De Pearly, natuurlijke anticonceptie

Sanne Burger

11 januari 2011

Jaren geleden was ik bij een natuurgenezer die mijn algemene gezondheid onderzocht. Een soort APK, maar dan voor het lichaam. Bij de intake keek hij me onderzoekend in de ogen en constateerde vervolgens: ‘Je bent niet aan de pil hè?’
‘Eh, nee’, zei ik. Maar hoe weet je dat?’
‘Dat zie ik aan je ogen’, zei hij. ‘Jouw ogen staan wakker, alert en onderzoekend. Vrouwen die aan de pil zijn hebben een slome, doffe blik. Dat komt omdat ze hormonaal verdoofd zijn.’
Nu kan ik dat niet zien, dat verschil in oogopslag bij vrouwen, maar ik ben inderdaad liever niet aan de pil als het niet echt moet. Nooit geweest dus.

Condooms

Maar condooms zijn ook niks. Dat gedoe, net op het verkeerde moment stoppen om een condoom om te doen. En dan de geur. Niets is zo onromantisch als de geur van rubber. Nu snap ik sowieso de geur van seks niet helemaal. Waarom ruikt seks naar de zee bij eb? Waarom heeft de natuur het niet zo geregeld dat seks naar bloemen ruikt en naar honing smaakt? Dat zou toch veel aantrekkelijker zijn?

Spiraaltje

Over het spiraaltje heb ik gehoord dat het de menstruatie verergert. Daarnaast houdt het niet de conceptie tegen, alleen de innesteling van een bevrucht eitje. Dat wil dus zeggen dat je mogelijk iedere maand een miskraam hebt. Behalve als je een hormoonspiraaltje hebt, want dan ovuleer je niet, net als bij de pil. Maar dat heeft dan weer hetzelfde effect op je oogopslag. Liever niet dus.

Sterilisatie

Sterilisatie is natuurlijk ook een optie – als het eenmaal gebeurd is hoef je nergens meer over na te denken. Maar wat precies de gevolgen zijn van een doorgesneden zaadleider of dichtgebrande eileiders is ook niet helemaal duidelijk. Het schijnt ook zo te zijn dat zaadleiders na verloop van tijd gewoon weer aan elkaar groeien, zo graag willen ze hun werk doen. En wat als je misschien later nog eens een kind wilt maken?

Wat is er nog meer? 

Het pessarium: net zo vervelend als het condoom. Zaaddodende middelen: niet veilig – en je kunt je afvragen wat het nog meer doodt behalve zaadcellen. Net voor het orgasme terugtrekken: volstrekt onbetrouwbaar en daarbij bijzonder onaangenaam. Dan is er ook nog periodieke onthouding. Dat was het enige wat mijn grootouders mochten toepassen van de priester toen ze al zes kinderen hadden.

Voorbehoedsmiddelen gebruiken was zondig, maar: ‘Jullie hebben Gods wil wel genoeg gedaan’, zei hij toen mijn oma het jaarlijkse baren echt niet meer trok. Alleen deden ze het per ongeluk omgekeerd, mijn grootouders – zo gaat het verhaal in de familie – en kwamen er nog drie bij voordat ze erachter kwamen. ‘Dan was het toch de wil van God’, zei de priester. Altijd een excuus, die katholieken.

De Pearly

Tot voor kort dacht ik dat dat het was: dat er gewoon geen gezond, natuurlijk, gemakkelijk en betrouwbaar voorbehoedsmiddel op de markt is. Tot iemand me attent maakte op de Pearly: een gadget nog kleiner dan een mobiele telefoon, waarmee je iedere ochtend oraal je temperatuur opmeet. En dat is het. De Pearly geeft dan groen licht: ‘Go for it, je bent niet vruchtbaar!’ of rood licht: ‘Als je ervoor gaat kun je zwanger worden: je bent mogelijk vruchtbaar. De Pearly wordt uiteraard ook omgekeerd gebruikt, door vrouwen die zwanger willen worden.

Er zijn rond 10 rode dagen per maand, ook al ovuleer je maar twee dagen, omdat de Pearly een veilige marge inbouwt wat betreft de schommeling in je cyclus en rekening houdt met zaad met een groot uithoudingsvermogen. Gezond zaad kan tot vier dagen in leven blijven in de baarmoeder. In het begin is het aantal rode dagen overigens meer, omdat de Pearly je cyclus nog moet leren kennen. Uit onderzoek blijkt dat de Pearly een zekerheidsfactor heeft van 99,3 %. Dat is een hogere zekerheidsfactor dan de pil. Die zit er net onder met gemiddeld 99,1 %, afhankelijk van welke pil je gebruikt.

Ik gebruik de Pearly nu al jaren en ben er heel tevreden mee. Het meten van de temperatuur doe je op een vaste tijd ‘s ochtends, voordat je opstaat. Ik doe het altijd om 7 uur ‘s ochtends, en slaap dan lekker verder. Ik kan het al bijna in mijn slaap. Een leuke bijkomstigheid van de Pearly is dat je heel vertrouwd raakt met je cyclus, omdat deze zo duidelijk weergegeven wordt. Inmiddels weet ik bijna van tevoren of het lampje rood of groen aangeeft. Het enige nadeel van de Pearly (naast de naam – ze wordt overigens ook wel Ladycomp of Babycomp genoemd) is dat je zo’n tien dagen per maand wél op moet letten dat je niet zwanger wordt als je seks hebt – en dat is juist rond de tijd dat je ovuleert, en als vrouw vaak de meeste zin hebt in seks. Samen met de dagen dat je menstrueert wordt het dus zo’n beetje 50-50: minimaal de helft van de maand kun je je uitleven, en de andere helft niet.

Boycot

Grappig (nou ja) is dat de Pearly geboycot wordt door de farmaceutische industrie, omdat ze bang zijn hun winst mis te lopen bij de verkoop van de anticonceptiepil. Daarom lees je er nooit iets over in de media.

Maar nu dus wel! Doe er je voordeel mee! Met één Pearly of Ladycomp doe je in principe je hele leven.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.