Mannen

Sanne Burger

11 januari 2011

Bij de man is alles zichtbaarder dan bij de vrouw. Zijn edele delen zitten aan de buitenkant, terwijl de situatie bij de vrouw andersom is: het meeste zit van binnen. Als een man opgewonden is krijgt hij een erectie, terwijl de opwinding van een vrouw uiterlijk veel minder opvalt. Als een man klaarkomt ejaculeert hij (meestal), wat betekent dat hij zijn orgasme noch kan verbergen noch faken, mocht hij daar al behoefte aan hebben. Bij een vrouw vindt doorgaans ook het orgasme meer in het verborgene plaats.
Dat uiterlijk naar buiten gericht zijn van de man en het uiterlijk naar binnen gericht zijn van de vrouw manifesteert zich niet alleen op fysiek niveau. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op dit wezenlijke onderscheid dat niet alleen bij mensen, maar bij alles in de natuur voorkomt. Zij noemen het Yin (vrouwelijk) en Yang (mannelijk). Maan en zon, nacht en dag, donker en licht, passief en actief.

Andere typisch mannelijke eigenschappen zijn: autoriteit, daadkracht, structuur  en initiatief

In deze tijd, waarin vrouwen vechten voor gelijkwaardigheid, zie je vrouwen ook steeds meer mannelijke kenmerken vertonen. Dat zie je terug in de media, vrouwelijke mannelijkheid verkoopt tegenwoordig. Bijvoorbeeld deze:
<Doodvermoeide man zit in ochtendjas aan de keukentafel. ‘Sinds Jet shampoo gebruikt die de kleur langer vasthoudt geniet ze van álles langer.’ Dan zie je Jet die in de zomer nog geniet van de kerstboom, die als de sneeuw zo goed als gesmolten is nog gaat skieën en die in bed haar man volledig uitput. ‘Nog één keer’ hoor je haar zeggen, en man wordt aan zijn benen uit beeld getrokken. Camera keert terug naar de man aan de keukentafel. Man zucht.>
Het is grappig bedoeld en het heeft ook wel wat.

Maar deze trend, deze inhaalslag van vrouwelijk machtsvertoon, heeft een alarmerende keerzijde.

Aanvankelijk had ik het niet door en dacht ik dat het incidenteel was. Maar uiteindelijk bleken zoveel mannen er last van te hebben dat ik het ging herkennen als een symptoom van deze tijd: vrijwel IEDERE man die ik masseer, en dat zijn er best veel, heeft last van chronische spanning in de heupen. Ze kunnen gewoonweg hun heupen en bekkengebied niet meer ontspannen. Als ik een been probeer te bewegen, wat met name bij Ancient Thai Massage uitgebreid gebeurt, zit het heupgewricht vaak hartstikke vast.

Gaandeweg kwam ik erachter waar die spanning vandaan komt: het is castratie-angst.

Mannen zijn vaak echt bang om op hun mannelijkheid afgerekend te worden. Ze doen, bewust of onbewust, hun uiterste best om die te verbergen. Mannelijke kracht zit met name in de heupen en in het bekken, en om nog specifieker te zijn: in de edele delen. We zeggen niet voor niets: ‘Dat is een man met ballen!’
Als een man ontspant in zijn heupen en bekken komt hij vanzelf in contact met zijn mannelijke kracht. Het gevoel dat dat geeft doet denken aan een goed doorvoede bison aan het hoofd van zijn clan: Machtig, trots en in- en intevreden. Stoer en alert, al zijn vrouwen en kinderen beschermend. Het alpha-mannetje. Dit gevoel is echter niet vaak meer voorbehouden aan de moderne man van vandaag.

Vervolgd voor het eeuwenlang misbruiken en onderdrukken van de vrouw wordt een man nu voortdurend afgerekend op zijn zogeheten vrouwonvriendelijke gedrag.

Ja, alleen het feit dat hij een man is is eigenlijk al voldoende om hem aan te vallen, te veroordelen, te vernederen en belachelijk te maken. Het is alsof vrouwen denken: ‘Nu is het onze beurt.’ Een man is bij voorbaat al schuldig bevonden aan het zijn van een klootzak, tot hij het tegendeel bewezen heeft – als we hem daar al een kans voor geven. En wij vrouwen hebben de geschiedenis aan onze kant. Wij hebben gelijk.
En het werkt. Mannen van tegenwoordig zijn inmiddels zo bang geworden voor de agressie en wraakzucht van de furieuze vrouw dat ze voor het eerst in de historie van de mens proberen om niet op te vallen en zich vooral niet te laten gelden. Ik heb mannen zien huilen van angst wanneer ze in contact kwamen met die spanning in hun heupen, en vervolgens zien zieden van woede.

De vraag is nu: willen wij dit echt? De man met het badwater weggooien?

Is dit wel fair? Want zeg nou zelf: wat zoek je als vrouw nou werkelijk in een man? Waar val je op? Wat ik zelf in een man zoek is mannelijkheid. Mannelijke eigenschappen. YANG. Ik val op mannen die niet bang zijn om de leiding te nemen, die autoriteit uitstralen, die de zwakken in de samenleving beschermen, die de deur voor me open houden maar die ook zeggen: ‘Hou nu eens je mond’ als ik doordraaf. Ik val op sterke mannen die initiatief tonen en zelfvertrouwen hebben.

Het is niet eerlijk om alleen mannen te beschuldigen van seksueel geweld. Wat wij doen is ook gewelddadig. Het is alleen minder zichtbaar.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Seks is gedoe

Seks is gedoe

Perfecte seks bestaat niet Het is per definitie onmogelijk Er zijn gewoon te veel dingen die mis kunnen gaan Zoals,...

De inquisitie

De inquisitie

Art: Susan Seddon Boulet   Stukje uit het boek 'Visie op seks', hoofdstuk 12 - Religie. Waar mensen toe in staat...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om nieuwe artikelen en aankondigingen van nieuwe trainingen direct in je inbox te ontvangen!

 

Je aanmelding is gelukt!