Laten we het over geld hebben

Sanne Burger

15 januari 2021

Hallo, red je het financieel nog wel? Het viel me op dat bijna niemand over geld praat, alsof iedereen het dik voor elkaar heeft, dus het leek me goed om hier eens aandacht aan te besteden. Ik kan me namelijk bijna niet voorstellen dat dit waar is. Op dit moment staan we aan het begin van een economische crisis die zijn weerga niet kent. Veel mensen hebben al hun zaak moeten sluiten. Veel mensen raken hun baan kwijt. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat sommige mensen in moeilijkheden zijn, maar het misschien moeilijk vinden om erover te praten

Ik zag een Facebook post van een jongen van 21, die net zijn baan had opgezegd. Hij kon het spel niet meer spelen, schreef hij, dus hij nam ontslag. Begrijpelijk, vind ik, vooral in deze bizarre tijden, toch? Hij klonk heel moedig, beleefd en aardig. Maar man, wat kreeg hij op zijn lazer. ‘Je moest je schamen!’ ‘Hoe durf je zo op anderen te leunen?’ ‘Zoek een baan, luilak!’

In mijn beleving is deze jongen een held. Ik ben zo trots op hem! Hier is iemand die vecht voor zijn principes, iemand die staat voor wat voor hem belangrijk is. Iemand die niet zijn financiële zekerheid prioriteert, maar zijn normen en waarden. Ik vind dat geweldig!

Ik weet dat veel mensen voor de overheid werken, of voor grote bedrijven. Die mensen werken nu gewoon thuis. Hun salaris is gegarandeerd. Ze krijgen netjes iedere maand betaald, op dezelfde datum. Zij zitten financieel helemaal niet in de problemen. Tenminste, nog niet. Misschien dat ze zich daarom niet voor kunnen stellen hoe zwaar het is voor veel andere mensen?

Ik ken best veel mensen die het momenteel moeilijk hebben. Ik weet ook dat er veel schaamte is rondom het onderwerp geld. Er is veel schaamte rondom arm zijn. Er is veel schaamte rondom schulden hebben. Er is veel schaamte rondom niet rond kunnen komen, of om de één of andere reden niet in staat te zijn de touwtjes aan elkaar te knopen, of om geen onafhankelijke volwassene te zijn, de huur niet te kunnen betalen, de rekeningen, gezondheidszorg, de opleiding van je kinderen, je hypotheek, je auto .. Al die dingen die zo belangrijk geacht worden, terwijl het taboe is om het erover te hebben als het niet lukt. Er lijkt vaak totaal geen symphatie te zijn voor mensen die het niet lukt om te voldoen aan de eisen van de maatschappij. Er wordt veel te snel over die mensen geoordeeld, alsof het altijd ligt aan het feit dat ze lui, dom of onverantwoordelijk zijn. Mensen kunnen heel snel heel naar gaan doen, als hun financiële zekerheid bedreigd wordt. Ze zullen niet aarzelen om om die reden mensen buiten te sluiten.

Mensen die in financiële moeilijkheden verkeren, schamen zich vaak. Dat is waarom ze er niet over praten. Maar echt, als je op dit moment geen werk hebt, als je je bedrijf hebt moeten sluiten, je restaurant, cafe, yogaschool of massagepraktijk, dan is het niet jouw schuld! Hoe ironisch is het dat bijvoorbeeld de premier van Nederland nog steeds 9000 euro per maand verdient, terwijl hij en zijn maten het hele land in de armoede storten. Hoe ironisch is het dat Bill Gates het afgelopen jaar een paar miljard rijker is geworden, terwijl ik me niet eens kan voorstellen wat een miljard is! De rijken worden rijken en de armen worden armer. Ook nu, of misschien juist nu, ten gevolge van de pandemie. Naar mijn bescheiden mening is dit geen toeval. Dit is precies hoe het gepland is.

Als je nu naar China kijkt, kijk je wellicht naar onze toekomst. In China werken de banken, de regering en AI nauw samen. Als je als burger de regels niet volgt, krijg je niet betaald. AI blokkeert je bankrekening totdat je die boete betaald hebt, die taak volbracht hebt, dat kind hebt geaborteerd of aan andere eisen hebt voldaan. Is dit waar we naartoe gaan? Misschien. In Nederland worden mensen op dit moment ontslagen als ze weigeren om getest te worden. Mensen zijn hartstikke bang om in de toekomst hun baan kwijt te raken, als ze weigeren om zich te laten injecteren. Natuurlijk, het verhaal is: als je je niet laat vaccineren als verpleegster, als dokter, als gezondheidswerker, als prostituee of wat dan ook, dan ben je een gevaar voor de volksgezondheid. Dit is niet waar. Je bent niet besmettelijk als je geen symptomen hebt en trouwens, je bent ook niet besmettelijk als je wel symptomen hebt, maar dat is een andere discussie. Laten we het nu bij het onderwerp geld houden.

Ik denk dat het op dit moment heel relevant is om jezelf de vraag te stellen: wat zou ik doen? Als het verplicht wordt om je te laten vaccineren of anders raak je je baan kwijt, wat zou je dan doen? Dit is een compleet andere vraag dan de vraag: laat ik me vaccineren als ik hiermee mijn gezondheid en die van anderen bescherm? Ben je je ervan bewust dat de meeste mensen de maatregelen opvolgen, een mondkapje dragen, afstand houden en thuisblijven, niet omdat ze bang zijn voor het virus, maar omdat ze bang zijn voor de financiële consequenties als ze het niet doen? De echte vraag hier is: ben je bereid om een experimentele injectie in je lijf te krijgen, zonder te weten of het wel of niet werkt, als je daarmee je baan kunt behouden? Veel mensen zullen zeggen: “Ja, geef me die spuit. Het maakt me niet uit of het werkt of niet. Het maakt me niet uit wat de risico’s zijn. Het maakt me niet uit wie of wat erachter zit. Ik wil het niet weten, want op dit moment kan ik het me niet veroorloven om mijn baan kwijt te raken.”

Snap je dat ze je bij de ballen hebben? In welk opzicht is deze Catch 22 situatie anders dan slavernij? Je bent een slaaf van het systeem geworden. Je bent volkomen afhankelijk geworden van het geldsysteem. Ze kunnen je alles laten doen wat ze willen. Wat als je in de nabije toekomst ook geen uitkering meer krijgt als je je baan bent kwijtgeraakt, omdat je je niet wilde laten vaccineren? Wat als ze zeggen: het is je eigen schuld dat je geen werk hebt, dus je hebt geen recht op hulp van de overheid. Wat als je alleen nog maar een uitkering krijgt, of een basisinkomen, als je je laat vaccineren? Wat als je geen toegang meer krijgt tot een bank, ziekenhuis, dokter, school, supermarkt of welke publieke plaats dan ook, als je geen vaccinatiepaspoort hebt?

Dit lijkt me een goede tijd om hierover na te denken. Praat erover met je vrienden. Waar sta je in deze? En, vraag je vrienden hoe het met ze gaat. Hebben ze het moeilijk, financieel of anderszins? Ga er niet vanuit dat het goed gaat met iedereen omdat niemand erover praat. Veel mensen zijn te beschaamd om het over hun shit te hebben, vooral als ze er middenin zitten. Het meeste lijden vindt onder de oppervlakte plaats. De meeste armoede is onzichtbaar. Dat is wat er geworden is van onze maatschappij. Problemen hebben wordt gezien als iets waar je je voor moet schamen.

Doe het. Vraag je vrienden of ze oké zijn. Bel je familie en vraag hoe je kunt helpen. Vraag je buurvrouw of ze nog steeds boodschappen kan doen. Reik uit naar anderen, ook als je zelf in de problemen zit, al is dat het allermoeilijkste. Je bent bang om veroordeeld te worden, maar echt, doet het gewoon toch. Wees moedig. Laat het de ander weten. Vertel het aan je vrienden. Vertel het aan je familie. Laat je trots varen. Vraag om hulp, als je hulp nodig hebt.

We moeten leren hoe we elkaar weer kunnen vertrouwen, omdat als we dat niet doen, we te kwetsbaar worden. Als we allemaal in ons eentje strijd voeren, zonder samen te komen, worden we een te gemakkelijke prooi voor het controlesysteem dat klaarstaat om de wereld over te nemen. Dus alsjeblieft, ik vraag het opnieuw. Hoe sta je ervoor, financieel? Heb je hulp nodig?

Wees gul, maar stel ook je grenzen. Sta voor wie je bent. Vertrouw op je instinct. Open je hart. Bescherm de zwakke en onschuldige mensen. Maar wees ook lief voor jezelf. Leer om te geven, zonder jezelf kwijt te raken. Leer om te ontvangen, zonder je waardigheid kwijt te raken.

We kunnen dit.
Samen staan we sterk.

Sanne Burger
sanneburger.com

Afbeelding: Schilderij van Pattypat Art

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om nieuwe artikelen en aankondigingen van nieuwe trainingen direct in je inbox te ontvangen!

 

Dank voor het inschrijven! Je ontvangt een email waarmee je je inschrijving moet bevestigen. Vanaf dan blijf je altijd up-to-date!