Kali

Sanne Burger

11 januari 2011

Wanneer een vrouw ongelukkig is verliest ze het contact met haar essentie. Haar onvervulde verlangen verandert in frustratie, haar sappen verzuren, en ze verandert langzaam maar zeker in een heks, een feeks, een furie. Barry Long, een inmiddels overleden spiritueel leraar, zei het heel treffend:‘Een man die de feeks in een vrouw nog nooit heeft ontmoet, heeft nog nooit echt een vrouw ontmoet.’

Kali
KaliDe feeks wordt als archetype vertegenwoordigd door de hindoeïstische godin Kali. Ze wordt aangeroepen wanneer het geweld dat op aarde woedt de aarde zelf dreigt te vernietigen. Wanneer Kali ten tonele verschijnt treedt onmiddellijk de nacht in. Kali is de personificatie van woede, haat en vernietigingsdrang in haar meest pure, vrouwelijke vorm. Kali’s tong is rood en gepunt. Ze heeft een groot aantal armen, waarmee ze de meest uiteenlopende wapens hanteert. Alleen haar schreeuw kan doden. Haar verschijning kan haar slachtoffers doen sterven van schrik. Om haar middel draagt ze een riem van de afgehakte hoofden die ze op haar oorlogspad heeft veroverd. Mannenhoofden, met de ogen nog wijd open van angst.

In de vrouwen in onze samenleving manifesteert Kali zich op verschillende manieren. Soms subtiel, soms verre van dat. Ze is gemakkelijk te herkennen wanneer een vrouw zich laat gaan in een uitbarsting van woede, geschreeuw en beschuldigingen. Moeilijker is het wanneer haar vernietigende wraakzucht ondergronds gaat en ze de mannen in haar leven door subtiele doch zeer effectieve afwijzingen en opmerkingen vernedert en kleineert. Dit is het gemene martelen, waarbij een vrouw zo boos is dat ze niet langer tevreden is met een korte executie van de man, maar hem langzaam maar zeker castreert, het bloed uit hem zuigt, tot er uiteindelijk niets van hem over is.

Macht

Zo kan een vrouw zich poeslief en spinnend tegen haar man aan vleien wanneer ze net onder de douche vandaan komt, warm en dampend, en hem het idee geven dat ze met hem naar bed wil. Wanneer hij dan aanstalten maakt lacht ze hem uit en zegt: ‘Je denkt toch niet dat we gaan vrijen, hè?’ Zo kan ze zich op een feestje of in de kroeg aantrekkelijk en beschikbaar opstellen, vaak samen met vriendinnen, flirten met haar blik en haar schoonheid, om dan de man die erin trapt af te wijzen met:
‘Je denkt toch niet dat ik met jou iets zou willen hè?’
Zoveel vrouwen, zoveel manieren om een bijdrage te leveren aan ‘the war of the sexes’. De ultieme wraak is: laat een man niet toe, maar laat hem ook niet gaan. Uit pure wanhoop en frustratie zal hij de wereld vernietigen, inclusief jou en je kinderen. Dat dit een twijfelachtige overwinning is lijkt me duidelijk, maar sommige vrouwen zijn inmiddels zo boos dat ze bereid zijn om zo ver te gaan.

Het kalmeren van Kali

Er zijn twee manieren om Kali te kalmeren. De eerste is om als man in je kracht te gaan staan, dat wil zeggen: om Shiva op Kali af te sturen. Shiva moet Kali bewust maken van waar ze mee bezig is, met het grootst mogelijke respect, en haar op de één of andere manier bewegen om te stoppen. Hij mag haar onder geen beding opdragen om te stoppen, want dat maakt haar alleen maar razender. Nee, de enige mannelijke kracht die sterker is dan Kali, is de kracht van bewustzijn. Met die kracht gaat Shiva onder Kali’s voeten liggen. En wanneer Kali kijkt en ziet dat ze haar geliefde aan het vertrappen is stopt ze. Dan ondergaat ze de gedaanteverwisseling die Shiva al eeuwen kent: ze wordt weer Shakti.

De tweede manier om Kali te kalmeren is om Shakti zelf op haar af te sturen. Wanneer Kali Shakti ziet, dat wil zeggen: wanneer je in je razernij en vernietigingszucht oog in oog komt te staan met je eigen onschuld, dan kun je niet anders dan stoppen met vechten, al heb je je bloederig zwaard net geheven om toe te slaan. Shakti is hetgeen je al die tijd hebt proberen te beschermen, en wanneer ze daar zo staat, in al haar kwetsbaarheid en schoonheid, herinner je je weer waar het over ging en verdwijnt de behoefte om te vechten.

Durga
KaliIedere vrouw ondergaat in haar leven verschillende gedaantewisselingen. De godinnen die zich kenbaar maken via de stemmingen en gedragingen van een vrouw zijn Shakti, Kali en Durga. Met Kali valt niet te leven, daar zal iedereen het mee eens zijn, vooral de mannen. Maar met alle respect, Shakti is ook maar een dom blondje. In deze wereld waar onschuld, schoonheid en onbevangenheid niet langer genoeg zijn om als vrouw te overleven heb je Durga nodig. Durga is de vrouw die Kali in zichzelf naar boven laat komen als dat nodig is: als ze zichzelf of haar kinderen moet beschermen, of als ze moet vechten om haar doel te bereiken. Het is ook de vrouw die Shakti in zich naar boven laat komen als dat mogelijk is: als ze veilig is, als ze in een omgeving is die haar respecteert en de ruimte geeft, en als ze met een man is die haar echt liefheeft. En verder is ze gewoon Durga.

Een vrouw die zowel Shakti, Kali als Durga in zichzelf weet te vinden is een gelukkige vrouw. Ze is soms speels en onschuldig als Shakti, vol overgave en bewondering, tevreden met zichzelf en het leven, omgeven met die onweerstaanbare gloed die gelukkige vrouwen hebben. Shakti is als water, beweeglijk en meegaand, helder en glinsterend, verkoelend en troostend. Soms is een vrouw Kali, sterk en onverbiddelijk, trouw aan haar principes en bereid te vechten voor het behoud van de onschuld op deze planeet, zelfs als dat ten koste van al het andere gaat. Kali is als vuur, hartstochtelijk en intens, onvoorspelbaar en luid, gulzig en gevaarlijk. En soms is ze Durga: wijs en bewust van haar kwaliteiten, bereid te geven en bereid te ontvangen, in harmonie met zichzelf en met de wereld. Durga is als de aarde zelf: stabiel en solide, robuust en zichzelf steeds vernieuwend, leven gevend en leven ontvangend.
Het zijn de echte vrouwen, die de wereld op dit moment het meeste nodig heeft.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

“Kijk, wat een schatje”, zegt mijn moeder. We zitten op een terrasje in de zon en kijken uit over een speeltuin, waar...

Seks is gedoe

Seks is gedoe

Perfecte seks bestaat niet Het is per definitie onmogelijk Er zijn gewoon te veel dingen die mis kunnen gaan Zoals,...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.