het mannelijk orgasme bekend: kort en hevig – ook voor vrouwen. Bij mannen gaat dit vrijwel altijd gepaard met ejaculatie, bij vrouwen meestal niet. Over het algemeen kun je stellen dat een vrouwelijk orgasme voortkomt uit Yin-kwaliteiten: ontspanning, verzachting, vertraging en overgave. Het mannelijk orgasme komt voort uit Yang-kwaliteiten: het opbouwen van spanning, versnelling en doelgerichtheid.

Seksuele kungfu

Het vermogen van de man om zijn orgasme te beheersen en niet te ejaculeren, behalve als hij daar bewust voor kiest, wordt binnen de Tao gezien als het ultieme teken van mannelijkheid. Toen ik na jaren training bij Reinoud uiteindelijk zelf les ging geven wekte dit gegeven in eerste instantie altijd hilariteit en soms regelrechte weerstand op, vooral bij de mannen.
‘Wat?’, zou er altijd eentje roepen. ‘Waarom zouden we dan nog seks hebben?’
De vrouwen daarentegen stemde het hoopvol. De liefde bedrijven terwijl je zeeën van tijd hebt in plaats van de paar minuten die het duurt voordat de man zijn controle verliest klinkt voor de meeste vrouwen heel aantrekkelijk – en uiteindelijk voor de mannen ook. Vooral als blijkt dat het vrij eenvoudig te leren is met oefeningen die deel uitmaken van wat mijn leraar altijd ‘de seksuele kungfu’ noemde.

Vernieuwing

Langzaam maar zeker opent onze cultuur zich opnieuw voor de wijsheid en waarheid over seksualiteit. De schaamte van vorige generaties werkt niet langer zo diep door en het is okee om nieuwsgierig te zijn. Het is een vruchtbare tijd om nieuwe dingen te leren over seks. Religie heeft nog maar een klein deel van de bevolking in haar greep en we hebben meer vrijheid dan ooit om zelf te kiezen hoe, wanneer, waarom en met wie we vrijen. Deze nieuwe vrijheid vraagt om gezonde educatie.
Ik geef nu zelf al meer dan 10 jaar les in Tao Training. Het is geweldig om te zien hoe mensen over een periode van een paar jaar trainen terugkeren naar een staat van onbevangenheid en openheid waar het seks betreft. Zo’n pad van bewustwording lopen is niet altijd even gemakkelijk. Vrijwel iedereen draagt herinneringen, gewoonten, angsten en oordelen met zich mee die pijnlijk en confronterend kunnen zijn wanneer je ze tegenkomt. Dit deel van de training wordt ook wel ‘schaduw-werk’ genoemd. Het maakt je eerlijker en uiteindelijk lichter.

Nieuw begin

Er komt altijd een moment in de training – en misschien ook wel zonder training kan het zijn dat je je ineens realiseert: je seksleven tot dan toe is eigenlijk niet geweest wat je hoopte dat het zou zijn. Er kan verwarring, onzekerheid, frustratie en soms regelrechte woede, wanhoop of wrok omhoog komen. Zo’n moment van waarheid kan het begin zijn van een nieuwe fase in je leven waar je leert om anders met seks om te gaan. Het maakt groot verschil als je op zo’n moment hulp krijgt. Hulp in de vorm van een leraar of lerares die je een spiegel kan voorhouden en je precies kan uitleggen wat er aan de hand is. Hulp in de vorm van heldere en concrete kennis, oefeningen en meditaties die je kunt gebruiken om je eigen gevoelens en verlangens in kaart te brengen en hanteerbaar te maken. Hulp in de zin van begrepen worden en weten dat je er niet alleen voor staat. Louter het feit dat er zoiets bestaat als een pad van seksuele bewustwording is voor veel mensen precies hetgeen ze nodig hebben om het aan te gaan.

Lachen

Dit is zeker geen serieuze aangelegenheid. Er wordt veel gelachen tijdens de training. Seks stemt vrolijk, omdat het je in contact brengt met de dans van het leven zelf. Er is grote schoonheid, een ongelooflijke kracht en diepe humor verborgen in de terugkeer naar onschuld en vertrouwen in seksualiteit. Ik verheug me op de dag dat gezonde, veilige seksuele educatie toegankelijk is voor iedereen die daarnaar verlangt.

Reinoud Eleveld: www.taotraining.nl
Ursula Eireiner: www.eireiner.com


Dit is artikel 3 uit de 12-delige serie ‘Liefde en seksualiteit’ geschreven voor Pioniers Magazine 

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

De Tao van de Octopus

De Tao van de Octopus

“Een octopus heeft acht armen. Volgens de Tao kun je de werkelijkheid op acht manieren interpreteren en zijn er acht...

Seks is gedoe

Seks is gedoe

Perfecte seks bestaat niet Het is per definitie onmogelijk Er zijn gewoon te veel dingen die mis kunnen gaan Zoals,...

Body snatchers

Body snatchers

In dit artikel wil ik het hebben over body snatchers (ik kan er geen goed Nederlands woord voor vinden). Dit begint...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.