Stel je voor dat jij het bent

Sanne Burger

21 februari 2021

Dokter
Stel je voor dat je dokter bent en tegen beter weten in patiënten als Corona-patiënt registreert, terwijl ze dat niet zijn. Stel je voor dat je Corona als doodsoorzaak opgeeft wanneer een patiënt overlijdt, terwijl je weet dat hij aan iets anders is gestorven. Stel je voor dat je heel goed weet dat het niet klopt wat je doet, maar het toch doet, want je wilt een nieuw zwembad laten bouwen, of je tweede huis op Ibiza laten renoveren, of toch eindelijk eens een Porsche kopen. Wat een klotegevoel moet dat zijn, om de boel te bedriegen. Wat een gewetenswroeging moet dat opleveren. Je bent nu een arts die zich niet aan zijn eed houdt. Zou je niet eigenlijk veel liever dat geld mislopen, zodat je nog steeds een goed gevoel over jezelf kunt hebben?

Politieagent
Stel je voor dat jij die politieagent bent die met een waterkanon op een meisje schiet en ziet hoe ze door jouw toedoen keihard tegen de muur wordt gekwakt, die rood kleurt van het bloed. Stel je voor dat je dan die avond op het nieuws hoort dat dit meisje een schedelfractuur heeft opgelopen, dat mogelijk tot blijvende schade zal leiden. Wat moet je je dan vreselijk schuldig voelen. Ik vraag me af of je daarna ooit nog kunt slapen. Zou je dan niet wensen dat je dit nooit gedaan had, zodat het beeld van dit meisje je niet de rest van je leven zal blijven achtervolgen?

Ouder
Stel je voor dat je moeder of vader bent en tegen beter weten in je kind naar school stuurt, waar ze een mondkapje moet dragen, zich moet laten testen en van iedereen anderhalve meter afstand moet houden. Stel je voor dat je heel goed weet dat al die maatregelen niet helpen en je kind gehersenspoeld wordt, maar je niks durft te zeggen, omdat je bang bent om scheef aangekeken te worden. Wat moet dat afschuwelijk zijn, om te merken dat je het lef niet hebt om voor je kind op te komen. Stel je voor dat je kind huilend uit school komt, omdat ze het vreselijk vindt. Zou je dan niet eigenlijk willen zeggen: ‘Schat, jij hoeft niet meer naar school, totdat deze onzin voorbij is. Laat mij maar met je meester praten!’ Zou dat je niet een gevoel van trots geven? En zou je kind niet dolblij zijn?

Verpleegkundige
Stel je voor dat je in de zorg werkt en denkt dat je je moet laten vaccineren, omdat je anders je baan kwijtraakt. Stel je voor dat je alles weet over het risico, de bijwerkingen, de sterfgevallen en het zinloze aspect van vaccineren, maar niet weet wat erger is, je baan kwijtraken of op hoop van zegen dat spuitje nemen. Wat een duivels dilemma moet dat voor je zijn. Slapeloze nachten. Zou je niet het liefste willen zeggen: van mijn lijf blijf je af! Zou je niet liever het risico nemen dat je zonder werk komt te zitten, dan dat je een experimentele injectie neemt? Zou je niet het liefst willen dat je collega’s hetzelfde zouden doen en jullie door massaal weigeren de werkgevers zouden dwingen een vaccinatie niet verplicht te stellen?

Kantoorwerker
Stel je voor dat je op kantoor werkt en de enige bent die grondig onderzoek gedaan heeft. Stel je voor dat je precies weet hoe het zit met de zogenaamde pandemie en de groteske, zinloze maatregelen. Stel je voor dat je de hele dag moet luisteren naar het geleuter van je collega’s over stijgende besmettingen, de grappen over de Jamaicaanse variant, wanneer ze eindelijk aan de beurt zijn voor het vaccin en waarheen ze volgend jaar op vakantie gaan, als alles weer normaal is. Wat moet dat slopend voor je zijn. Zou je niet het liefst nog voor de lunchpauze je tas pakken, tegen je baas zeggen ‘Ik stop’ en met geheven hoofd het pand verlaten, om nooit meer terug te komen?

Restauranthouder
Stel je voor dat je een horecabedrijf hebt en jarenlang keihard hebt gewerkt om het lekker te laten lopen. Stel je voor dat je door toedoen van Corona nu je faillisement moet aanvragen, omdat geen enkele lening je meer uit de schulden kan halen. Wat moet dat pijnlijk en hartverscheurend zijn. Al dat werk voor niets, terwijl je heel goed weet dat de maatregelen ook nog eens voor niets waren. Je zorgvuldig opgebouwde zelfstandighed als ondernemer, in één klap weg. Zou je niet veel liever je zaak weer openen, of het nou mag of niet, samen met alle andere horeca-eigenaars in Nederland?

Wetenschapper
Stel je voor dat jij één van de wetenschappers bent die meegewerkt heeft aan het ontwikkelen van het vaccin, waardoor je heel goed weet wat een gevaarlijk experiment het is. Stel je voor dat jij en je kinderen zich niet hoeven te laten vaccineren, maar dat je wel medeplichtig bent aan alle schade die het vaccin veroorzaakt bij anderen, nu en in de toekomst. Stel je voor dat je nooit zult kunnen zeggen: ik wist nergens van, want je wist het dondersgoed. Wat moet dat vreselijk zijn, al ben je er rijk door geworden en heb je promotie gemaakt. Wat een slapeloze nachten ga jij tegemoet. Zou je niet wensen dat je op tijd ‘nee’ had gezegd, toen je het nog kon stoppen? Zou je niet ongelooflijk balen dat je je kans om iets heldhaftigs te doen, bent misgelopen?

Journalist
Stel je voor dat je journalist bent, een nieuwskanaal hebt of een praatprogramma presenteert, maar dan van de overheid een brief krijgt waarin staat waar je het allemaal niet over mag hebben. Stel je voor dat je verteld wordt dat je moet liegen, dat je dingen moet je verzwijgen en het dan ook nog doet, omdat je bang bent dat ze anders je krant censureren of je programma uit de lucht halen. Hoe hypocriet moet je je dan voelen, als je net doet alsof je items actueel en waar zijn, in plaats van voorgeprogrammeerd. Zou je dan niet liever een klapper van een artikel of show maken, waarin je de waarheid de wereld ingooit, met alle risico van dien? Dat is toch waarom je ooit journalist, verslaggever of presentator bent geworden?

Psycholoog
Stel je voor dat je psycholoog bent en ingehuurd wordt om effectieve manieren te bedenken om het volk angst aan te jagen en tot gehoorzaamheid en volgzaamheid te bewegen. Stel je voor dat je wel degelijk weet dat dit manipulatie is en niet de volksgezondheid dient, maar je toch meedoet met het ontwikkelen van deze angstprogramma’s. Wat moet jij je dan een nazi voelen, zeg. Wat een nachtmerries zul je daarvan krijgen. Zou je niet veel liever manieren willen bedenken om mensen te helpen hun soevereiniteit te claimen en goed voor elkaar te zorgen? Zou je je dan niet veel beter voelen over jezelf, al zou je er misschien niets mee verdienen? Zou het niet op de lange termijn veel bevredigender zijn, zowel voor je carrière als voor je zieleheil?

Volwassen kind
Stel je voor dat je ingestemd hebt met het isoleren van je oude moeder of vader die in het verpleeghuis zit, terwijl je diep van binnen heel goed weet dat dat zinloos is en ze er alleen maar zieker van worden. Stel je voor dat je niet ingreep toen de regels steeds belachelijker werden en je je huilende moeder of vader niet meer mocht aanraken, maar alleen maar vanachter een plastic scherm of raam naar ze mocht zwaaien. Stel je voor dat je hebt toegelaten dat je bloedeigen moeder of vader alleen is gestorven, zonder dat je haar of zijn hand hebt kunnen vasthouden. Wat moet dat afschuwelijk voelen, dat je door je eigen toedoen geen afscheid hebt kunnen nemen van je ouders. Zou je niet veel liever de regels aan je laars gelapt hebben en je vader of moeder uit het verpleeghuis gehaald hebben, om zelf voor ze te zorgen en ze een waardig afscheid te geven? Zou je niet veel meer gedaan willen hebben om de situatie voor je vader of moeder te verbeteren? Als je de kans kreeg, zou je het dan niet compleet anders doen?

Buurman
Stel je voor dat jij die buurman bent die zich scheel ergert aan het illegale feestje dat de overbuurjongen met een paar vrienden houdt in de achtertuin. Stel je voor dat je de politie belt en deze om 3 uur ’s nachts bij de overburen aanbelt om het feestje de nek om te draaien. Stel je voor dat het daarna heerlijk stil wordt in de straat. Geen feestjes meer. En stel je voor dat dezelfde overbuurjongen drie weken later zelfmoord pleegt, omdat hij het leven niet meer ziet zitten. Wat moet je je dan klote voelen over je naargeestige aard en je kleinzielige verraad. Wat zul je dan onverdraaglijk spijt hebben. Had je dan niet veel liever die jongen zijn feestje gegund, wetende dat dat één van de weinige dingen was waaraan hij nog lol beleefde?

Winkeljuffrouw
Stel je voor dat je kassière, winkelbediende, treinconducteur of buschauffeur bent en ineens de hele dag mensen moet afblaffen als ze hun handen niet desinfecteren, of als ze hun mondkapje niet goed op hun neus hebben, of als ze geen afstand houden. Stel je voor dat jij ineens de regels moet afdwingen, terwijl het helemaal jouw regels niet zijn en je het er niet eens mee eens bent! Hoe zwaar en vermoeiend moet dat voor je zijn. Je wilt gewoon je werk doen en niet voor politieagent spelen. Waarom krijg je nu ineens deze onmogelijke taak? Zou je niet veel liever een bord op je ramen en deuren hangen waarop staat: ‘Hier hoef je helemaal niks’ en zelf ook je mondkapje afdoen?

Moeder
Stel je voor dat je je dochtertje van 10 jaar toch maar laat vaccineren, om er vanaf te zijn, terwijl je heel goed weet dat één van de bijwerkingen kan zijn dat ze er onvruchtbaar van wordt. Stel je voor dat je dat niet tegen haar zegt, omdat je niet door anderen voor wappie uitgemaakt wilt worden en bang bent dat je dochter buitengesloten zal worden, maar dat over 10 jaar blijkt dat je dochter inderdaad geen kinderen kan krijgen. Stel je voor dat ze je dan vraagt: ‘Wist je dit, mama? Waarom heb je me niet gewaarschuwd?’ Wat zul je je dan beroerd voelen over het feit dat je destijds je prioriteiten niet op orde had. Zou je dan niet wensen dat je anders besloten had, zodat je dochter moeder had kunnen worden, en jij oma?

Influencer
Stel je voor dat je caberatier, zanger of influencer bent, met een groot bereik op social media. Stel je voor dat je sinds Corona bijna geen optredens meer hebt en intussen heel weinig verdient. Stel je voor dat je dan een heel lucratief aanbod krijgt van het RIVM of van de overheid, net als Ali B, om via social media en praatprogramma’s reclame te maken voor de vaccins en vooral jonge mensen ervan te overtuigen dat ze een spuitje moeten nemen. Stel je voor dat je daar ja tegen zegt, optredens gaat verzorgen en in praatprogramma’s verschijnt waarbij je niet langer je eigen stem, maar de stem van de overheid moet laten horen. Wat moet dat een misselijkmakend gevoel geven, om jezelf zo te prostitueren. Zou je niet veel liever minder geld verdienen, maar wel je eigen waarheid mogen verkondigen? Zou je je dan niet veel beter voelen over jezelf?

Romeo
Stel je voor dat je al een tijdje werkeloos bent en uiteindelijk een baan vindt als Romeo, waar je ingehuurd wordt om verkleed als bepaalde groeperingen stennis te trappen bij demonstraties, zodat de media dat kan filmen en op het nieuws laten zien, om zo de publieke opinie te manipuleren. Stel je voor dat het je eerst geen flikker uitmaakt dat je de boel verraadt, maar je langzaam maar zeker toch gewetenswroeging krijgt en het je gaat spijten dat je je leent voor zoiets laag bij de gronds, zeker als je merkt wat de gevolgen zijn van deze misleiding op het nieuws. Zou je niet veel liever de ballen hebben om ‘nee’ te zeggen tegen die baan en te gaan vechten voor dat waar je echt in gelooft?

ME’er
Stel je voor dat je ME’er bent en het helemaal zat bent om voor een hongerloontje steeds maar weer tussen de rellen te staan. Stel je voor dat je op een kwade zondagmiddag je zelfbeheersing verliest en samen met drie collega’s een opstandige vrouw tegen de grond werkt en je haar vervolgens net iets te lang en hard natrapt, terwijl ze al op de grond ligt. Wat moet je je dan een lafbek voelen. Stel je vervolgens voor dat je die avond op het nieuws hoort dat een vrouw in het ziekenhuis een miskraam heeft gehad, nadat ze door de ME in elkaar geslagen was. Wat moet je je dan ellendig voelen. Zou je dan niet wensen dat je de zelfkennis had gehad om op tijd je baan op te zeggen, of je op zijn minst ziek te melden, zodat je niet het risico zou lopen dat je je frustratie op onschuldige mensen af zou reageren?

Rechter
Stel je voor dat je rechter bent en je je gedwongen voelt om een uitspraak te doen die volledig tegen je morele besef in gaat, omdat mensen die je machtiger acht dan jijzelf dat van jou verwachten. Stel je voor dat jij de rechter bent die de spoedwet, de avondklok of de gedwongen quarantaines toestaat. Stel je voor dat jij de bindende uitspraak doet dat de wijdverbreide kinderhandel niet onderzocht hoeft te worden, terwijl je in je hele carrière nog niet zoiets onmenselijks hebt gezien. Stel je voor dat jouw overleden vader ook rechter was en destijds bijgedragen heeft aan het instellen van de Nuremberg Code, die vanaf 1947 de lichamelijke integriteit van de mens waarborgt. Wat een mislukkeling moet je je dan wel niet voelen. Je vader draait zich om in zijn graf. Zou je dan niet veel liever de moed en integriteit hebben om als rechter echt voor de rechten van de mens op te komen, in plaats van je te hoereren voor de machthebbers?

©Sanne Burger
sanneburger.com

7 Reacties

 1. Johan

  Stel dat jij met een plan zou komen

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Ik heb een heel goed plan! Lees er alles over in mijn boek ‘Broodje Corona’. Bestelbaar via elkuitgevers.nl

   Antwoord
 2. BRIGITTE

  Sanne wat kun jij toch goed de vinger op de juiste plek leggen. Vrouwen power. Top. X

  Antwoord
 3. Susan

  Sanne je bent geweldig! Echt top!

  Antwoord
 4. Jeanne

  Ik heb dit artikel naar iedereen doorgestuurd, misschien valt er ergens weer een muntje😊 want ik strijd geweldloos door.
  Dank je wel voor je inzichtelijke artikel.

  Antwoord
 5. Ives

  Niet iedereen is zo integer als jij.
  Je overschat de mensen.

  Antwoord
  • Sanne Burger

   Nee hoor, ik overschat de mensen niet. Ik zie waar mensen toe in staat zijn en dat gaat twee kanten op.

   Antwoord

Geef een reactie

You might like this too …

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.