Je kunt ook té positief denken

 

‘Wat fijn hè, die pandemie. Lekker thuisblijven, eindelijk eens goed uitrusten, mediteren, yoga doen, spelletjes met de kinderen. En oh, wat leuk hè, de dolfijnen zijn terug in de kanalen van Venetië, en wat zijn de Italianen toch weer heerlijk romantisch bezig met hun liefdesliedjes, gezongen vanaf hun balkonnetjes, en oh, de lente weet niet dat er een wereldwijde crisis gaande is, dus de bloemetjes bloeien, de vogeltjes zingen, wat is het allemaal toch geweldig. En zo verbindend ook, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We zijn één grote familie.’

Ik word er niet goed van!

Op dit moment is de wereldeconomie aan het crashen, heel veel mensen zijn hun inkomen kwijt, bedrijven gaan failliet, oude mensen zitten alleen thuis, verpleeghuizen sluiten hun deuren voor bezoek, er is overal angst, verwarring en ellende. Dat is een feit. Ik zie het om me heen. Ik zie het in de ogen van de mensen in de supermarkt, ik hoor het van mijn vrienden. Sommigen kunnen niet meer bij hun moeder op bezoek (ik ook niet), anderen zitten in quarantaine, weer anderen kunnen hun eigen land niet in, anderen kunnen juist niet weg. Ellende!

Je kunt ook te ver gaan met je positieve invulling van de werkelijkheid

Stel je voor: er komt een militaire macht je dorp inlopen, tot de tanden toe gewapend. Onder bedreiging word je je huis ingejaagd en word je deur gebarricadeerd. Daar zit je dan, met huilende kinderen en een bevende moeder. Wat doe je? Dan ga je toch ook niet posten hoe leuk je plantjes erbij staan in de vensterbank? Dan ga je toch eerst uitzoeken wat er gebeurd is? Dan is je eerste reactie toch: ‘What the fuck just happened?

Deze basic reactie mis ik bij heel veel mensen. Er is een soort gelatenheid, een inertie ten aanzien van wat zich wereldwijd voltrekt.

‘Ach, wat komt dat komt. Het is all meant to be. Ik hoef het niet te snappen. We maken er gewoon het beste van. Er komt vast snel een vaccin.’ Luister, dit is niet langer positief denken, dit is gewoon ontkenning. Dit is dissociatie! Wil je niet weten hoe het zit? Wil je niet eerst zeker weten dat het zin heeft om weken in je huis opgesloten te zitten, voor je het ook daadwerkelijk gaat doen? Waarom is iedereen zo volgzaam?

Waarom zijn we allemaal zo braaf?

Als er echt een dodelijk virus is dat rondwaart en iedereen, vooral de kwetsbaren, laat sterven als we hem vrij spel geven… als ik dat zeker weet, dan ben ik bereid om mijn huis in te gaan, de deur dicht te doen en voor mijn part drie maanden te gaan mediteren. Maar je moet wel een hele goede reden hebben om dit mij en mijn dierbaren aan te doen, en ik zie die reden niet. Ik heb nog helemaal geen bewijs gezien dat het Covid-19 virus het ergste virus is ooit. Niet! En jij ook niet! Niemand heeft dat bewijs, want het is er gewoon niet! Ik hoor juist uit allerlei bronnen dat het Covid-19 virus zich in niets onderscheidt van andere Corona virussen, dat de meeste mensen geen of nauwelijks klachten hebben, als het al Covid-19 is wat ze hebben, en dat de meeste doden, in Italië zelfs 99,2%, andere ziektes hadden die net zo goed de doodsoorzaak hadden kunnen zijn.

Waarom zijn zo weinig mensen gealarmeerd door het schrijnende gebrek aan wetenschappelijk bewijs?

Als je mij kunt laten zien dat ik me vergis, dat het virus echt levensgevaarlijk is en een verwoestende pandemie kan veroorzaken… als je mij kunt laten zien hoe we dit kunnen voorkomen, en als ik overtuigd ben, dan zal ik doen wat je zegt, en niet eerder. Laat me de feiten zien, de onderzoeksrapporten, de resultaten. Als je dat niet kunt, waarom zou ik je dan geloven? Wie zegt in dat geval dat je niet andere belangen voor ogen hebt dan mijn welzijn? Het zal niet de eerste keer zijn dat ons, the people, iets wijsgemaakt wordt. Hoor je? Ik vertrouw je voor geen cent!

Weet je wat het probleem is? Wij, jij en ik, de gewone mensen, hebben helemaal geen toegang meer tot de waarheid!

En we zijn daar zo aan gewend geraakt, de laatste paar decennia, dat het ons niet eens meer opvalt. We kijken gewoon TV, we zitten op social media, we googelen en nemen dat als waarheid aan. Die technocratie waar David Icke het over heeft, die is er allang! We zijn inmiddels zo moe, zo gelaten en murw gebeukt dat als iemand zegt ‘Je moet in je huis blijven!’ we zeggen ‘Oh, prima hoor. Ik post wel een selfie met mijn geraniums.’

Come on, people! What the fuck is going on?

Een vriend in Utrecht kreeg gisteren een brief van de KPN: ‘Beste klant, tussen 22 en 26 maart worden nieuwe zendmasten voor uw mobiele netwerk geïnstalleerd. Mogelijk zal de ontvangst even wat minder zijn.’ Goh, wat toevallig. Net nu! Waarom zou dat zijn? Zodat niemand op straat is en we dus geen filmpjes kunnen maken van de vogels en bijen die uit de bomen gaan vallen, of van mensen die gaan omvallen? O nee, er zijn geen mensen! De straten zijn leeg. How convenient.

Ja, daar sta je dan met je verzet. In je eentje. Want al je vrienden zitten binnen Kum Ba Yah te zingen met hun online cybertribe, in een mist van wierook en positiviteit. ‘Eindelijk tijd voor mezelf. Dankjewel, Corona. Aho.’ En terwijl de straten uitgestorven zijn, wordt 5G geïnstalleerd.

‘Maar het Corona virus is er om ons te helpen!

Het is er om ons te laten inzien dat we moeten onthaasten, dat we ons naar binnen moeten keren. En het is juist goed voor Moeder Aarde, want nu krijgt ze haar welverdiende schoonheidsslaapje. Het is toch fijn dat de luchtverontreiniging in China met 37% omlaag is, dat er hertjes door de stad lopen, dat het water ineens zoveel schoner is?’

Stel jezelf de vraag: de mensen die gaan sterven, de bedrijven die failliet gaan, de armoede die gaat toeslaan, het aantal mensen dat afhankelijk gaat worden van een uitkering… wie heeft deze slachtoffers gemaakt?

Een dodelijk virus, of een regering met zijn extreme maatregelen? Mensen verwarren de acties van de regering met het virus zelf. Het effect bewijst niet de oorzaak! De ontwrichting van de maatschappij komt niet door het virus, maar door de maatregelen. Deze gevolgen komen niet van een goedmoedig virus dat eruitziet als een cartoon die een high five geeft en het beste met ons voor heeft. Het is ook geen boodschap van Moeder Aarde zelf. Het is een opgelegde, onnatuurlijke, gewelddadige actie die niemand als zodanig herkent omdat iedereen sterrenstof in zijn ogen heeft!

Delen:

16 Replies to “Je kunt ook té positief denken”

 1. Mooi gepassioneerd betoog, dank voor je vuur!
  We mogen ons afvragen op welke informatie we nog kunnen vertrouwen.
  De mainstream media is (wat mij betreft) al jaren afgeschreven als betrouwbaar.
  Mijn intuïtie zegt: er is iets anders gaande. Maar wat precies….? Het is makkelijk wantrouwend te zijn. Hoe kunnen we neutraal blijven kijken en toch kritisch zijn? En wat kunnen wij daadwerkelijk doen als bezorgde burgers?

 2. Je kan wel eens gelijk hebben. Ik geloof, nu ik er over nadenk, dat er weleens iets goeds uit voort kan komen.
  ik weet het niet. Bedankt voor je artikel.

  • Mooi verhaal. Er is bewijs genoeg, dat het van geen kant klopt. Alleen ik ken niemand die er naar wilt luisteren. Langzaam aan lopen we diezelfde (vakantie)trein in van 80 jaar geleden.

 3. Eindelijk een normale reactie en een logische denkwijze. Zo zeldzaam in deze situatie. Dank je.

 4. Advies: Trek een schort en handschoenen aan, zoek een mondkapje (als je er nog één kan vinden) en ga het met met eigen ogen bekijken. Kijk naar de feiten! Ze zoeken volgens mij nog heel veel vrijwilligers om de piek die we nog niet bereikt hebben op te vangen!

  • Een praktische benadering op basis van de feiten. We zijn het eens, Leo! Ik denk dat de mensen in de vluchtelingenkampen op het moment de meeste hulp kunnen gebruiken. Wanneer gaan we?

 5. Helemaal akkoord! Er is nog steeds niets dat mij overtuigd heeft dat deze griepvariant zoveel erger is dan andere varianten.
  En inderdaad, deze maatregelen hebben dramatische gevolgen voor de meest kwetsbaren in deze wereld. Maar ook voor ons…Ik begrijp ook niet hoe makkelijk iedereen maar meegaat in deze paniekzaaierij, hoe iedereen zich mak als een lam laat opsluiten. Ik begrijp het echt niet…😥

 6. Hoi Sanne, ik heb jouw schrijven als een enorme herkenning waarnemend invoelend gelezen. Ik sta er net in zoals je schrijft: vanwaar komen al die ‘statistieken’, waar zijn de verifieerbare ‘bronnen’, waarom wordt de aandacht exclusief gericht naar de ‘sterftecijfers’ en niet naar herstel-cijfers? Ik heb zoveel variaties in dit virus gehoord en gelezen, dat ik me de vraag stel of de experts zelf enig zicht hebben op het virus. De mainstream media stelt geen onderzoeksvragen, wat ik al als heel apart ervaar. Gezond denkende mensen, daar ga ik dan van uit, stellen zich wel die vragen. Nergens heb ik tot op vandaag gehoord hoe mensen hun immuunsysteem kunnen versterken. Enkel het credo: ‘blijf op 1,5 m afstand van mekaar’. Met alle informatie die sinds enkele jaren door waarheidsonderzoekers zoals David Icke, Fred Teunissen, Janet Ossebaard en nog vele anderen, is het nu wel heel duidelijk geworden, althans wat mij betreft, dat het script/programma enorm gelaagd is. En of lezers dat nou leuk vinden of niet, het is de werkelijkheid. Wie is bereid 180° de andere kant uit te kijken om zelf te onderzoeken en waar te nemen wat er werkelijk gebeurt, in wat ‘zichtbaar’ is? Laat staan wat zich nog niet duidelijk heeft afgetekend. En dit is geen doemdenken, verre van, maar rauw durven kijken en erkennen/herkennen dat we niet als soevereine wezens kunnen leven, niet op deze manier. Ik begrijp de titel van dit blog heel goed. Dit is precies waar de afleiding zit, de verblinding van: als straks ‘het virus’ weg is, wordt alles weer goed. Want dit is wat er bij de mensen leeft, die gedachte, die hoop. We moeten mensen de hoop niet ontnemen, maar iedereen heeft het recht om te weten, zodat ze zelf kunnen onderzoeken en conclusies trekken. Degenen die zich nog willen vastklampen aan een leven in ballingschap en slavernij is hun goed recht, maar wij hebben ook het recht om te staan voor wie we werkelijk zijn als creators van ons leven. En dat is de transitie naar de nieuwe tijd, niet vanuit oude paraDOGMA’S, maar bezield, gelijkwaardig, en inspirerend. Jouw blog opent de ogen en als het goed is, ook de harten van lezers. Het is maar met welke bril iemand het blog leest. Ik hoop dat je blog de harten en waarnemings- en onderzoekerszin van lezers kan raken. Warme groet.

 7. Hi Sanne, dankje om vol vuur jouw visie te delen. Ik herken er veel in en tegelijk probeer ik me bewust te blijven dat we ook heel snel van veronderstellingen kunnen uitgaan en dat een verborgen agenda vd overheden dan snel aan de orde komt. Terwijl : ook dat weten we niet zeker!!
  Alhoewel ik in mezelf voel dat ik door deze uitdagingen krachtiger word (ik moet uit m’n huis voor 1 mei, heb geen geld opzij, 3 kids, alleenstaande moeder, halftijdse baan, dus zeker wel genoeg!!), vind ik het wel goed dat je er zo over schrijft.
  We moeten wakker worden en blijven!!!!
  Want langs de andere kant : het is idd wel zeer toevallig 🤨

 8. Het is natuurlijk altijd goed om zaken ter discussie te stellen en vanuit meerdere invalshoeken te bekijken . Maar persoonlijk vind ik dit net zo goed een eenzijdige extreme visie.
  Iedereen weet dat de waarheid niet bestaat. Er is niet 1 waarheid . We moeten sowieso met zijn allen niet denken dat we alles weten en dat alles te onderbouwen en voorspellen valt met zogenaamde feiten. Dus hoe zouden anderen jou moeten overtuigen met feiten? Persoonlijk vind ik dat niet realistisch. In mijn ogen is het systeem, de maatschappij en de economie redelijk ziek en staat het te ver af van de oorspronkelijke bedoeling . En er zou wat mij betreft zeker een duidelijke verandering moeten komen. Maar ik geloof niet dat dit soort extreme complot theorieën bijdragen aan een positieve verandering hierin. Ik zie dat eerder als meer van hetzelfde , de andere kant van dezelfde medaille. In deze chaotische tijden is het in mijn ogen vooral belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier blijft nadenken over alle info en afwegen hoe hij of zij hier in staat . En misschien vooral hoe je je daadwerkelijk voelt. Maar hopelijk vanuit een gevoel van verbondenheid en met de inzet en actie die jij persoonlijk kunt opbrengen en goed voelt.

  • Dank voor je reactie. ‘De waarheid bestaat niet’ vind ik geen argument in deze. Spiritual bypassing. Er is wel degelijk een objectieve werkelijkheid te onderscheiden in deze situatie – in alle situaties. Ik ga er niet vanuit dat een overheid mij zou moeten of kunnen overtuigen – dat is juist mijn punt. Veel mensen lijken dat wel te doen en volgen blind maatregelen op, praten het nieuws na en doen niet zelf onderzoek. Ook mijn overwegingen afdoen als ‘complottheorieën’ is een echte dooddoener, alsmede het gebruik van het woord ‘extreem’. Je oproep tot blijven voelen en verbinden vind ik mooi, verder is je betoog more of the same.

 9. Wat maakt het uit wat nu de waarheid is, of niet. We hebben te dealen met wat er gebeurd zoals het zich nu ontvouwt. Als dat een verandering is die voortkomt uit een onnodige chaos (wat ik overigens niet zomaar geloof, dit is echt niet zomaar georkestreerd), dan is die verandering ook welkom.
  De wereld zoals die was kon niet meer, laten we wel wezen.
  Laten we hopen op en samen werken aan een wereld waarin het voor onze (klein)kinderen goed toeven is. Dat is het enige wat nu telt.

Geef een reactie