Satsang met Barry

Eerst even dit: Barry Long is overleden aan prostaatkanker. Daar gaat dit Blog niet over, maar met alle respect, ik herken de ironie: een guru die zichzelf ‘Tantric master of the West’ noemde, overleden aan prostaatkanker. Maar dat kan net zo goed komen door het feit dat hij, verlicht en wel, nog steeds vijf scheppen suiker in zijn thee deed. Hij was Engels. Of dat zijn broek altijd te strak zat, waardoor zijn edele delen tegen zijn lichaam aangeperst werden, terwijl hij uren achtereen op een podium op een stoel satsang zat te geven. Dat was heel duidelijk te zien.
Nisargadatta overleed aan longkanker, terwijl hij toch hele waarachtige dingen zei. ‘Bidi Baba’ werd hij ook wel genoemd, omdat hij zoveel bidi’s rookte. Alexander Smit overleed aan een hartaanval, terwijl hij toch graag sprak over onvoorwaardelijke liefde. Misschien was het zijn overgewicht. Osho was op het laatst zo allergisch dat je om bij de satsang toegelaten te worden eerst besnuffeld werd om reukloos bevonden te worden – je stond soms drie uur in de rij – en het tijdens de satsang verboden was om te hoesten. Sommige mensen stikten er zowat in.
Maar laten we voor het gemak in dit Blog even uitgaan van de stelling: Je kunt een guru niet diskwalificeren op grond van zijn lichamelijke conditie.
Rond zijn dertigste verliet Barry Long huis en haard om met een vrouw naar de Himalaya’s te gaan, alwaar zij hem verliet. In de jaren negentig gaf hij regelmatig seminars in Europa.
‘Ik heb mijn verlichting te danken aan een gebroken hart’, placht hij te zeggen. ‘Daarom spreek ik met name over liefde, seks en relaties.’ 
Hij had niet bepaald zijn uiterlijk mee. Hij had weinig guru-charisma, zoals we gewend waren van Osho, Krishnamurti en Sai Baba – geen lange baard, geen hypnotiserende bruine ogen, geen indiaas voorkomen.. er was niks exotisch aan. Hij had wel een prachtige stem. Zo’n bariton die zoveel rust en autoriteit uitstraalt dat je je onmiddellijk op je gemak voelt. Misschien dat hij daarom zijn ‘Making Love – Sexual Love the Divine Way’ aanvankelijk op tape uitbracht en pas later in boekvorm. Inmiddels natuurlijk ook verkrijgbaar op CD.
Barry Long toonde weinig compassie tijdens zijn seminars. Hij foeterde, schreeuwde, wees met zijn wijsvinger naar het publiek en stak zijn irritatie over de idiote vragen die hij kreeg niet onder stoelen en banken. Dat was even wennen, al konden Smit en Osho er ook wat van.
‘Mooie vrouwen komen hier niet’, zei Alexander Smit een keer. Bij de volgende satsang waren er ineens de helft minder vrouwen.
Wanneer iemand aan Barry Long vroeg: ‘Wat is verlichting?’, vroeg hij: ‘Hoe is je seksleven?’
Wanneer iemand vroeg: ‘Wat is de zin van het leven?’, vroeg hij: ‘Hoe is je seksleven?’
Wanneer iemand vroeg: ‘Hoe kan ik een beter mens worden?’, vroeg hij: ‘Hoe is je seksleven?’
Wanneer de persoon in kwestie dan zweeg, verward of beschaamd, vroeg hij: ‘Is je vrouw er ook?’
Wanneer dat het geval was, en ook wanneer het antwoord was: ‘Prima, niks mis mee’, vroeg hij aan de vrouw van de vraagsteller: ‘Hoe is jullie seksleven?’
Zijn wedervraag leverde altijd een acute opleving in de zaal op. Iedereen was ineens klaarwakker, opende de ogen en strekte de hals om te zien wie de vraagsteller was. Als deze de moed had om eerlijk te antwoorden – wat meestal het geval was: een vraag van de guru negeer je nou eenmaal niet – en zei: ‘Nou.. nu je het zegt..’ leverde dat altijd hilariteit op. Iedereen lachte, in herkenning en anticipatie.
Barry Long had gelijk met zijn opvatting dat veel spiritueel zoeken voortkomt uit seksuele onvrede. De kloof die ontstaan is tussen seks en God, tussen lichaam en geest, tussen het verlangen naar het vinden van je oorsprong enerzijds en het verlangen naar goede seks en echt contact met je partner anderzijds, compliceert onnodig de eenvoudige en simpele verlangens van het lichaam en de ziel. Barry Long wist op geheel eigen wijze deze kloof te overbruggen door feilloos iedere spirituele pretentie te ontmaskeren en iedere vraag tot de kern terug te brengen.
Zijn no-nonsense benadering van spiritualiteit was heel verfrissend. Ik heb veel van hem geleerd.
______________________________________________________________
www.barrylong.org
Barry Long: ‘Making Love – sexual love the divine way’. Verkrijgbaar op CD en in boekvorm. Ook in het nederlands vertaald – niet aan te bevelen (slechte vertaling). Verkrijgbaar ondermeer bij Za Zen in Den Haag: www.zazen.nl

Delen:

Geef een reactie