Hoe spiritualiteit bijdraagt aan onderdrukking

Sanne Burger

8 augustus 2021

Er zijn verschillende overtuigingen binnen de spirituele gemeenschap die in feite helemaal niet gezond zijn of de waarheid ondersteunen. Ze zijn wellicht gebaseerd op waarheid, maar ze zijn totaal uit hun verband gerukt en om die reden zeer misleidend. Dit fenomeen heet ‘liegen met de waarheid’.

Deze overtuigingen luiden als volgt:

1. Alles is perfect zoals het is

Ja, dat mag zo zijn, maar alleen als je er vanuit een adelaarsperspectief naar kijkt. Alleen als je heel erg uitzoomt en ernaar kijkt vanuit zo’n wijds perspectief dat niets meer uitmaakt. Het is het perspectief waar dingen komen en gaan, waar alles bloeit en vervolgens sterft, waar zelfs het menselijk lijden plaatsvindt terwijl je met je ogen knippert, zoals de Hindoes zeggen: ‘Beschavingen komen en gaan terwijl Shiva met zijn ogen knippert.’ Om te zeggen dat alles perfect is zoals het is, is in feite ongelooflijk wreed, omdat het het diepe lijden waar mensen doorheen gaan, bagatelliseert.

2. Je creëert je eigen leven

Deze uitspraak wordt gebruikt om mensen te beschuldigen en het gevoel te geven dat alles hun schuld is. ‘Als je lijdt, is het je eigen schuld.’ Ja, natuurlijk hebben we verantwoordelijkheid voor en invloed op ons leven. Onze keuzes maken een verschil in de kwaliteit van ons leven. We kunnen leren hoe meester te worden over onze acties, gedachten en gevoelens, dus er is zeker waarheid in deze stelling. Toch kan deze uitspraak ook tegen je gebruikt worden, in de zin van dat het gebruikt kan worden als een beschuldiging.

Als je niet blij bent met de omstandigheden, zoals met de veranderde wetgeving, het demoniseren van vrije mensen, het misbruiken van kinderen, de leugens van overheden, de schade die momenteel overal aangericht wordt, dan kun je echt niet zeggen: jij hebt dit zelf gecreëerd. Nee, dit is iets dat gebeurt. Ik heb dit niet gecreëerd! Mijn vrijheid ligt in hoe ik ermee omga, niet in het beschuldigen van mezelf of anderen voor het zelf creëren ervan vanuit een totaal misplaatst gevoel van belangrijkheid. Deze negatieve egotrip creëert alleen maar schuld, schaamte en angst, wat op geen enkele manier behulpzaam is.

3. Als je eraan denkt, dan maak je het sterker

‘Energy flows where attention goes.’ Dit is waar. Alleen, als ik nadenk over hoe ik mijn kinderen ga beschermen tegen gedwongen vaccinatie, of als ik nadenk over hoe veilig en gezond te blijven onder druk van de huidige omstandigheden, of als ik me voorbereid op de komende voedseltekorten, dan betekent dat niet dat ik er op enigerlei wijze aan bijdraag of verantwoordelijk ben wanneer het ook echt gaat gebeuren. Het betekent alleen dat ik realistisch ben. Dit is ook een zeer wrede overtuiging. Het geeft mensen een onterecht gevoel van verantwoordelijkheid dat in feite gebaseerd is op trauma. Bijvoorbeeld, kinderen voelen zich vaak verantwoordelijk voor de scheiding van hun ouders. Ze geven zichzelf de schuld en denken dat het komt omdat zij niet lief, rustig of behulpzaam genoeg waren. Ze geven zichzelf de schuld voor het falen en lijden van hun ouders. Deze zogenaamde spirituele uitspraak activeert in feite een misplaatst gevoel van verantwoordelijkheid voor wat de regering momenteel aan het doen is. Ja, onze gedachten hebben kracht, maar dat betekent niet dat wanneer je nadenkt over het onrecht in de wereld, je dat onrecht voedt. Integendeel! Er níet over nadenken en je alleen maar focussen op liefde en licht zal uiteindelijk juist het onrecht en de destructie mogelijk maken en voortzetten, omdat jij wegkijkt, uit angst dat erover nadenken het erger zal maken. Deze overtuiging leidt tot een hele rare vorm van inertie, waar mensen geloven dat het spiritueel is om onrecht te ontkennen en er niets aan te doen.

4. Je moet je frequentie hoog houden

Ja, natuurlijk, maar dat betekent niet dat je de feiten moet ontkennen! Het betekent ook niet dat je geen verdriet, woede, razernij of zelfs angst zou mogen voelen. Emoties bestaan om je te informeren over de situatie. Er is wel degelijk gerechtvaardigde woede en kloppend verdriet. Er zijn momenten dat je bang zou moeten zijn, omdat je leven in gevaar is, of het leven van je dierbaren. Emoties helpen je om actie te ondernemen en de juiste keuzes te maken, om je vrijheid, gezondheid en je leven te beschermen – en dat van je kinderen. Veel mensen interpreteren ‘hou je frequentie hoog’ als: voel niet. Wees niet boos, wees niet verdrietig, sta je gevoelens niet toe omhoog te komen, want dan gaat je frequentie omlaag en dat is niet spiritueel. Terwijl het in wezen andersom is: geen gerechtvaardigde woede voelen als we onrecht zien maakt dat we onze menselijkheid verliezen en rare, ongevoelige en zelfs wrede wezens worden.

5. Iedereen moet lekker doen waar hij zin in heeft. Ik respecteer ieders keuze.

‘Wie ben ik om te oordelen?’ zeggen spirituele mensen vaak. ‘Hoe kan ik weten wat juist is voor een ander?’ Nee! Als mensen meewerken met een genocide, als mensen niet bereid zijn om onderzoek te doen en ervoor kiezen weg te kijken terwijl de hele wereld uit elkaar valt, dan heb ik daar geen respect voor! Sinds wanneer is het hebben van een duidelijke mening niet spiritueel? Sinds wanneer is onderscheidingsvermogen een misdaad geworden? Mensen die zichzelf of hun kinderen in gevaar brengen, mensen die geweld uitoefenen naar zichzelf of anderen toe, zouden daarmee geconfronteerd moeten worden! Dit is absoluut niet in orde en nee, ik ben het er niet mee eens dat deze mensen maar moeten doen wat ze willen. Sommige mensen moeten gestopt worden! Ik respecteer hun keuzes niet, omdat de consequenties van hun handelen naar de ondergang van deze wereld leidt! Ik vind dat deze mensen dom en onverantwoordelijk bezig zijn!

6. We mogen niet polariseren

Deze uitspraak wordt gebruikt om iedereen die waar dan ook tegen is het zwijgen op te leggen. Jij vecht voor je vrijheid? Dat betekent dat je polariseert, want nu ben je tegen mensen die wel bereid zijn om hun vrijheid op te geven. Dat is niet spiritueel. Wat? Reken maar dat ik tegen het opgeven van mijn vrijheid ben! Je weigert om je met gif te laten inspuiten? Oh, nu polariseer je, want nu ben je tegen de mensen die het wel doen. Weet je wat? Dat ben ik! Het middenpad bewandelen betekent niet dat je geen ruggengraat hebt of dat je geen mening mag hebben. Ja, de waarheid zit in het midden en ze wacht op mensen die de moed hebben om haar te verdedigen.

7. Alles gebeurt met een reden. Als het gebeurt, moet het zo zijn

Ja, klopt. Maar in de spirituele wereld wordt deze waarheid gebruikt als een rechtvaardiging van onrecht, vergissingen, mislukkingen, apathie, inertie en stomheid. Verkrachting moet niet zo zijn. Misbruik moet niet zo zijn. Genocide moet niet zo zijn. Gemanipueerd worden om jezelf kapot te maken als resultaat van een gebrek aan informatie moet niet zo zijn. Dat was nooit de bedoeling en dat is het nu ook niet. Ja, alles heeft een reden, en soms is de reden dat je een paar ballen moet ontwikkelen en in actie moet komen, in plaats van je te verbergen achter een spiritueel cliché. Geef je fouten toe en leer ervan. Alleen dan krijgen ze betekenis.

8. Go with the flow

Only dead fish go with the flow! ‘Go with the flow’ is misschien wel de meest misbruikte waarheid van allemaal. Met de ‘flow’ bedoelen we het LEVEN, mensen, niet de media gemanipuleerde richting van de massa, of de instructies van onze overheden, of dat wat er op TV gezegd wordt. ‘Go with the flow’ wordt gebruikt als een spiritueel, goed klinkend excuus om passief te blijven, om dingen maar te laten gebeuren, om geen verantwoordelijkheid voor je leven te nemen, om geen actie te ondernemen, om je individualiteit op te geven, terwijl met deze uitspraak nou net het tegenovergestelde bedoeld wordt! We hebben het over de levensstroom hier! De stroom van de WAARHEID! De stroom van God, de stroom van licht, niet de modderstroom die ons opgedrongen wordt door psychopaten die de mensheid hypnotiseren tot zelfdestructie.

Ik ontdekte tijden geleden al dat de new age beweging door de CIA werd geïnstalleerd in de sixties, toen de kerk aan macht inboette. Ze hadden een nieuwe religie nodig, verse opium voor het volk, speciaal voor die mensen die te intuïtief waren om de nepwetenschap als hun nieuwe religie te accepteren. Het wordt nu allemaal duidelijk. De new age heeft een hele generatie mensen dom en passief gemaakt. Ze denken dat ze vredelievend zijn, maar in werkelijkheid zijn ze passief en nutteloos, gehypnotiseerd door spirituele cliché’s die goed klinken maar tot niets leiden. Wat wij de spirituele beweging noemen is geen ontwaken, maar een slaapliedje. Als je het duister ontkent, als je ontkent dat het mis kan gaan, dan maak je deel uit van het probleem en ben je helemaal niet spiritueel.

Laten we het woord ‘spiritualiteit’ maar helemaal uit ons vocabulaire schrappen. Het is te veel misbruikt om nog enige waarde te hebben.

Sanne Burger
sanneburger.com

20 Reacties

 1. Melissa Scherpenzeel

  Wow, wat een super goede weergave van hoe ik er precies over denk en wat ik altijd tegen anderen zeg over deze spirituele overtuigingen in het Licht van deze tijd.

  Dankjewel Sanne!

  Antwoord
 2. Desiree Huisman

  ik proef in dit artikel echt de emoties van de schrijver. Het belangrijkste is vanuit welk standpunt en dan bedoel ik: geloof je dat je een nietig klein mens bent van alles overkomt of geloof je dat je een goddelijk spiritueel wezen bent verborgen in jezelf en die je nog niet kent maar ontdekt wil worden. Het ligt er dus aan vanuit welk van deze twee standpunten je ‘spiritualiteit’ ziet.

  Antwoord
 3. Marc de Vries

  Woorden met ballen! Ik heb ze allemaal langs zien komen, ben er deels ook zelf in verzand, en heb het meeste zelf alweer geworpen. Ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid in het leven voor woord en daad, maar ben er zo ondertussen wel achter dat ik naar weinig invloed heb op de meeste mensen als het gaat om ze wakker te schudden in deze tijd, zelfs met mijn eigen kinderen niet. Oeps, pijnlijk. Ik ben er ondertussen van overtuigd dat ik hier in ieder geval ben om aanwezig te ‘zijn’ en te vooral te kijken, voelen, en licht te ankeren.
  Zweverig? Ik weet het niet. Ik probeer alles maar met open blik te bekijken.
  Grtjz Marc.

  Antwoord
 4. Gilles

  Heel goed schat, je stukkie. Wat mij betreft je beste tot nu. Betrokkenheid, passie, partij kiezen, emotie, dat is wat werkelijk mens zijn betekent. Dat het uiteindelijk allemaal geen moer uitmaakt verandert daaraan niks. Het gaat om de mogelijkheid tot het maken van de ervaring. Als er geen vuur meer is, kun je net zo goed meteen een touw gaan kopen. Leven betekent boomwortels die door het asfalt breken en muren omver duwen.

  Antwoord
 5. gerdie zantinga

  Een geweldig stuk en ik kan er voor het grootste gedeelte achter staan.
  Alleen in de tijd van de flower power.
  waren de intenties heel goed en werd er wel degelijk een strijd gevoerd tegen het onlicht.
  Het was verdorie één van de eerste aanzetten in waar we nu staan!
  Lennon moest zijn leven er nog voor geven weet je nog.
  Tuurlijk moeten we strijden maar wel ten alle tijden met liefde en licht in ons hart.

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Ja! Ik spreek je woorden op geen enkele manier tegen. De flower power tijd was cruciaal en heeft ons gebracht waar we nu zijn – in positieve zin.

   Antwoord
  • Hans

   Helemaal mee eens. Spannend, ik heb je stuk luidkeels voorgelezen als stond ik in Hydepark. Alleen het laatste stuk over de New age en de cia daar heb ik mijn bedenkingen bij. Maar voor de rest geweldig. Zo herkenbaar: elke keer weet geconfronteerd te worden met die geforceerde positiviteit
   Als iets slecht is dan moeten we het gewoon zo noemen en er tegen vechten!

   Antwoord
 6. Pat

  Allereerst is het natuurlijk zo dat iedereen vanuit zijn eigen bubbel naar de uiterlijke omstandigheden kijkt en daarop reageert of niet. Alles is inderdaad zoals het is. Zeker kun je daar rechtvaardige woede over voelen maar zelfs dat veranderd er niks aan. Je eigen verantwoordelijkheid nemen bestaat er voor mij in dat ik kan kiezen om er niet in mee te gaan.
  Me niet aan wetten en regels te houden die me niet dienen en daar dan ook de eventuele gevolgen van dragen. Dat is ook verantwoording nemen. Ik probeer er naar te kijken zonder in conflicten te schieten.
  Als er al geprotesteerd moet worden dan liefst a la ghandi. Geweld brengt meer geweld voort. Kijk naar de geschiedenis het heeft nog nooit wat goeds gebracht.

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Mooie toevoeging, dankjewel!

   Antwoord
 7. Lea

  Goed stuk mbt de punten, maar daarna wordt het kind met het badwater weggegooid. Beetje jammer.

  Antwoord
 8. Catharina

  Dankjewel. Hier zat ik op te wachten!

  Antwoord
 9. bianca

  goed stuk voor in de telegraaf…..het stuk is vooral een mening zonder diepgang en pas aan het begin staan van het ontdekken van spiritualiteit…..je kan een woord niet uitsluiten als je niet ten volle weet wat het inhoud….de zoveelste yoga teacher die zichzelf een goeroe waant

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Ik denk dat ik nog niet zo ver ben als jij. Ik zal mijn stukje maar naar de Telegraaf sturen.

   Antwoord
 10. Piet

  Beste Sanne Burger. Waarom staan er nooit kritische reacties op je website over de onzin die je verkondigt?

  Heb je altijd gelijk?

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Kritische noten zijn van harte welkom. Ik hou van een verfrissende, respectvolle dialoog, waar beide partijen van kunnen leren. Helaas weten de meeste mensen het verschil niet tussen een kritische nooit en ordinair bashen. Jij bent een goed voorbeeld van het laatste.

   Antwoord
 11. Bob

  Mooi verhaal Sanne. the new age happiness movement 🙂
  Niks constructiefs aan het onderdrukken en wegstoppen van de schaduwkant. Net als bij angst, wat je onderdrukt komt in drievoud weer terug.

  Vond de verwoordingen van Jordan Peterson erg mooi:

  What you most need will be found, where you least wanna look.

  – Jordan Peterson on Carl Jung

  That what you fear and avoid
  That what you hold in contempt
  That which disgusts you and that you avoid
  That’s the gateway to what you need to know

  – Jordan Peterson on Carl Jung

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Dank voor je reactie! Ik heb niks met Jordan Peterson, maar wel met Jung. Peterson is te veel pro-allopathische medicijnen. Hij heeft zich zelfs laten vaccineren.

   Antwoord
   • Bob

    Ja wonderbaarlijk he. Naar Rusland gegaan om van de benzo’s af te kicken omdat daar minder belangenverstrengeling is met farma en dan zo blunt meegaan nu. En ook nog Bayes fallacy missen, wat eerstejaars psychologie stof is. Maar goed nobody is perfect. Hij zag wel hoe Jung religie en wetenschap verenigd had, academia heeft dat nog steeds niet door.

    Antwoord
 12. Corrie Kappert

  Sanne, ik heb de meeste van je artikelen gelezen, deze vind ik ook weer fantastisch. Je voelt de emoties er vanaf vliegen. Ik denk dat we inderdaad gepassioneerde mensen nodig hebben.
  Al die uitspraken kunnen gemakzucht etc veroorzaken. Ik ken ze en heb zelf al ervaren dat dat niet altijd zo werkt.
  Maar het lijkt wel of we tegenwoordig een bepaalde richting op worden gestuurd voor van alles bijv. gender, klimaat, geschiedenis etc. Dat veroorzaakt onrust, angst en chaos. Op die manier kun je mensen zover krijgen dat ze alles goedkeuren en erin toestemmen dingen te doen die ze anders nooit zouden doen. Waarschijnlijk zit er zoiets achter. Terwijl de meeste mensen alleen maar vreedzaam willen leven met elkaar.

  Gr Corrie Kappert Zwolle

  Antwoord
 13. Laura

  Topwijf!!! Totally agree with you 💚

  Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Eind goed al goed?

Eind goed al goed?

(Dit is een artikel geschreven in februari 2023 - oorspronkelijk in het Engels, nu pas vertaald in het Nederlands.) Ik...

De schrijver en de monnik

De schrijver en de monnik

Meditatie is niet goed voor een schrijver Het is het laatste wat hij zou moeten doen Een schrijver heeft geen lege of...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.