Vegetariër behalve tijdens het eten

De grote zus van Catootje (uit ‘Jan, Jans en de kinderen’ – die zeventiger jaren strip uit de Libelle) is vegetariër geworden. Als ze Catootje uitlegt waarom: omdat het kalfje, het biggetje, lammetje en kuikentje die ze eet doodgemaakt wordt zodat zij het kan opeten, besluit Catootje ter plekke om ook vegetariër te worden. Die avond bij het avondeten serveert Jans gehaktballen. 
‘Lekker!’, zegt Catootje en houdt haar bord omhoog. 
‘Catootje!’, zegt haar zus streng, ‘je bent toch vegetariër?’ 
‘Ja’, zegt Catootje, ‘maar niet tijdens het eten!’
Een vriendin van me is natuurgenezeres. Ze heeft een groentetuin die ze besproeit met water vermengd met haar menstruatiebloed, wat een fantastische oogst oplevert. Ze behandelt mensen met de meest uiteenlopende klachten door ze aan te spreken op het zelfgenezend vermogen van hun lichaam. Ze neemt ze mee het bos in, doet sjamanistische rituelen met ze, laat ze edelstenen, veren en stokjes dragen en daagt ze uit meer te vertrouwen op Moeder Aarde. Tijdens het wildkamperen met haar vriend wordt ze zwanger. Ze is zo blij! Maar ze besluit wel om in het ziekenhuis te bevallen, met ruggenprik. 
‘Voor de zekerheid’, zegt ze.
Een kennis van me geeft Compassie-trainingen. Hij heeft drie jaar in een boeddhistisch klooster gewoond. Hij leert mensen door middel van meditatie contact te maken met hun innerlijke bron van compassie. 
‘Compassie is een staat van zijn van waaruit we liefde en vergeving kunnen voelen voor alles wat leeft’, zegt hij. 
Zijn vrouw en kinderen zijn bang voor hem. Zijn vrouw omdat hij boos wordt als ze klaagt over het feit dat hij nooit tijd voor haar heeft, en zijn kinderen omdat hij woedend wordt als ze geluid maken wanneer hij zit te mediteren.
Ik heb het over hypocrisie. New age hypocrisie. Spiritualiteit behalve in het dagelijks leven. Eerlijk behalve als het consequenties heeft. Vrijgevig behalve als het echt iets kost. Rechtvaardig behalve als het risico’s met zich meebrengt. Trouw behalve als er echt iets lekkers voorbij komt. Onthecht behalve als het nergens toe leidt. Celibatair behalve achter het altaar. Moedig behalve als er gevaar dreigt. Idealistisch behalve als je er je comfort voor moet opgeven. Principieel behalve als je onder druk staat. Eigenzinnig behalve als het pijn doet. Onafhankelijk behalve als je eenzaam bent. Vrolijk en gezellig behalve als je bij je gezin bent. Begripvol behalve ten opzichte van je familie.
Echte spiritualiteit toont zich in het dagelijks leven en nergens anders.

Delen:

Geef een reactie