‘Laat maar zitten’ is niet goed genoeg

Sanne Burger

12 juni 2020

Als je appels lekkerder vindt dan peren is dat wat mij betreft prima, ook al hou ik meer van peren. Als je zegt dat je niet van reizen houdt, is dat ook oké, ook al ben ik dol op reizen. Als je mijn vriendje niet leuk vindt, kan ik dat accepteren, ook al snap ik het niet. Zelfs als het pijn doet, kan ik het accepteren. Je hebt recht op je eigen mening. Over smaak valt niet te twisten.

Maar als het over echt belangrijke dingen gaat, ligt het anders. Om te zeggen ‘Laat maar zitten’ als er bijvoorbeeld levens op het spel staan, is of harteloos, of gewoon dom. ‘Laat maar zitten’ wordt te vaak gebruikt als een debat moeilijk wordt, als bij een een discussie de gemoederen verhit raken, als mensen defensief, beledigd, onzeker of geprovoceerd worden. ‘Laat maar zitten’ is een zwaktebod. Het valt in dezelfde categorie als ‘Ik geloof niet in complotten’, ‘Niks is zeker’ en ‘Alles is zoals het bedoeld is’. Het zegt niks! De enige functie is om weg te kijken, om het gesprek te stoppen omdat het niet leuk meer is. En daarmee gaat de kans om tot de kern te komen verloren.

Een lastig gesprek

‘Ik hoop dat er snel een vaccin tegen dat virus gevonden wordt.’
‘Waarom?’
‘Zodat iedereen gevaccineerd kan worden, natuurlijk.’
‘Volgens mij zijn vaccins veel gevaarlijker dan virussen.’
‘Waarom?’
‘Omdat ze door criminelen ontwikkeld worden, omdat ze geen wetenschappelijke onderbouwing hebben, omdat ze weefsel van menselijke foetussen bevatten, omdat ze vol gifstoffen zitten, en omdat ze dood en verderf verspreiden.’
‘Nou, daar ben ik het niet mee eens, maar dat is oké. Laat maar zitten.’

Ik bedoel… wat?? Hoe kun je het niet eens zijn met feiten? Dit is geen mening, dit zijn concrete feiten! Natuurlijk kun je zeggen ‘Ik geloof je niet, je liegt’ of ‘Je bent gek’ of ‘Ik heb geen idee waar je het over hebt’ of ‘Wat je net zei vind ik zo eng dat ik uit alle macht ga proberen het te negeren en het zo snel mogelijk te vergeten.’ Maar ‘laat maar zitten’? Nee. Dat is een zwaktebod.

Sommige dingen zijn niet discutabel
Een vaccin geneest of beschadigt. Social distancing is zinvol of zinloos. Bill Gates is een filantroop of een kwakzalver. ‘Het nieuwe normaal’ redt levens of kost levens. DE WHO en het RIVM zijn betrouwbaar of corrupt. Sommige dingen zijn gewoon niet discutabel. Je kunt ook niet een beetje zwanger zijn, of een beetje dood.

In mijn optiek is het heel belangrijk om deze zaken tot op de bodem uit te zoeken. Waarom? Omdat je binnenkort zult moeten beslissen of je het nieuwe vaccin wel of niet zult nemen. Of je je kinderen ermee zult laten injecteren. Binnenkort zul je moeten beslissen of je het eens bent met verplichte vaccinaties, of niet. Wat ga je beslissen, en gebaseerd waarop?

Een lastig gesprek – deel 2

‘Ik ben goed geïnformeerd. Ik heb gestudeerd. Ik kijk het nieuws en ik onderzoek wat ik moet weten.’
‘Super. Dan weet je ook dat het doorgaans 10 tot 20 jaar kost om een vaccin te maken. En dat ze er tot nog toe niet in geslaagd zijn een werkend vaccin te ontwikkelen voor andere Corona virussen. En dan weet je ook over Event 201, toch? Dat verzin je toch niet? En je weet van de dubieuze rol die Fauci in Wuhan heeft gespeeld. En je weet dat dit nieuwe vaccin voor Covid-19 nanodeeltjes zal bevatten die je celstructuur permanent veranderen. En dat er tot nog toe geen onderzoek is geweest naar het lange termijn effect van deze gloednieuwe technologie. En dat de vaccinatie industrie big business is, dat weet je dan ook. Toch?’
‘Nou eh, dat is jouw mening.’
‘Wacht… wat? Wat is mijn mening?’
‘Jij zegt dat vaccinaties gevaarlijk zijn en daar ben ik het niet mee eens.’
‘Nee, jij zei dat je onderzoek had gedaan, dus volgens mij zou je op de hoogte moeten zijn van de net genoemde feiten, die inderdaad indiceren dat vaccinaties gevaarlijk zijn. Ga het nu niet over iets anders hebben.’
‘Nou, we hebben verschillende meningen, maar laten we geen ruzie maken. Laten we het er niet meer over hebben.’

Dit is het beslissende moment. Haak je af, of ga je door? Geef je genoeg om deze persoon om moeite te doen, of zeg je ‘Ja hoor, whatever.’ Is het het waard? Is hij of zij het waard?

Een lastig gesprek – deel 3

‘Jawel, ik wil het er wel over hebben. Laten we dit tot de bodem uitzoeken. Het is belangrijk. Haak alsjeblieft niet af. Waar ben je het precies mee oneens?’
‘Zucht. Ik ben het niet eens met jouw bewering dat vaccins gevaarlijk zijn.’
‘Oké, maar waar baseer je dat op?’
‘Op mijn onderzoek.’
‘Welk onderzoek? Heb je ‘Vaxxed’ gezien?’
‘Wat?’
‘Vaxxed.’
‘Wat is dat?’
‘Het is de beste documentaire over vaccinaties, tot nog toe. Het was een eye opener voor mij.’
‘Nee, heb ik niet gezien.’
‘Oké. Wat heb jij dan gezien? Welk onderzoek heb je gedaan?’
‘Dat heb ik je al verteld.’
‘Nee, dat heb je me niet verteld. Je zei dat je gestudeerd had, het nieuws keek en onderzoek deed, maar niet wat je gestudeerd hebt, welke nieuwsrapporten je gezien hebt en welk onderzoek je gedaan hebt.’
‘Nou, kijk dan naar de geschiedenis. Vaccins hebben meerdere vreselijke ziektes uitgeroeid. Polio, bijvoorbeeld.’
‘Dat klopt niet.’
‘Ja kijk, nu ontken jij gewoon historische feiten.’
‘Dat is geen historisch feit, het is een hypothese. Statistieken uit die tijd laten zien dat het aantal gevallen van polio al drastisch was gedaald, vóór het vaccin op de markt kwam. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat vaccins polio genezen.’
‘Ik ben moe. Kunnen we het niet gewoon laten zitten?’
‘Nee. Maar we kunnen een pauze nemen. Kijk naar ‘Vaxxed’. Kijk naar Rashid Buttar. Kijk naar Zach. Kijk naar Del Bigtree. Laat me weten wat jij wilt dat ik kijk, lees of onderzoek en ik zal het doen. En dan praten we verder. En dan praten we weer verder, en weer, tot we het eens zijn. Daar bedoel ik mee: totdat we échte antwoorden gevonden hebben. Het is te belangrijk, schat. Want als ik gelijk heb, moeten we vaccinaties ten alle tijde vermijden. En als jij gelijk hebt, kan iedereen zich veilig laten vaccineren. Dat is belangrijk, toch?’
‘Ja, daar ben ik het mee eens.’
‘Hallelujah.’

Als je van iemand houdt, durf dan onuitstaanbaar te zijn
Als je van iemand houdt, laat het er dan niet bij zitten, alleen als het over smaak of mening gaat. Maar als het over dingen gaat die er echt toe doen, wees dan moedig en eigenwijs. Wees een pain in the ass. Ben het oneens, wees oncomfortabel, verpest de sfeer en maak ruzie als dat nodig is, ga erdoorheen. Dan is het maar even niet gezellig. Het is het waard. Het is een manier om te laten zien dat je om die ander geeft. Word emotioneel, voel de pijn, de irritatie, de angst, de verwarring. Laat je provoceren. Provoceer. Geef niet op. Het maakt allemaal onderdeel uit van het proces. Soms is een pain in the ass zijn een teken van liefde. Maar wees ook eerlijk. Geef het toe als je iets niet weet. Geef het toe als je twijfelt. Geef het toe als je ziet dat je iets verdedigde dat in tweede instantie niet waar blijkt te zijn. Laat je trots varen. Maak samen de waarheid vinden belangrijker dan je gelijk halen.

Word niet die persoon die over een paar jaar zegt: ‘Ik had geen idee. Waarom heeft niemand me gewaarschuwd?’
Wees degene die zegt: ‘Ik gaf niet op, totdat ik het begreep.’
Word niet die persoon die over een paar jaar zegt: ‘Ik wou dat ik iets gezegd had. Ik wou dat ik iets gedaan had. Maar nu is het te laat.’
Wees degene die zegt: ‘Ik nam het risico. Ik heb alles gegeven.’

Wees aanspreekbaar. Sta ergens voor. Neem verantwoordelijkheid. Wat het ook is dat je nu kiest, het zal grote consequenties hebben voor de rest van je leven en voor de rest van de wereld. We leven in definiërende tijden. Jouw niet akkoord gaan met ‘laat maar zitten’ is op dit moment niets minder dan een daad van liefde.

Sanne Burger
sanneburger.com

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Als ik kanker kon genezen

Als ik kanker kon genezen

  Als ik kanker kon genezen, zou ik daar dan mee naar buiten treden, of zou ik te bang zijn om de...

Het Sylvia Millecam-effect

Het Sylvia Millecam-effect

  Sylvia Millecam was een Nederlandse actrice die in 2001 op 45-jarige leeftijd aan kanker overleed. Haar naam...

Medische voodoo

Medische voodoo

Als je een medicijn inneemt of een behandeling ondergaat van de medische industrie, dan kan het zijn dat dit de...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief om nieuwe artikelen en aankondigingen van nieuwe trainingen direct in je inbox te ontvangen!

 

Dank voor het inschrijven! Je ontvangt een email waarmee je je inschrijving moet bevestigen. Vanaf dan blijf je altijd up-to-date!