Mono-cultivatie – de verborgen dimensie van seks

Sanne Burger

18 juni 2017

Nadat een jarenlange relatie misliep besloot ik om een jaar celibatair te gaan leven. Ik had het gevoel dat ik een time out nodig had, een periode van rust en inkeer, een pauze van relaties en seks om tot mezelf te komen en een nieuwe start te maken.

Zelfonderzoek

Om meer in contact te komen met je authentieke, natuurlijke seksualiteit is het heel goed om een tijdje celibatair te leven – misschien 3 maanden, misschien een jaar, zolang je niet in paniek raakt van het idee en het goed voelt om dat commitment met jezelf aan te gaan. Celibatair leven is niet hetzelfde als ‘droog staan’: wel willen maar niet kunnen, of een uitgebluste relatie handhaven waar je al tijden geen seks meer hebt. Het is ook niet hetzelfde als seksualiteit afschrijven, maar eerder een daad van seksualiteit internaliseren: kiezen voor bewust zelfonderzoek, je onbewuste of automatische gedrag doorbreken, oude patronen doorzien en loslaten.
Waarom heb je seks? Om je voort te planten? Voor de lol? Voor de liefde? Voor bewustzijnsontwikkeling? Wat zoek je in een seksuele relatie? Welke criteria hanteer je voor een partner en voor een relatie? Wat definieert voor jou een goed seksleven?

Onvrede

De meeste van ons zijn vrij onbewust en onwetend wanneer we ons als tieners in het relationele veld begeven. Vaak rol je van de ene relatie in de andere, je wordt verliefd, je wordt verlaten of je verlaat zelf en het lijkt je te overkomen, alsof je er zelf geen keuze in hebt. Soms leidt dat tot een lange reeks van onbevredigende relaties en onbevredigende seks – of je vindt jezelf terug in een langdurige, maar slepende relatie, met een partner op wie je allang niet meer verliefd bent, maar waarbij het misschien veilig en vertrouwd is, al is het saai en heb je nauwelijks nog seks. Soms handhaaf je een relatie omdat je niet alleen wilt zijn, of omdat je verplichtingen bent aangegaan: je hebt samen een huis gekocht of je hebt kinderen. Al ontbreekt wellicht de liefde of de seksuele aantrekking, het kan heel moeilijk zijn om uit een relatie te stappen.

Mono-cultivatie

Tijdens een celibataire periode maak je pas op de plaats en kun je jezelf afvragen: ‘Waarom ga ik voor minder dan ik eigenlijk wil? Wil ik een relatie zonder spark, zonder hartstocht, zonder liefde? Wat wil ik nou echt?’
Het is ook een goede tijd om oude relaties te onderzoeken. Draag je wellicht nog steeds oude pijn bij je? Zijn er exen die je nog steeds niet hebt losgelaten, al is het misschien al jaren uit? Sta je open voor liefde, geloof je nog in liefde, of hebben ervaringen uit het verleden je sceptisch, cynisch of angstig gemaakt?
Zo’n periode van zelfonderzoek wordt in het taoïsme ‘mono-cultivatie’ genoemd. Deze spirituele scholing reikt ‘tools’ – technieken, methodes – aan die je kunt gebruiken om meer bewustzijn te ontwikkelen ten aanzien van je seksualiteit.

Het gevoelspantser

‘Liefde doet pijn’, wordt vaak gezegd. Iedereen die ooit een gebroken hart heeft gehad kan dat beamen. Vanuit de wens pijn, onzekerheid en afwijzing niet te voelen hebben de meesten van ons in de loop der jaren lagen van zelfbescherming opgebouwd die in het taoïsme ‘het gevoelspantser’ wordt genoemd. Op energetisch niveau kun je dit omschrijven als een pantser rondom het borstgebied, het hartcentrum, waar we doorgaans liefde ervaren. Zo’n pantser zit ook rondom de genitaliën, de organen die het meest verbonden zijn met onze seksualiteit. Voor een healer is dit goed te voelen: het pantser voelt hard, koud en levenloos. Voor een helderziende ziet het er letterlijk uit als een schild: een laag van gestolde, gestagneerde energie. Deze beschermingslagen komen voort uit de wens je niet langer zo diep te laten raken, minder kwetsbaar en open te zijn, opdat een volgende afwijzing minder pijn zal doen. Helaas beschermt het gevoelspantser niet alleen tegen pijn, maar het vermindert ook je gevoeligheid, je vermogen om liefde, affectie, tederheid en genot te voelen.
In het taoïsme bestaan oefeningen om het gevoelspantser als het ware te ontdooien, te ontspannen, waarbij je ook leert hoe jezelf op een andere manier te beschermen, ondermeer door beter te leren luisteren naar de signalen van je lichaam, betere keuzes te maken, te weten wanneer je te openen en wanneer niet, aan wie je je vertrouwen schenkt en aan wie niet.

Het seksuele pantser

Het pantser rondom de genitaliën hangt samen met seksuele ervaringen die niet veilig, bevredigend of respectvol waren. Iedere keer dat je seks hebt waarbij je over je grenzen laat gaan, waarbij je niet zeker weet of je er goed aan doet, waarbij je niet durft aan te geven wat je echt wilt of waarbij je bang bent om zwanger te worden/maken, voegt dit als het ware een laagje toe aan het pantser. Dronken seks draagt hier ook in hoge mate aan bij, omdat je onderscheidingsvermogen en gevoeligheid enorm verminderen als je dronken bent. Hoeveel minder seks zouden we hebben als niemand zou drinken?
Het seksuele pantser vermindert net als het gevoelspantser rondom het hart de gevoeligheid van het lichaam. Je kunt iedere nacht seks hebben, maar je voelt gewoon minder. Het seksuele pantser is een reden dat met name veel vrouwen geen orgasme bereiken: de vagina is simpelweg niet langer gevoelig genoeg. De Tao biedt ‘tools’ om het seksuele pantser te verzachten, soms zelfs helemaal te laten verdwijnen, waardoor de genitaliën weer gevoeliger en ontvankelijker worden. Het werken met het Jade Ei is daar voor vrouwen een belangrijk onderdeel van.

Onderscheidingsvermogen

Dit maakt allemaal deel uit van wat we ‘mono-cultivatie’ noemen, maar natuurlijk komt het ook je seksleven ten goede. Juist als je meer gaat voelen, meer gaat waarnemen met zowel je hart als met je penis/vagina, zul je merken dat je ook duidelijker gaat worden wat betreft je grenzen, je verlangens en je partnerkeuze. Mannen zullen merken dat ze niet langer een erectie krijgen als ze met een vrouw proberen te vrijen die niet aanwezig is in haar lichaam, die niet echt wil of wiens hart gesloten is. De mythe dat een echte man altijd en overal een erectie kan krijgen is hiermee volledig achterhaald. Vrouwen zullen voelen hoe de vagina zich energetisch – en soms letterlijk – afsluit wanneer de seks niet klopt. Zowel mannen en vrouwen zullen leren deze duidelijke taal van het lichaam te respecteren en naar de signalen te luisteren. Dit is een heel andere manier om jezelf te beschermen, eentje die niet ten koste gaat van je gevoeligheid en van je vermogen tot liefhebben en genieten, integendeel.

Relaties

Mono-cultivatie is zeker niet voorbehouden aan singles die celibatair leven. Veel stellen die zich taoïstisch scholen praktiseren mono-cultivatie en vrijen naar hartelust met elkaar. Wat ze merken is dat mono-cultivatie enorm bijdraagt aan de kwaliteit van hun seksleven. Als een van de partners wel mono-cultivatie doet en de ander niet, kan dit wel tot problemen leiden. Als de een wel vanuit openheid vrijt en de ander niet, gaat dat meestal niet goed samen en kan er afstand ontstaan in de relatie, wat uiteindelijk tot een breuk kan leiden. Dat hoeft op zich echter geen probleem te zijn, want wie wil er nou een partner met wie je je op hart- of seksueel niveau niet kunt verbinden?

Een nieuw begin

Na mijn celibataire periode voelde ik me zo goed dat ik er eigenlijk mee door wilde gaan. Ik besloot in plaats daarvan om vanuit openheid, zonder wel of geen relatie te willen, te kijken wat er zou gebeuren. Ik wist in ieder geval zeker dat ik geen compromissen meer zou sluiten. Na ongeveer een half jaar ontmoette ik een man die net als ik ook meer dan een jaar geen relatie en geen seks had gehad. Dat bleek toen we elkaar voorzichtig en langzaam leerden kennen. Het was liefde op het eerste gezicht – voorheen zouden we waarschijnlijk na een dag al met elkaar naar bed gegaan zijn – maar nu namen we er de tijd voor. In drie maanden groeiden we stapje voor stapje naar elkaar toe. De eerste keer dat we bij elkaar sliepen hielden we letterlijk alleen elkaars hand vast. Het was opwindender dan ooit. Toen we eenmaal minnaars werden voelde het voor ons allebei zoals we ooit gedroomd hadden dat het zou zijn. Ik wilde nooit meer anders.
——————————————-
Dit is deel 6 uit de serie: ‘Liefde en seksualiteit’ geschreven voor Pioniers Magazine

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

“Kijk, wat een schatje”, zegt mijn moeder. We zitten op een terrasje in de zon en kijken uit over een speeltuin, waar...

De Tao van de Octopus

De Tao van de Octopus

“Een octopus heeft acht armen. Volgens de Tao kun je de werkelijkheid op acht manieren interpreteren en zijn er acht...

Seks is gedoe

Seks is gedoe

Perfecte seks bestaat niet Het is per definitie onmogelijk Er zijn gewoon te veel dingen die mis kunnen gaan Zoals,...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.