Watervasten – deel 1

Sanne Burger

19 maart 2024

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte (Fasting can save your life en The science and fine art of fasting) besefte ik dat watervasten verre van hardcore is. Integendeel, met watervasten gun je je lichaam – en jezelf – een tijdlang de ultieme rust. Je bent juist superlief voor je lichaam!

Het lichaam is evolutionair gezien perfect uitgerust om te vasten. Alle dieren doen het regelmatig. Wij ook, toen we nog niet het hele jaar door alles konden kopen in de supermarkt.
Nu ben ik een groentje wat betreft watervasten – ik doe het dit jaar voor het eerst en ik ben pas bij dag 2 – maar ieder jaar rond de lente vast ik een week of langer met sap en kruidenthee met honing. Ik denk dat die ervaring een hele goede ondersteuning zal zijn. Door mijn werk als masseuse en dankzij jarenlang Taotraining en Qigong heb ik een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn, zodat ik de signalen van mijn lichaam goed versta en niet bang ben over mijn grenzen te gaan of mezelf te forceren. Ook heb ik in de loop van mijn leven veel medische kennis vergaard. Ik raad het echter niet iedereen zonder meer aan. Als je ziek bent, als je geen ervaring hebt met vasten of als je een ongezonde levensstijl hebt, kan watervasten wellicht een goed idee zijn, maar niet zonder begeleiding. Ik heb genoeg kennis en ervaring om mezelf te begeleiden, maar niet om anderen te begeleiden met watervasten – misschien volgend jaar! Wel deel ik graag met je wat ik weet en wat ik allemaal meemaak.

Wat ik tot nog toe ontdekt heb over watervasten:

– Elk moment in het jaar is goed om te beginnen
Er is geen perfect moment in het jaar om te gaan watervasten. Sommige mensen zeggen dat de zomer het beste is, omdat het dan lekker warm is. Sommige mensen zeggen dat de winter het beste is, omdat er dan natuurlijkerwijs weinig eten voorhanden is – je doet dan hetzelfde als veel dieren die een winterslaap doen. Anderen zeggen weer dat elk moment goed is, wanneer je het nodig hebt of wanneer je er zin in hebt. Ik vast altijd in de lente omdat ik de lente associeer met een nieuw begin, met de grote lenteschoonmaak, met de terugkeer van het licht, met opnieuw zichtbaar worden, en enorm geniet van het ontluiken van de natuur, de bloesems, de bloemen en alles wat weer groen wordt. De lente is het seizoen van de lever, en zo geef ik mijn lever ook een boost.

– Het gaat niet om VEEL water drinken
Het idee is niet om zoveel mogelijk water te drinken. Dat dacht ik altijd, hoe meer hoe beter! Maar het is niet het water dat voor de diepe detox zorgt, dat doet het lichaam zelf. Je drinkt dus niet 3 liter of meer water per dag, maar je neemt gedurende de dag slokjes water als je dorst hebt, en dat is het. Als je teveel water drinkt, is dat juist belastend voor de nieren. Zo grappig, Shelton geeft geen schema’s en hoeveelheden, maar doet me beseffen dat het erom gaat dat ik mijn lichaam de ruimte geef om te doen wat het al eeuwenlang uitstekend kan, als het daar de kans toe krijgt.

– Klisma’s en supplementen zijn niet nodig
Het lichaam weet zelf heel goed hoe zich te ontdoen van afvalstoffen en als je gezond bent, heb je meer dan genoeg voedingsstoffen opgeslagen in je lichaam om langdurig te kunnen vasten zonder dat er tekorten ontstaan. Het komt steeds neer op vertrouwen hebben in de magnifieke genezende vermogens van je lichaam. Je lichaam is niet zwak en kwetsbaar, je lichaam is sterk en robuust, wijs en veerkrachtig. Je hebt in principe niets van buitenaf nodig om gezond te worden. We doen teveel, niet te weinig! We eten teveel, we drinken te veel en we bemoeien ons veel te veel met de wonderbaarlijke processen die zich voltrekken in het lichaam. Het is net zoiets als een zwangerschap: niemand weet hoe een baby’tje groeit in de baarmoeder, maar het lichaam doet het perfect, als het de ruimte krijgt. Laat het aan het lichaam over! Heb vertrouwen in je lichaam en ben niet bang, is het voornaamste advies van Shelton. De belangrijkste contra-indicatie is angst. Als je bang bent om te vasten: niet doen!

– Afbouwen is in principe niet nodig, opbouwen wel
Omdat het voor je lichaam zo natuurlijk is om te vasten, kan het gemakkelijk omschakelen als je stopt met eten. Het is er blij mee! Het krijgt eindelijk tijd voor het opruimen en herstellen van weefsel, terwijl het tot dan toe vooral druk bezig was met de spijsvertering. Het is wel zo dat wanneer je vol gif- en afvalstoffen zit en heel ongezond eet/leeft, of wanneer je ziek, zwak of misselijk bent, het detoxproces heel heftig kan zijn – misschien te heftig, zeker als je het alleen doet. Maar als je gezond en vitaal bent, kun je eigenlijk gewoon beginnen. (Ik heb een week afgebouwd met groente, fruit, zaden en noten. Eigenlijk wilde ik nog een week sapvasten voor ik met watervasten zou beginnen, maar ik had er zo’n zin in dat ik dat heb overgeslagen.)
Bij het opbouwen is het vooral belangrijk dat je je kunt beheersen qua hoeveelheid, vooral de eerste drie dagen. Daarover later meer (daar ben ik nog lang niet).

– Hoe lang moet je watervasten?
Daar is geen eenduidig antwoord op. Drie dagen is al fantastisch, of het aantal dagen dat je vrij kunt maken, maar idealiter ga je door met watervasten tot je tong geen witte aanslag meer heeft, je adem zoet ruikt en de honger zich vanzelf weer aandient. De eerste dagen zul je waarschijnlijk trek in eten hebben, maar na een dag of drie verdwijnt dat. Dan duurt het 20, 30, in extreme gevallen zelfs 90 dagen voor de honger om weer terug te keren. Ik heb dat zelf nog nooit meegemaakt – zo lang heb ik nog nooit gevast. Ik hoop dat dit keer wel te doen, en wel om de volgende reden: ik lees in de boeken van Shelton dat ook de ogen herstellen door langere periodes watervasten. Ik heb sinds kort staar in mijn linkeroog en zie ook steeds minder goed met mijn rechteroog. Mijn biologische vader is blind, dus het ligt gevoelig. Omdat er legio voorbeelden zijn van mensen die hun bril weg konden gooien na een langere periode vasten, zelfs mensen die herstelden van (bijna) blind zijn, wil ik eigenlijk vasten tot mijn ogen weer 100% helder zien. Daar zet ik op in, maar ik weet niet of dat gaat lukken. Ik hoop het!

– Puur, schoon water is belangrijk
Het water uit de kraan is meestal niet puur en schoon. Er zijn verschillende waterfilters in verschillende prijsklassen. Ik heb zelf een Zerofilter waterfilter van 70 euro, maar er zijn vast betere. Het schijnt dat moringazaden ook water zuiveren! Dat ben ik aan het onderzoeken, maar weet ik nog niet zeker. Ik vind Water159, het water uit Rhederoord – puur bronwater uit de Veluwe – ook heel erg lekker: Water159.

– Rust op alle niveaus is belangrijk
Het gaat niet alleen maar om je lichaam rust gunnen door alleen water te drinken. Fysieke rust is belangrijk, maar mentale rust en sociale rust ook. Ga zo min mogelijk online, beperk je impulsen en input tot een minimum, beperk je activiteiten zoveel mogelijk en als je een bril hebt: zet die zoveel mogelijk af. Watervasten is een periode van naar binnen keren, van ontkoppelen, van verwerken en resetten. Als je de luxe hebt om vrij te nemen van alles, is dat verreweg het beste.

Wat ik nu al opmerk, bij dag 2, is hoe heerlijk het is om niet bezig te hoeven zijn met juicen, kruidenthee maken, hoeveelheden afmeten en zorgen dat ik genoeg drink! Ik hoef helemaal niks, alleen af en toe een slokje water nemen. Wat een weelde! En o ja, het is dus geen goed idee om op dag 2 toch nog een kop koffie te drinken. Daar werd ik me toch een partij misselijk van! Mooi, hoef ik daar ook niet meer over te twijfelen. No more coffee!

De boeken van Herbert Shelton kun je gratis downloaden als PDF via de website Archive.org.

To be continued!

Sanne Burger
sanneburger.com

5 Reacties

 1. Jeroen Berghuis

  Hey Sanne,

  Wat een mooi artikel en wat komt het op een goed moment! Net nu Intermittent Fasten in de media opeens wordt weggezet als gevaarlijk en ongezond. IF heb ik al 2x een langere periode gedaan en daar voelde ik me echt super goed bij. Veel energie!

  Dit klinkt ook erg interessant en zou een goede reden zijn om eindelijk een waterfilter aan te schaffen 😉 Echter ben ik nog wel benieuwd of jij iets kunt vertellen over watervasten icm sporten? Kun je er gewoon bij blijven sporten? Je lichaam zal waarschijnlijk overgaan op vetverbranding, maar je hebt dan na het sporten niet echt iets om je energie (bv met eiwitten) weer aan te vullen?

  Hoop dat je er iets over kunt zeggen.

  Groeten,
  Jeroen

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Hoi Jeroen, dankjewel! Ik had het artikel ook gedeeld op FB en iemand had het gedeeld – kwam bij haar onder het artikel een advertentie van een ander artikel dat zei: Mensen die vasten hebben meer kans op hartaanvallen. De media … wat een omgekeerde wereld en wat een poppenkast. Gelukkig vinden steeds meer mensen hun eigen weg en betere informatiebronnen – zoals Herbert Shelton! Mbt je vraag: Nee! Zeker niet blijven sporten als je aan het watervasten bent! Dat is zeker niet de bedoeling. Je moet je lichaam juist rust gunnen van zware fysieke inspanning. Lichte beweging, zoals wandelen, yoga of qigong is prima, maar ook dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Ik heb vandaag drie rozenstruiken verplaatst en zelfs dat voelde al zwaar! Groet, Sanne

   Antwoord
   • Jeroen Berghuis

    Dat is een heel duidelijk antwoord, Sanne. Dank je wel. Dan is het voor mij even geen optie, want ik wil graag blijven sporten, maar intermittent vasten gaat dan wel prima. Dat heb ik al eens eerder gedaan.

    Ik had ook een story op Insta geplaatst en daar kwam ook al een reactie dat vasten heel slecht is, want dan zouden je spieren gaan verzuren. Ik vind dat vreemd. Vroeger wist men niet beter dan vasten, want er was niet op elke hoek van de straat eten voorhanden. En vooral het feit dat dieren het ook doen is voor mij al genoeg reden om aan te nemen dat het werkt en goed voor je is!

    Succes met je water vasten!

    Antwoord
 2. Michiel

  Wat een mooi beschreven en goed voorbereide start, Sanne! Ik lees graag het vervolg, ook wat het gevoelsmatig met je doet. En fijn dat je de link hebt bijgevoegd, ik ga Shelton lezen. Hartegroet, Michiel

  Antwoord
 3. Luz

  Oh dit wil ik ook gaan proberen! Lijkt me een bijzondere ervaring!
  Ben heel erg benieuwd naar je volgende e-mail Sanne, succes!

  Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.