De levende wijsheid van het taoïsme

Sanne Burger

26 februari 2016

In het laatste boek van Aldous Huxley, ‘Eiland’ uit 1962, beschrijft hij een utopische samenleving op het fictieve eiland Pala. Zowel volwassenen en kinderen leven daar een gelukkig leven, volledig in harmonie met de natuur. Opvoeding, onderwijs, politiek, geneeskunde, seksualiteit – Huxley werpt een briljant licht op werkelijk elk onderwerp dat binnen een samenleving aan bod komt. Hetzelfde doet het taoïsme, of althans, de vorm van taoïsme waarin ik getraind ben: de Tao Training.

Onsterfelijkheid

Het taoïsme is geen religie, maar een manier van leven. Het is een pad naar onsterfelijkheid, een staat van zijn die je ook verlichting zou kunnen noemen. Aanvankelijk dacht ik dat de term ‘onsterfelijkheid’ metaforisch bedoeld was, maar na 20 jaar trainen ben ik ervan overtuigd dat het een reële optie is: een vrijheid van keuze die zich uitstrekt tot voorbij de fysieke dood. Vrij worden van angst is een eerste stap in dit proces – al een hele klus. En daarnaast kun je jezelf ook afvragen: als het al een mogelijkheid is, heb je dan wel zin in onsterfelijkheid? Een volmondig ‘ja’ op deze vraag zou ook het einde van onnodig lijden moeten inhouden, en dat is nou net waar het taoïsme over gaat.

Kennis overdragen

Hoe begon het allemaal voor mij? In 2000 ontmoette ik Reinoud Eleveld, tijdens een gratis Healing Tao les in een werfkelder in Utrecht. Ik had die middag geen idee dat dit het begin was van een intensieve training die 12 jaar ging duren en in wezen nog steeds voortduurt, al heb ik mijn officiële training bij Reinoud jaren geleden beëindigd. Nu is het meer zo dat ik Reinoud heb geïnternaliseerd, als een innerlijke stem, een bron van inspiratie waar ik uit kan putten zonder dat ik zijn fysieke aanwezigheid nog langer nodig heb. Dit zou je wellicht ook een staat van onsterfelijkheid kunnen noemen. Reinoud is onsterfelijk geworden in mij – tenminste, zolang ik leef. En misschien kan ik de kennis overdragen aan mijn leerlingen, of op zijn minst een van hen. Dit is de manier waarop het taoïsme al vele eeuwen is doorgegeven, met Lao Tzu aan het begin van de traditie – een traditie die na zoveel generaties nog steeds springlevend is.

Healing Tao

De Healing Tao is een vorm van taoïsme uit Noord China die pas eind tachtiger jaren geïntroduceerd werd in het westen. Mantak Chia, in samenwerking met zijn vrouw Maneewan en yoga leraren Michael Winn en Juan Li, was binnen vier jaar miljonair toen hij ging lesgeven in Amerika. Zijn eerste boeken, waaronder ‘Taoïstische geheimen der liefde’, werden acute bestsellers. Blijkbaar snakte de westerse wereld naar een nieuwe visie op gezondheid, seksualiteit en bewustzijn. De Healing Tao presenteert een geheel nieuwe filosofie rondom het onderwerp seks. Seksuele energie kan gebruikt worden als bron voor genezing en bewustzijnsgroei, wanneer je het op de juiste manier gebruikt. De ‘juiste manier’ wordt niet gedefinieerd door dogma’s of oordelen – er is geen scheiding tussen God en seks – maar door praktische, gerichte oefeningen die je op dagelijkse basis kunt doen, alleen of met een partner.

Tao Training

Natuurlijk ging het in het begin helemaal mis. Het succes steeg Mantak Chia naar het hoofd, een vreselijke scheiding volgde waar Maneewan de naam ‘Healing Tao’ en de helft van het geld claimde (vandaar dat het nu ‘Universal Tao’ heet) en waar Mantak Chia troost zocht bij jonge Chinese minnaressen, onder de noemer van spirituele liefde. De Tao Garden in Thailand, aanvankelijk een taoïstische gemeenschap van een hoog niveau, werd ineens tot een commercieel kuuroord waar je binnen drie weken leraar kon worden, als je maar genoeg betaalde. Een groot aantal instructeurs vertrok. Ze vonden het gebrek aan integriteit onaanvaardbaar. Mijn leraar, Reinoud Eleveld, was een van hen. Behalve dat hij al zijn diploma’s terugstuurde veranderde hij ook de naam van zijn training. Het werd ‘Tao Training’: identiek qua oorsprong en methode, maar volkomen verschillend wanneer het gaat over seksuele veiligheid, integriteit en het delen van de kennis zonder commercieel belang.

Onwetendheid

Wanneer een eeuwenoude traditie geïntroduceerd wordt in een gecompliceerde, neurotische samenleving als de onze, kan het bijna niet anders of er ontstaat verwarring. Die verwarring uit zich meestal op het gebied van seks en geld, de grootste taboes in onze cultuur. Het is de grootste uitdaging voor iedere leraar in het veld: hoe hou je het puur? Toen ik bij Reinoud ging trainen zei hij: ‘Ga er maar vanuit dat je niks weet, maar wees tegelijkertijd op je hoede: neem niks van mij aan zonder dat het resoneert met je innerlijk weten. Wees eigenwijs en bescheiden tegelijkertijd. Vergeef jezelf voor de onwetendheid waarmee je een spoor van vernieling achterlaat, maar wees tegelijkertijd onverbiddelijk wat betreft je gedrag en houding. Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor de consequenties van je daden, je emoties en je gedachten.’ Deze paradoxale waarheden zijn een waardevol onderdeel van de training: ze schudden je uit de beperktheid van je gedachten en je geconditioneerde ego.

De leraar

Een goed spiritueel leraar ‘walks his talk’: hij is een levend voorbeeld van de kennis die hij uitdraagt. Dit is de beste en enige graadmeter om te bepalen of je een waarachtige leraar of een charlatan voor je hebt. Soms is dit eenvoudig: wanneer een leraar seks heeft met zijn leerlingen of na de les steevast een sigaret opsteekt of naar de MacDonalds gaat weet je dat je moet wegwezen. Meestal is het echter subtieler en een enorme uitdaging voor de leerling. Kun je je intuïtie vertrouwen? Reinoud had voor dit vraagstuk een helder advies. Hij zei:
‘1. Je leraar moet seksueel veilig zijn. Dat wil zeggen dat hij zijn seksuele energie op orde heeft, dat hij energetisch hygiënisch is en noch zijn eigen, noch jouw grensen overschrijdt. Nooit. Zonder uitzondering.
2. Je leraar moet bereid zijn tot volledige transparantie en eerlijkheid. Wanneer hij iets te verbergen heeft wil dat zeggen dat hij bepaalde stukken van zijn schaduw nog steeds ontkent, en wanneer de bereidheid zijn destructiviteit te onderzoeken ontbreekt weet je dat er iets niet klopt.
3. Een taoïst streeft ernaar zo weinig mogelijk schade aan te richten, zowel bij zichzelf als bij anderen. Neemt je leraar verantwoordelijkheid hiervoor? Hoeveel schade, drama, lijden en emotie veroorzaakt hij in zijn leven of in dat van zijn familie, vrienden en leerlingen? De mate waarin een leraar harmonie en balans verspreidt bepaalt de mate waarin hij de kennis geïntegreerd heeft.’

Seksualiteit

Inmiddels heeft het taoïsme zich overal in de wereld verspreid. Het vult het boeddhisme en de yoga traditie op elegante wijze aan. Behalve Mantak Chia, die nog steeds aan de weg timmert en zichzelf tegenwoordig ‘Grand Master’ noemt (alsof ‘Master’ niet genoeg is) zijn er een groot aantal leraren die de kennis en ervaring van het taoïsme overdragen in retraites, trainingen en cursussen. De Tao Training is nog steeds de meest complete spirituele traditie die ik in mijn leven ben tegengekomen. Alles wat belangrijk is in het leven, ook in mijn moderne, chaotische leven, komt aan bod. Het geeft de meest duidelijke handvaten wat betreft gezondheid en genezing, maar dat is nog maar het begin. Voor mij was het meest belangrijke dat het taoïsme seksualiteit niet veroordeelt, maar het integreert als een belangrijk deel van het menszijn. Behalve dat het een bron van plezier is, iets wat in deze training heel serieus genomen wordt, is het ook een manier van bewustwording: het leren hanteren van seksuele energie in je lichaam, zodanig dat het je bewustzijn stimuleert en doet groeien. Dat dit uiteindelijk leidt tot een omkering van het verouderingsproces verbaast me niets. Ik zie er jonger uit dan 15 jaar geleden, dus misschien geef ik over 100 jaar nog steeds les. Bewaar dit artikel voor je kleinkinderen, mochten ze ooit onsterfelijk willen worden!

Sanne Burger

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

De Tao van de Octopus

De Tao van de Octopus

“Een octopus heeft acht armen. Volgens de Tao kun je de werkelijkheid op acht manieren interpreteren en zijn er acht...

Body snatchers

Body snatchers

In dit artikel wil ik het hebben over body snatchers (ik kan er geen goed Nederlands woord voor vinden). Dit begint...

Don’t shoot the messenger

Don’t shoot the messenger

Als ik je aan de voet van de Himalaya's ontmoet en je vraagt aan mij: Is het een goed idee om vandaag naar de top te...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om nieuwe artikelen en aankondigingen van nieuwe trainingen direct in je inbox te ontvangen!

 

Dank voor het inschrijven! Je ontvangt een email waarmee je je inschrijving moet bevestigen. Vanaf dan blijf je altijd up-to-date!