Mystieke seks

Sanne Burger

19 februari 2013

Als kind zag ik heel erg uit naar volwassen worden. Volwassenheid was vrijheid. Dan kon ik eindelijk precies doen wat ik wilde. Bij ‘precies doen wat ik wilde’ had ik drie voorstellingen:

1. Eten wat ik wil.
2. Laat naar bed.
3. Seks.

Bij de eerste twee wist ik wat het inhield. Bij seks kon ik alleen maar gissen. Niemand leek er veel over te willen loslaten. Het had te maken met ‘als een man en een vrouw heel veel van elkaar houden’, met naaktheid en met kinderen krijgen.
Mijn moeder zei: ‘Als je eenmaal getrouwd bent kom je er wel achter.’

Wat is beter, seks of eten?

Ik kwam er veel eerder achter. Op mijn twaalfde mocht ik ook de boeken voor volwassenen lenen in de bibliotheek, dus leende ik alle boeken over seks. Alleen de Kama Sutra staat me nog helder voor de geest. Op mijn zestiende gebeurde het dan eindelijk. Ik was verliefd, maar meer nog vond ik het tijd worden. Ik wist zeker dat alles anders zou zijn als ik Het eenmaal had gedaan. Het zou een mystieke ervaring worden, een inwijding, een spectaculair vuurwerk, een initiatie die me voorgoed zou veranderen. Ik zou in een magisch moment van een meisje in een wijze vrouw veranderen. Dat was niet zo. Sterker nog, ik vond er niks aan. ‘Eten is lekkerder dan seks’, was mijn eerste conclusie.

Ik wil een mystieke ervaring

Dit was natuurlijk waarom niemand er iets over wilde vertellen, bedacht ik. Als ik goed keek naar mijn ouders en andere echtparen in mijn omgeving, dan had ik het eigenlijk kunnen weten. Als seks werkelijk een mystieke ervaring was zouden ze immers meer van elkaar houden, aardiger tegen elkaar doen en een andere, gelukkiger uitstraling hebben. Mijn tweede conclusie was niet dat seks zoals ik het me had voorgesteld niet bestond, maar dat iedereen het verkeerd deed. Dit was blijkbaar iets wat ik zelf moest uitzoeken.

Let’s talk about sex

Om te beginnen besloot ik dat ik het vaak moest doen. Verder was het nodig om over seks te praten vond ik, anders leerde je er nooit iets over. Eigenlijk waren de meeste mensen best bereid om over seks te praten als ik ze eerlijke vragen stelde, zolang het geen familie was en zolang ze niet te oud waren. Ik ontdekte dat seks, ook als het niet veel voorstelt, wel degelijk banden smeedt. Als ik meer dan drie keer met iemand naar bed ging werd ik verliefd. Dus ik werd voorzichtiger.

Bhagwan

Het werd me al snel duidelijk dat onze cultuur weinig te bieden heeft als het gaat over seks. Voor echte kennis over seks moet je naar Azië. Ik begon met Osho, toen nog Bhagwan Shree Rajneesh. Zijn boeken en lezingen raakten me diep. Vlak voor zijn sterven was ik een paar maanden in zijn ashram in Poona. Hij had het over het vieren van het leven door dankbaar te zijn voor je lichaam en de vreugde en overvloed ervan te delen met anderen. In Nederland was destijds een actieve Bhagwan beweging waar iedereen bezig was met ‘daten’. Daten betekende in die scene vrijblijvende seks hebben onder spirituele vlag. Ik probeerde het een tijdje, maar ik vond het niet kloppen. Het maakte me niet blij.

Barry long

Barry Long gaf het antwoord. ‘Vrijblijvende seks bestaat niet’, zei hij. ‘Goede seks kan alleen maar ontstaan tussen twee mensen die werkelijk voor elkaar kiezen.’  Hij definieerde het verschil tussen passie en opwinding als natuurlijk en aangeleerd en maakte heel duidelijk dat het jagen en het orgasme niet het doel is van seks. Mystieke seks gaat over aandachtig aanwezig zijn, gaat voorbij fantasie, emotie en projectie, voorbij speeltjes en standjes.

Jarenlang volgde ik de leer van Barry Long. Ik bezocht zijn seminars in Zweden en Nederland, luisterde meer dan 100 keer naar zijn ‘Making love the divine way’ opnames en volgde samen met mijn man zijn aanwijzingen, in een oprechte poging goddelijk te leren vrijen. Het mislukte. Op een paar mooie momenten na stevenden we recht op een scheiding af. Juist door de teachings van Barry Long ontdekten we dat we niet bij elkaar pasten. Je kunt nog zo spiritueel bezig zijn, maar wanneer je niet bij elkaar past, dan pas je niet bij elkaar. Toch leerde ik heel veel over seks en relaties in die tijd. Ik was niet langer naïef en besefte dat goede seks vooral afhing van in hoeverre ik trouw aan mezelf durfde te zijn. Ik besefte ook dat dat lang niet zo vanzelfsprekend was als ik eens dacht.

Spirituele seks

Na Barry Long deed ik verschillende tantra, rebirthing, Biodanza en sjamanistische trainingen. Ik vond nergens eenzelfde helderheid als bij Barry Long, maar het was vaak wel veel leuker. Daarnaast voegde het allerlei manieren toe om beter te leren voelen, meer in mijn lichaam te komen en beter te uiten wat ik voelde. Toch bleef ik het gevoel houden dat er iets ontbrak. Seks was nog steeds niet wat ik ervan verwachtte. Ja, ik zat beter in mijn vel, ik was minder onzeker en ik had meer zelfvertrouwen. Natuurlijk hielp dat, maar seks bleef een belofte die niet nagekomen werd. Een droom die niet uitkwam.

Taotraining

Toen ontdekte ik Taotraining, een soort van Chinese tantra. Binnen het taoïsme wordt seksuele energie gezien als pure levenskracht. Er is geen schaamte en taboe rondom het onderwerp. Integendeel, seks wordt geëerd als de bron van het aardse bestaan. Maar tegelijkertijd is het niet grenzeloos, zoals bij Osho, niet te begrensd, zoals bij Barry Long en niet pretentieus en chaotisch, zoals de meeste andere trainingen. Daarnaast ligt de nadruk op het gezond en eerlijk omgaan met je eigen lichaam, ziel en geest, waar hele duidelijke aanwijzingen en oefeningen voor zijn. Dat is de basis van de training, de voorbereiding op de liefde.
Ik was verkocht. Ik ging in de leer bij Reinoud Eleveld en kreeg voor het eerst van mijn leven echt grip op de werkelijkheid, inclusief mijn seksualiteit. Het duurde ongeveer tien jaar voordat ik een beetje het idee had dat ik het begreep. Aan het eind van die periode kreeg ik een relatie waar ik werkelijk durfde spreken van mystieke seks, dus ik ging meteen een boek schrijven. Ik was zo blij dat ik eindelijk het antwoord had gevonden, dat ik geen seconde wilde wachten met dit de hele wereld laten weten.
Ik begon enthousiast aan het boek, schreef 300 pagina’s en zag toen dat ik het nog nauwelijks over seks had gehad. Er was zoveel context, er was zoveel uit te leggen voordat ik het over seks kon hebben. Ik kwam er gewoon niet aan toe.
Seks staat niet op zichzelf. Seks heeft te maken met opvoeding, cultuur, media, conditioneringen, sociale wetten en regels, vooroordelen, bijgeloof, religie, instinct, liefde, verlangen. Na 300 pagina’s besefte ik dat als ik een compleet antwoord wilde geven op wat seks is ik een boek moest schrijven over wat leven is, en dat het nooit af zou komen. Dus schreef ik nog twee hoofdstukken waarin ik afraffelde wat volgens mij goede seks was en toen stopte ik, enigszins overweldigd door de reikwijdte van mijn eigen project.
Dat is nu twee jaar geleden. Het boek lag een jaar in een la en toen plaatste ik het toch maar op internet. Niet omdat ik dacht dat dit het complete antwoord was op wat mystieke seks is, maar meer omdat ik nieuwsgierig was naar de reacties. En eigenlijk vind ik het ook best goed.
Het manuscript ‘Visie op seks’ vind je nu in zijn geheel op: www.visieopseks.wordpress.com.
Het afgelopen jaar heb ik veel positieve reacties gehad van mensen die antwoorden vinden in de absoluut onvolledige inhoud. Daar ben ik blij mee!
Ik besef zelf meer dan ooit dat seks nog steeds een groot mysterie voor me is. De keren dat ik een ervaring had die de droom uit mijn jeugd evenaarden bewijzen dat het inderdaad bestaat, maar die ervaringen staan volkomen los van welke trucs, welke technieken dan ook. Het enige wat ik zeker weet is dat het met liefde te maken heeft.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

“Kijk, wat een schatje”, zegt mijn moeder. We zitten op een terrasje in de zon en kijken uit over een speeltuin, waar...

Seks is gedoe

Seks is gedoe

Perfecte seks bestaat niet Het is per definitie onmogelijk Er zijn gewoon te veel dingen die mis kunnen gaan Zoals,...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.