Lubach & The Social Dilemma

Sanne Burger

13 november 2020

Ik ben fan van Lubach. Of nee, ik wás fan van Lubach. Ik vond hem oprecht grappig, tot hij eind oktober een ‘Lubach op zondag’ deed met als titel ‘De online Fabeltjesfuik’. In deze uitzending legt hij uit hoe online marketing werkt, waarbij hij min of meer dezelfde verhaallijn volgt als ‘The Social Dilemma’ op Netflix.

Persoonlijke noot
Toevallig en ongevraagd was ik ook even in deze uitzending. Lubach liet een kort stukje zien van een interview uit ‘Danny op straat’, waarbij ik de oorsprong uitleg van het woord ‘complottheorie’. Tijdens dat interview heb ik een klein hondje op mijn arm, op wie ik die dag paste. Zegt Lubach na dat stukje: ‘Dat hondje denkt ook, ‘Ik ben nog bij haar voor de seks, maar verder is het… eh…’ Wát?! Ik heb dat stukje drie keer teruggeluisterd, maar hij zegt het echt. Bah, wat platvloers.

Fabeltjesfuik
Maar los daarvan… zou Lubach nou echt zo dom zijn? Ziet hij niet dat zijn eigen programma net zo’n fuik is als Youtube, Facebook, Twitter en andere mediaplatforms? Ziet hij zelf niet in dat hij precies datgene doet waarvan hij zegt dat hij het ontmaskert, namelijk het manipuleren van een grote groep mensen door middel van het verspreiden van valse informatie? Of weet hij dat donders goed, maar heeft hij gewoon zijn kijkers niet zo hoog zitten en gaat hij ervan uit dat zij dom genoeg zijn om het niet door hebben? En daarnaast… zou hij echt niet weten hoe complotdenkers te werk gaan?

Satire
Ik denk dat het laatste het geval is. Lubach weet niet waar hij het over heeft. Ik las dat hij een team van zes mensen achter zich heeft die het programma voor hem in elkaar draaien. Zij doen het onderzoek, verzinnen de grappen en hij moet het vervolgens presenteren. Kortom, waarom zouden we Lubach serieus nemen? Hij is een acteur met een satirisch programma. Hij verdient geld door mensen aan het lachen te maken. Blijkbaar zijn complottheorieën een grappig onderwerp. Maar houdt het daar op, of is er meer aan de hand?

De echte complotkenners
Weet Lubach echt niet dat de mensen die hij complotdenkers noemt al jaren door hebben dat social media gebaseerd is op algoritmes die erop gericht zijn om zoveel mogelijk winst te maken? What’s new? Man, een paar jaar geleden werd de omvangrijke manipulatie van social media nog een complottheorie genoemd! Complotdenkers hebben al meer dan 10 jaar VPN-bescherming, surfen incognito, hebben hun camera, microfoon en browsergeschiedenis uitstaan, slaan geen cookies op, negeren alle vormen van reclame en zijn elke truc uit het reclameboek voor. Complotdenkers halen hun informatie niet van Facebook en Youtube. Nee, ze informeren zich via andere kanalen, nieuwsbronnen zonder censuur, controle en manipulatie, zoals Londonreal, Bitchute, Brighteon, Gab en nog vele anderen. Lubach heeft duidelijk geen idee. Zijn team heeft slordig werk geleverd, lijkt het.

Censuur
Het woord ‘complotdenker’ wordt al tijden gebruikt om mensen die moeilijk doen de mond te snoeren. Het wordt gebruikt om de brutale censuur van Facebook, Linkedin, Youtube en andere platforms te rechtvaardigen. Dat daarmee de vrijheid van meningsuiting geweld aangedaan wordt, valt de meeste mensen niet eens op. Dat het niet de wappies, gekkies en tokkies zijn die gecensureerd worden, maar gerenommeerde onderzoekers, politici, dokters en wetenschappers zoals Brian Rose, Mikki Willis, Judy Mikovits, Rashid Buttar, Zach Bush, Laura Eisenhower, Del Bigtree en Trump, om er maar een paar te noemen, wordt door velen niet opgemerkt. Niemand vraagt zich af waarom een media platform als Twitter de macht heeft om bijvoorbeeld de president van de US te censureren, of waarom Facebook bepaalt wat er wel en niet gepost mag worden over de verkiezingen, waarbij ‘hun’ politieke voorkeur meer dan duidelijk is. Veel mensen juichen de censuur zelfs toe, omdat ze hun Trump-haat belangrijker vinden dan de vrijheid van meningsuiting. En een forum van 500 artsen die hun zorg uitspreken over de maatregelen, waarom wordt dat dan weggehaald? Zo’n vraag wordt weggewuifd met: ‘Joh, dat is niet zo. Dat is een complottheorie.’

De sandwich-leugen
De ‘Fabeltjesfuik’ van Lubach volgt in grote lijnen hetzelfde verhaal als ‘The Social Dilemma’. De manipulatie van social media, die hier naar zeggen ontmaskerd wordt, wordt tegelijkertijd keihard toegepast. De methode die gebruikt wordt is de ‘sandwich leugen’. Een ‘sandwich leugen’ is een leugen die verpakt wordt in waarheid. De gretige luisteraar neemt de waarheid gulzig tot zich, en heeft niet door dat hij daarmee tegelijkertijd een leugen doorslikt. Bijvoorbeeld, het is waar dat mensen uiterst manipuleerbaar zijn. Het is waar dat de media, politici, multinationals, reclamebureaus, tv-stations en andere nieuws outlets daar grof misbruik van maken. Alles dat geld wil verdienen en haar macht wil vergroten, maakt misbruik van het feit dat mensen zo goedgelovig en manipuleerbaar zijn. Het is waar dat dit grote schade aanricht in de maatschappij. Maar nu komt het. Wat is níet waar?

Waarheid 1: Fake nieuws bestaat
Waarheid 2: Mensen zijn manipuleerbaar
De leugen: Met name complotdenkers zijn hier het slachtoffer van

De omgekeerde wereld
De waarheid is, zoals wel vaker, precies andersom. Iederéén is slachtoffer van de wereldwijde manipulatie door de media, behalve die mensen die zich hier al jaren bewust van zijn en zich er inmiddels aan onttrokken hebben. Inderdaad, dat zijn nou net de complotdenkers, of laten we liever zeggen: de waarheidszoekers, de klokkenluiders, de kenners, die mensen die al decennia lang onderzoek doen. Deze mensen hebben geleerd hoe zich te beschermen tegen manipulatie. Ze kijken er dwars doorheen.

Nog een sandwich-leugen:
Waarheid 1: De hoeveelheid fake nieuws neemt toe
Waarheid 2: Dat is de schuld van social media
Leugen: Dít is fake nieuws (zie lijstje onderaan het artikel)

Pizzagate
Bij ‘The Social Dilemma’ beginnen ze pas halverwege met het fake nieuws lijstje. Het begint heel subtiel bij de politieke polarisatie in de wereld. Democraten worden gevoed met democratische propaganda, terwijl Republikeinen gevoed worden met republikeinse propaganda, en daar komt de polarisatie vandaan. Helemaal mee eens. So far, so good. Maar dan boem, ineens zit je middenin een filmpje waarin de één of andere gewapende gek in de boeien geslagen wordt omdat hij in een pizzeria in New York mensen dood wilde gaan schieten. Wie is die gek? ‘Ja, kijk, dat is nou iemand die zó gemanipuleerd is dat hij in Pizzagate is gaan geloven. Bwahaha. Wat erg, hè? Terwijl iedereen weet dat Pizzagate fake nieuws is.’ Lubach kwam met exact hetzelfde verhaal in zijn programma, overigens.

Dit is weer een sandwich leugen:
Waarheid 1: Fake nieuws bestaat
Waarheid 2: Mensen worden gemanipuleerd
Leugen: Pizzagate is fake nieuws

Dit moet jij zien als fake nieuws
Na Pizzagate worden andere voorbeelden gegeven van wat wij als fake nieuws moeten zien. De ene na de andere story wordt tevoorschijn getoverd: de ‘anti-vaxxers’ die zeggen dat vaccinaties gevaarlijk zijn. Ja, dit wordt bevestigd door de CDC, maar het blijft een complottheorie. Dan… chemtrails! Natuurlijk, ook zo’n bekende complottheorie. En natuurlijk de kinderhandel en de satanische netwerken, waar hooggeplaatste figuren uit de maatschappij deel van uitmaken. Natuurlijk bestaan die niet, mensen. Kom op, zeg. Dan 5G. Haha. Daar lachen we om. En dan, oh mijn God, de klimaatcrisis-ontkenners. Of nog erger, mensen die zeggen dat het wel meevalt met de Corona crisis. De virus-ontkenners!

De omgekeerde wereld
‘Tja, lieve kijkbuiskindertjes’, zegt Lubach aan het eind van zijn programma, ‘dit zijn dus de gevolgen van fake nieuws en media manipulatie. Mensen gaan geloven in enge complottheorieën zoals Pizzagate en de wereldwijde kinderhandel, terwijl ze echte problemen zoals de klimaatcrisis en de Corona pandemie ontkennen. Die arme Rutte kan niet eens meer op de fiets naar zijn werk. Kortom, complotdenkers zijn een gevaar voor de samenleving.’

Nogmaals, ik weet niet of Lubach zijn ding uit domheid of uit cynisme doet. Ik weet niet welke missie hij heeft. Ik weet niet óf hij wel een missie heeft, of dat ‘Lubach op Zondag’ louter entertainment is; gewoon een baan die goed betaalt, een rol die hij goed speelt en waarbij hij helemaal niet bezig is met of iets waar is of niet. Misschien kan het hem geen moer schelen wat de consequenties zijn van zijn uitlatingen. Fair enough, hij is ook echt grappig. Maar als je alleen maar mensen aan het lachen wilt maken, doe je dan niet voor als iemand die staat voor de objectieve waarheid, want daarmee word je even onbetrouwbaar als de complotwappies die je zegt te ontmaskeren.

Overzicht van complotten
Als je wilt kun je een vrij goed overzicht destilleren uit het zogenaamde fake nieuws dat in Lubach’s Fabeltjesfuik en The Social Dilemma aan bod komen. Bij deze:

– De PCR test werkt niet
– Corona is een hoax
– De overheid is in handen van de Deepstate
– Politici zijn landsverraders
– Satanisme en kinderhandel zijn echt
– Adrenochrome is echt
– Pizzagate is echt
– Trump is best oké
– Nanotechnologie in de Corona vaccins is een realiteit
– 9/11 was een inside job
– De farmaceutische industrie verspreidt ziektes om meer medicijnen te verkopen
– Vaccinaties zijn gevaarlijk
– 5G is gevaarlijk
– De klimaatcrisis in een hoax
– Chemtrails zijn echt

Mocht je inmiddels nieuwsgierig zijn geworden en meer willen weten over dat wat ze willen dat je ziet als fake nieuws, dan heb je nu in ieder geval 15 onderwerpen waar je mee kunt beginnen.

Sanne Burger
sanneburger.com

0 reacties

You might like this too …

Voor geen goud

Voor geen goud

Er was eens een man die besloot om op avontuur te gaan. Hij werd goudzoeker. Hij trok naar het Noorden om zijn geluk...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.