Kwestie van smaak

Sanne Burger

11 januari 2011

Als je emotionele problemen hebt en je gaat ermee naar een boeddhistische of hindoeïstische leraar zal deze zeggen:
‘Je emoties zijn een illusie. De zaken waar je emotioneel over bent zijn een illusie. Trouwens, je bent zelf ook een illusie.’
Daar heb je dus niet veel aan, want je emotionele pijn voelt wel degelijk echt aan.

Wanneer je met je emotionele problemen naar een psycholoog gaat, zal deze je met regelmatige intervallen interviewen. Hij zal vragen stellen over je ouders, je jeugd en je zindelijkheidstraining, en voor je het weet ben je vijf jaar verder, want over je jeugd raak je natuurlijk niet uitgepraat. Dat schiet dus ook niet op.

Ik heb zelf mijn emotionele problemen eindeloos meegesleept, van de ene school en therapie naar de andere spirituele cursus en behandelaar. Wat me opviel was de omgekeerd evenredige correlatie tussen spiritualiteit en gezondheid. Hoe frequenter de woorden God, onthechting, universele liefde en kosmisch bewustzijn, des te ongezonder de mensen eruit zagen, en des te groter hun emotionele problemen waren. Ik vond het moeilijk kiezen tussen verlichting, geluk en gezondheid, maar bij elke school leek ik minstens één van de drie te moeten opgeven.

Pas toen ik na jaren bij de Tao uitkwam vielen de puzzelstukjes op hun plek en schoot het eindelijk op met het oplossen van mijn emotionele problemen. Voor het eerst kwam ik in aanraking met een pad waarbij gezondheid, emotioneel evenwicht en spiritualiteit alle drie even belangrijk geacht worden. Ze spraken van de Drie Schatten: Lichaam, Ziel en Geest. Dit deed me denken aan de katholieke kerk met haar Vader, Zoon en de Heilige Geest, maar alles wat ik daar geleerd had was juist áfwijzing van het lichaam. Hier echter, bij deze goedlachse, rondborstige taoïsten kreeg ik het gevoel dat ze de theorie ook werkelijk in praktijk brachten.

Als je met je emotionele problemen bij een taoïstisch leraar komt zal deze allereerst vragen:
‘Hoe is het met je gezondheid?’
Hij zal willen weten wat je eet, wat je drinkt, hoe je voor je lichaam zorgt en wat je leefgewoonten zijn. Op dit niveau zal ook zijn eerste advies zijn, omdat hij weet dat het oplossen van emotionele problemen vaak een kwestie van spijsvertering is. Pogen emotioneel evenwicht te bereiken terwijl je organen uit balans zijn is dweilen met de kraan open. Het schiet niet op!
Binnen het taoïsme is de samenhang tussen emoties en fysieke gesteldheid heel duidelijk. De verschillende emoties worden gekoppeld aan de vijf elementen die elk weer hun eigen plek hebben in het lichaam, en elk verbonden zijn aan specifieke kenmerken wat betreft kleur en smaak.

Als je smaak als uitgangspunt neemt ziet het er zo uit:

PITTIG: Deze smaak is verbonden met de longen en met het element Metaal. De bijbehorende kwaliteiten zijn onderscheidingsvermogen en mentale helderheid. De emotie die erbij hoort is verdriet. Pittig eten verscherpt het denkvermogen. Bijvoorbeeld: Mensen die roken dragen vaak onverwerkt verdriet met zich mee.

ZOUT: Deze smaak is verbonden met de nieren en met het element Water. De bijbehorende kwaliteiten zijn intuïtie (stil weten) en onschuld. De emoties die erbij horen zijn angst, spanning en vermoeidheid. Teveel zout eten (heel gangbaar in onze samenleving) veroorzaakt spanningen, te weinig zout eten put uit. Bijvoorbeeld: mensen die erg gespannen of oververmoeid zijn hebben vaak lage rugklachten (niergebied) die samenhangen met onbewuste angsten.

ZUUR: Deze smaak hoort bij de lever en bij het element Hout. De bijbehorende eigenschappen zijn daadkracht en vriendelijkheid. De emotie die erbij hoort is woede. Zuur eten stimuleert de spijsvertering en helpt soms om knopen door te hakken. Een slecht werkende lever kan het karakter verzuren. Voorbeeld: Mensen die veel drinken kampen vaak met onderdrukte woede en een gebrek aan daadkracht. Daarom roept drank ook agressie op: de lever wordt actief.

BITTER: ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond.’ Deze smaak hoort bij het hart en bij het element Vuur. De bijbehorende eigenschappen zijn vreugde, gulheid en affectie. De emoties die erbij horen zijn irritatie en haat. Een gewond hart maakt een mens verbitterd en cynisch. Voorbeeld: mensen die niet langer in staat zijn te genieten van het leven en de schoonheid niet langer zien, hebben vaak hartklachten.

ZOET: Deze smaak hoort bij de milt en bij het element Aarde. De eigenschappen van Aarde zijn harmonie, realisme en tevredenheid. De emoties die erbij horen zijn bezorgdheid en verwarring. Zoet eten helpt om te aarden en is daarom de favoriete smaak van kinderen. Te weinig zoet maakt ongelukkig, teveel zoet maakt onrealistisch. Voorbeeld: de wijdverbreide suikerverslaving in onze maatschappij refereert aan onze even grote bezorgdheid, verwarring en behoefte de realiteit niet onder ogen te komen.

Dit in acht nemend zou je door wat je eet je emotionele balans zowel kunnen verbeteren als verslechteren. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit simpele feit een groter effect heeft op hoe ik me voel dan alle therapie en satsang bij elkaar.

Behalve de elementen, de smaken, de eigenschappen, de organen en de emoties horen bij dit lijstje ook nog de kleuren, de seizoenen, de natuurkrachten, een veel uitgebreidere connectie met de verschillende delen van het lichaam en het energetisch lichaam en een veel uitgebreider spectrum van emoties, gevoelens, sensaties, kwaliteiten en eigenschappen. Daarnaast is de manier waarop de verschillende elementen, emoties en organen op elkaar inwerken ook essentieel. Maar misschien geeft dit toch een beetje een beeld.

Sanne Burger
sanneburger.com

_______________________________________________

Lees het boek van Barbara Temelie: ‘Voeding volgens de vijf elementen’

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Ontgiften – maar hoe?

Ontgiften – maar hoe?

Een van de belangrijkste oorzaken van ziekte is vergiftiging. Dat klinkt dramatisch, maar het wil eigenlijk zeggen dat...

Voedsel van de goden – deel 2

Voedsel van de goden – deel 2

In aanloop naar het 100 dagen PUUR dieet dat 21 maart begint - je kunt je nog aanmelden! - alvast antwoord op een...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om nieuwe artikelen en aankondigingen van nieuwe trainingen direct in je inbox te ontvangen!

 

Dank voor het inschrijven! Je ontvangt een email waarmee je je inschrijving moet bevestigen. Vanaf dan blijf je altijd up-to-date!