Waarom aapjes en babies gedragen willen worden

Sanne Burger

11 januari 2011

Apen dragen hun jongen. Dat is de reden dat ook pasgeboren mensenbabies een grijpreflex hebben: de instinctieve impuls om zich stevig vast te grijpen aan wat dan ook binnen handbereik is wanneer ze een schokje of beweging voelen. Zo voorkomt het apenjong dat het valt wanneer het op het lichaam van Moeder Aap door de bomen zwaait. Wij mensenbaby’s hebben dit instinct nog volledig paraat, tot op de dag van vandaag.

De grijpreflex is er niet voor niks

Het testen van de grijpreflex is één van de eerste testjes die een pasgeboren baby ondergaat om te checken of het gezond is. Een baby komt ter wereld met een heel scala aan instinctieve reflexen die zijn overlevingskansen vergroten in die eerste cruciale weken en maanden van zijn leven. De zuigreflex is er ook één. Maar de grijpreflex heeft een moderne baby in wezen niet meer nodig – welke moeder van tegenwoordig klimt nog met haar baby op haar lichaam in bomen?

Je baby wil gedragen worden

Bij natuurvolkeren en in landen zoals Peru worden baby’s nog wel gedragen. Op het lichaam van de moeder bewegen ze mee, terwijl deze loopt, kookt, danst en werkt. De slendang en draagzak wordt ook bij ons weer steeds populairder, waarmee we eigenlijk terugkeren naar een meer natuurlijke toestand voor de baby dan het wiegje, wat in vorige generaties nog het meest gangbaar was. Behalve dat dit voor de baby van grote betekenis is voor zijn gevoel van veiligheid en geborgenheid, blijkt het ook nog eens cruciaal te zijn voor zijn gezondheid en die van de volwassene die hij later gaat worden.

Zo heeft de natuur het bedoeld

Het voortdurend meebewegen op het lichaam van de moeder (of iemand anders) ontwikkelt de zintuigen, het evenwichtsgevoel en het spierstelsel van de baby in razendsnel tempo. Daarnaast wordt zijn tere lichaampje voortdurend gemasseerd door de uitgeoefende druk en beweging die het passief ondergaat. Wat blijkt nu? Dit voortdurend bewogen en gemasseerd worden is essentieel voor het optimaal functioneren van zijn lymfesysteem, zijn bloedcirculatie en zijn spijsvertering.

Bewogen worden is cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van je baby

Een baby is de eerste maanden van zijn leven volkomen hulpeloos. In die tijd is hij voor het actief houden van zijn passieve lichaampje volledig afhankelijk van zijn verzorgers. Als je een baby van een paar weken neerlegt is hij niet in staat om van houding te veranderen, om te draaien of noemenswaardig te bewegen. Hij kan trappelen met zijn beentjes en zwaaien met zijn armpjes, rollen met zijn hoofd, maar dat is het wel zo’n beetje. Wat gebeurt er nu als een baby zo’n 20 uur per etmaal in een wiegje ligt, wat bij ons normaal is? Behalve dat het gefrustreerd raakt door de deprivatie van wat hij instinctief verwacht, namelijk het voortdurend in fysiek contact zijn met een volwassene, het aangeraakt en bewogen worden en het opdoen van een groot scala aan zintuiglijke impulsen, stagneren allerlei processen in zijn lichaam. Omdat hij zelf niet kan bewegen en dus gedwongen wordt om uren achter elkaar in dezelfde positie te liggen, ontstaat er druk op de weefsels en de organen die om die reden niet goed meer kunnen functioneren.

Was jij een rugligger of een buikligger? Of werd je ook gedragen?

Met name de longen, het hart en het spijsverteringsstelsel lijden hieronder. Door de constante druk op de maag gaan maagsappen lekken. Door hun extreem hoge zuurgraad beschadigen die sappen allerlei omliggend weefsel. Dit leidt niet alleen tot acute buikpijn bij de baby, maar ook tot verklevingen die op latere leeftijd tot allerlei klachten kunnen leiden. Welke klachten dit zijn is onder meer afhankelijk van of je als baby door je moeder op je buik of op je rug gelegd werd. Was je een rugligger dan zitten de klachten waarschijnlijk in de nieren en de rug. Was je een buikligger dan zitten de klachten waarschijnlijk meer aan de voorkant. Kwestie van zwaartekracht.

Wiegjes en kinderwagens zijn geen vooruitgang maar achteruitgang

Mogelijk is het collectieve besluit dat we een paar eeuwen geleden genomen hebben om onze baby’s niet langer te dragen dus niet de meest slimme geweest. Het zijn van die dingen die we vanzelfsprekend vinden omdat we niet anders gewend zijn, maar in dit geval zou je kunnen stellen dat deze stap niet bepaald een vooruitgang was, gezien de impact die het heeft op het welbevinden en de gezondheid van zowel baby als volwassene. Nu heeft het lichaam een ongelooflijk herstellend vermogen. Zelfs blokkades en verklevingen die er al vanaf de kindertijd zitten kun je herstellen door het lichaam alsnog te geven wat het toen miste: BEWEGING en AANRAKING.

Beweging en aanraking. The cure for everything.

Beweging en aanraking. Dat is toch bijna niet te geloven, dat je de meest uiteenlopende klachten kunt genezen met een beetje bewegen en aangeraakt worden? Kan het zo eenvoudig zijn? Ja. Zo simpel is het. Alle beweging is goed, maar met name beweging die tot diep in het bindweefsel doordringt en zelfs de organen in beweging brengt is aan te bevelen. Yoga, Qigong, Tai Chi en Kungfu zijn hier voorbeelden van, maar ook allerlei vormen van dans en sport doen wonderen. Alle aanraking is goed, maar daar geldt hetzelfde: de  meest effectieve aanraking dringt tot diep in het bindweefsel door en brengt het HELE lichaam in beweging. Rebalancing, shiatsu, IMT en Rolfing zijn goede voorbeelden hiervan, maar mijn persoonlijke favoriet is Ancient Thai Massage.

Ancient Thai Massage is the best

Ancient Thai Massage is een compleet, geniaal en allesomvattend pakket van zowel beweging als aanraking dat het HELE lichaam activeert, ontgift en werkelijk ALLE systemen aanspreekt. Kijk naar het filmpje hiernaast, dan zie je wat ik bedoel. Het is een ongelooflijke boost voor het hele lichaam en het wordt, als je de overleveraars mag geloven, al meer dan 2000 jaar op min of meer dezelfde manier gedaan.

Ontgiften is niet altijd even leuk, maar wel goed voor je

Mensen die één van bovenstaande behandelingen ondergaan of regelmatig één van genoemde disciplines beoefenen – en er zijn er nog veel meer – zullen merken dat het lichaam eerst gaat ontgiften. De periode waarin afvalstoffen het lichaam verlaten is niet altijd even prettig, maar wanneer het lichaam vervolgens gaat regenereren, het bindweefsel herstelt en weer soepel en veerkrachtig wordt, en wanneer het spijsverteringsstelsel, de longen, het hart en alle andere organen beter gaan functioneren weet je niet wat je overkomt.

Wieg het raam uit!

Tegenwoordig zijn we beter op de hoogte van wat het betekent om ziek te zijn dan wat het betekent om gezond te zijn. Maar hoe ziet optimale gezondheid er eigenlijk uit? Ik hoop daar zelf nog eens achter te komen. En heb je op dit moment nog ergens een baby in een wieg liggen? Ik zou zeggen: baby uit de wieg en wieg uit het raam!

Sanne Burger

_____________________________________________________________________

Jean Liedloff: ‘The continuüm concept’. Nederlandse vertaling: ‘Op zoek naar het verloren geluk’. Prachtig boek die bovenstaande uitgebreid belicht en al heel veel babies en hun ouders gelukkig heeft gemaakt.

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Watervasten – deel 1

Watervasten – deel 1

Ik heb het jarenlang uitgesteld omdat het me zo hardcore leek, maar nadat ik de boeken van Herbert Shelton ontdekte...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.