De Tao van de Octopus

Sanne Burger

19 juni 2022

“Een octopus heeft acht armen. Volgens de Tao kun je de werkelijkheid op acht manieren interpreteren en zijn er acht geneesmethoden om gezond te worden en te blijven. Als je van inktvissen houdt en tot acht kunt tellen, kun je al taoïst worden en, belangrijker nog, voor altijd gezond blijven.”

Zo begon de lezing in Zevenaar van afgelopen vrijdag, een bijzondere ontmoeting van zo’n veertig gelijkgestemde zoekers naar de waarheid. De inktvis werd in deze lezing het symbool van optimale gezondheid en heelheid. Hieronder een beknopt overzicht van waar we het over gehad hebben.

De acht manieren uit het taoïsme om de werkelijkheid te interpreteren:

0: De Tao
‘Dat wat benoemd kan worden, is niet de Tao’. De Tao staat voor dat waar alles uit voortkomt en waar alles weer in verdwijnt. Het is onkenbaar en onzichtbaar. Het is niets en tegelijkertijd is het alles, want het niets omvat ook alles. Vanuit die laatste gedachte ontstaat de 1.
1: Manifestatie
Alles is een uiting van manifestatiekracht, van de wil om te scheppen, te creëren, te ervaren, te manifesteren; het verlangen om de werkelijkheid ten volle te leven en er alles uit te halen wat erin zit.
2: Yin en yang
Uit die manifestatiedrang ontstaat onvermijdelijk de 2: yin en yang, het vrouwelijke en het mannelijke, nacht en dag, koud en heet, donker en licht, introvert en expressief, vernietigend en creatief, afwachtend en ondernemend. Het leven is een dans tussen yin en yang, geboren worden en sterven, het begin en het eind.
3: Jing, Chi en Shen
Uit de dans tussen yin en yang ontstaat een oneindige verscheidenheid aan levensvormen: de werkelijkheid zoals wij die ervaren. Die ervaring, ofwel die werkelijkheid, kunnen we in drie lagen onderverdelen.
Jing: Materie, lichaam, gezondheid, dat wat tastbaar en meetbaar is.
Chi: Gevoel, ziel, het abstracte, dat wat ervaren kan worden, maar niet tastbaar of meetbaar is.
Shen: Magie, geest, het goddelijke en spirituele.
Jing zetelt in de buik, Chi zetelt in de borst en Shen zetelt in het hoofd. Als deze drie niveaus van de werkelijkheid op een lijn komen, zijn we niet langer in de war en kunnen we vanuit bezieling (Chi) en inspiratie (Shen) handelen (Jing).
Een gedegen taoistische training bestaat uit 70% Jin-training (fysieke oefeningen), 20% Chi-training (leren voelen) en 10% Shen-training (alchemie).
4: De vier richtingen – Noord, Oost, Zuid, West
Hier worden de sjamanistische wortels van het taoisme zichtbaar. De vier richtingen worden in elke sjamanistische stroming gebruikt.
5: De vijf elementen
De vijf elementen weerspiegelen de natuurlijke levenscyclus die we overal tegenkomen: in de seizoenen, de kleuren, de organen, de emoties en de kwaliteiten.
Metaal: Herfst, wit, longen, verdriet en rechtvaardigheidsgevoel.
Water: Winter, blauw, nieren, angst en onschuld/stil weten.
Hout: Lente, groen, lever, woede en daadkracht.
Vuur: Zomer, rood, hart, hartvochtigheid en vreugde.
Aarde: Nazomer, geel, milt, bezorgdheid en tevredenheid.
6: De zes richtingen
Dit is een uitbreiding van 4. met de vijfde en zesde richting, respectievelijk boven en beneden, waardoor de werkelijkheid ineens niet meer plat is, maar multidimensionaal.
7: De zeven ontwikkelingsstadia
Het proces van bewustwording doorloopt zeven stadia. Bij de eerste fase heb je geen bewustzijn, bij het volbrengen van de laatste fase heb je alomtegenwoordig bewustzijn, wat in het taoisme onsterfelijkheid genoemd wordt. Het is de bedoeling van deze werkelijkheid, aldus de Tao, om alle zeven stadia te doorlopen, al duurt het vele levens.
8: De paqua
De paqua wordt gevormd door de acht basiskrachten van het universum die gevormd worden door de acht symbolen van de I Tjing. Wanneer deze krachten bij elkaar komen en samensmelten ontstaat een ongekend krachtige energie die een vortex vormen, een portaal. Wanneer je dit portaal doorgaat kom je weer uit bij ….. nul. En begint de cyclus weer opnieuw.

Terug naar de acht armen van de octopus. Iedere arm staat voor een geneesmethode uit de Tao.

1: Voeding
Als je je voeding in balans brengt, zul je gezond worden en blijven. Dat wil zeggen: balans wat betreft yin en yang, niet teveel en niet te weinig, niet te zout en niet te zoet, etc. Maar ook balans wat betreft de elementen, zoveel mogelijk vers en biologisch, etc. Barbara Temelie heeft hier een mooi boek over geschreven: ‘Voeding volgens de vijf elementen’.
2: Beweging (Qigong, Chi Kung)
3: Aanraking
Met aanraking wordt niet alleen acupunctuur en acupressuur bedoeld, maar ook alle vormen van massage en affectieve aanraking. Knuffelen, vasthouden, omhelsen, etc. is een menselijke basisbehoefte en voorwaarde voor een optimale gezondheid.
4. Ontgiften
Bovenstaande geneesmethoden: voeding, beweging en aanraking, kunnen al enorm helpen bij het proces van ontgiften. Vasten is ook een goede methode, alsmede (meer) water drinken. Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk vergif te vermijden, waaronder bewerkte voeding, pillen, drugs en straling, maar ook negatieve input in de vorm van media of negatieve shit van andere mensen.
5. Ontstressen
Stress is een vorm van angst en bij veel mensen chronisch. Stress zou niet langer dan 20 minuten moeten duren en niet meer dan 1x per dag moeten voorkomen, anders kan het ziekte veroorzaken. Leren ontspannen, goed slapen, stress vermijden en leren hoe te herstellen van (langdurige) stress is een belangrijke geneesmethode.
6. Seksuele energie
Seksuele energie is levenskracht. Deze energie stroomt door je lichaam en geeft vitaliteit, levensvreugde en creativiteit. In onze cultuur is seksuele energie vaak onderdrukt en staat het onder grote spanning, terwijl we tegelijkertijd geobsedeerd zijn door seks (denk bv. aan porno). Je seksuele energie op orde krijgen en leren beheren en transformeren is voorwaarde voor een goede gezondheid. Bij mannen heet dit: het Temmen van het Wilde Paard. Bij vrouwen heet het: het temmen van de Rode Draak.
7. Innerlijke alchemie
Dit wordt ook wel parelbewustzijn of fusie genoemd. Kernwoorden zijn: detraumatiseren, bekend raken met het innerlijk landschap, uit de cognitieve dissonantie/hypnose zien te komen, etc.
8. Liefde
Last but not least, liefde is de belangrijkste van allemaal. Als je bovenstaande zeven geneesmethoden vergeet, maar alleen liefde onthoudt, zul je ook gezond worden en blijven, en daarnaast iedereen met wie je verbonden bent genezen. Het gaat in deze niet alleen over liefde voor je dierbaren, maar ook over zelfliefde, liefde voor de natuur, de aarde, de waarheid en het leven.

Dit is een overzicht van de kernpunten van genezing en bewustzijnsontwikkeling binnen de Tao. Alles kan uitgediept en gespecificeerd worden en dat is ook gebeurd, de afgelopen vijfduizend jaar. Er zijn bibliotheken volgeschreven over het taoïsme. Echter, uiteindelijk heb je weinig aan boeken en kennis. Wat werkt is het DOEN. Daarom zijn de oefeningen en meditaties uit de Tao belangrijker dan de kennis. Maar het is altijd leuk om het erover te hebben.

Sanne Burger
sanneburger.com

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.