De Mythe van de Maat

Sanne Burger

11 januari 2011

We gaan maar meteen recht op het doel af. Het antwoord op de vraag ‘Doet de grootte van de penis ertoe?’ is ja. Het antwoord op de vraag ‘Dus hoe groter hoe beter?’ is nee.

Het is een kwestie van logisch denken. Stel je voor: je hebt een enorme bos bloemen gekocht. Als je thuis komt realiseer je je dat je geen vaas hebt die groot genoeg is. Je bent teleurgesteld. Zonder vaas heb je weinig lol van de bloemen. Of je hebt laarzen gezien die je per se wilt hebben, blijkt dat ze je maat niet meer hebben. Je baalt. Wat moet je met een paar laarzen als ze niet passen? Zo is het ook met de penis. Zijn grootte is relatief. De obsessie met zijn grootte is gebaseerd op het culturele verschijnsel dat ALLES steeds groter moet: borsten, hamburgers, auto’s, bonussen, warenhuizen, het aantal GB’s op je telefoon. Maar dat groter ook beter is, berust op het misverstand dat de maat iets zegt over de kwaliteit. Dit geldt ook voor de penis.

Kijk naar de Grieken. Die vonden een grote penis obsceen en een teken van een gebrek aan intelligentie. David, de superman van Michelangelo, heeft een heel bescheiden penis. Of kijk naar de penis van Adam die over Eva gebogen staat in zijn schilderij ‘Adam en Eva’. Hetzelfde. Het feit dat vrouwen zich geen zorgen maken over de maat van hun vaginakanaal, alleen over de maat van hun borsten, heeft louter te maken met het feit dat het vaginakanaal onzichtbaar is.

Wat veel belangrijker is dan de eigenlijke grootte van de penis is de grootte in verhouding tot de vagina waarmee hij de liefde bedrijft. De grootte van de penis is relatief. In oude Indiase geschriften zoals de Kama Sutra worden zowel de penis als de vagina in drie groepen verdeeld, al naar gelang hun grootte. Bij de man betreft het de lengte en breedte van de penis, bij de vrouw betreft het de lengte en breedte van het vaginakanaal.

Het advies luidt poëtisch:

Als je als man een Haas bent, bedrijf dan de liefde met een Hert.

Als je als man een Stier bent, bedrijf dan de liefde met een Merrie.

Als je als man een Paard bent, bedrijf dan de liefde met een Olifant.

En vice versa.

Dit is op geen enkele manier beledigend of oordelend bedoelt. Het ontzag voor de machtige dijen van een Olifantsvrouw is groot, maar ook de verfijndheid van het Hert en de Haas zijn geliefd. Zowel in India als in China verstaat men de kunst om aan het gezicht van iemand af te lezen tot welke categorie deze behoort. Zo las ik ooit in een boek over Chinese gezichtsdiagnose: ‘Vrouwen met hoge jukbeenderen zijn moeilijk te bevredigen, omdat ze een bijzonder lang vaginakanaal hebben. Stieren en Hazen zijn meestal niet in staat zo’n vrouw te bevredigen.’

Ik vond dat destijds zo’n fantastisch voorbeeld van een wetenschap die mij tot dan toe volkomen onbekend was, dat ik het nooit vergeten ben. Steeds als ik een vrouw met hoge jukbeenderen zie denk ik eraan. Iedere vrouw, behalve misschien de Olifantsvrouw, weet hoe onplezierig het is om de liefde te bedrijven met een man wiens penis te groot is. Echt, als Hert de liefde bedrijven met een paard is echt niet fijn. We hebben allemaal vergelijkbare ervaringen van dat het niet past.

Nu zijn er zowel binnen de yoga als het taoïsme oefeningen en standjes om elkaar toch te bereiken; om de penis op te rekken of in te krimpen, om de vagina strakker of wijder te maken, om dieper binnen te dringen of juist niet, maar uiteindelijk blijkt bovenstaand advies toch het meest waardevol als het gaat om maat, die tegelijkertijd (denk ik) niet bepalend is voor de liefde.

Er is een penis-kwaliteit die veel belangrijker is dan de maat, en dat is bezieling. De mate van bezieling in de penis en vagina is waar het echt om draait. Het gaat om bezieling: het vermogen om volledig aanwezig te zijn in je lichaam, en dus ook in je genitaliën. Dit in tegenstelling tot ‘numbness’: het onvermogen om aanwezig te zijn in je lichaam. Een enorme penis met een keiharde erectie kan in een gevoelige vagina koud en onprettig aanvoelen. Hoe veelbelovend hij er wellicht ook uitzag, ze zal hem niet in zich willen. Omgekeerd geldt hetzelfde: een bezielde penis die een verharde, gevoelloze vagina binnengaat zal zich in een reflex terugtrekken en vaak onmiddellijk zijn erectie verliezen, vaak zonder dat de man in kwestie, of zijn minnares, begrijpt wat er aan de hand is.

Veel mannen die weinig gevoel in hun penis hebben compenseren dat door zo gauw ze in een vrouw zijn heel snel en hard te gaan bewegen, zodat ze tenminste nog iets voelen: de wrijving van het bewegen. Veel vrouwen die weinig gevoel hebben in hun vagina gaan ook voor hard en snel, omdat ze zich anders gaan vervelen. De jacht op orgasme is ook een manier om het gebrek aan subtiliteit, bezieling of liefde te compenseren.

Behalve de maat is er dus ook de mate van bezieling die je mee zou kunnen nemen in je keuze van minnaar of minnares. Minnaars zullen zich vooral thuis voelen bij en lekker kunnen vrijen met een partner die op ongeveer dezelfde golflengte zit als zijzelf wat betreft de sensitiviteit van het lichaam. Als je met iemand vrijt die gevoeliger is dan jij kan dat voor jou heerlijk zijn, maar minder voor de ander. Goed om te weten!

Sanne Burger
sanneburger.com

0 reacties

Geef een reactie

You might like this too …

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

Vrouwen kunnen ook te ver gaan

“Kijk, wat een schatje”, zegt mijn moeder. We zitten op een terrasje in de zon en kijken uit over een speeltuin, waar...

Seks is gedoe

Seks is gedoe

Perfecte seks bestaat niet Het is per definitie onmogelijk Er zijn gewoon te veel dingen die mis kunnen gaan Zoals,...

Nieuwe artikelen direct in je inbox?

Schrijf je in op mijn mailinglist.

Je krijgt een mailtje waarin je je inschrijving moet bevestigen - gemakkelijk!

 

Gelukt! Je hoeft nu alleen nog maar per mail je inschrijving te bevestigen en dan ontvang je elk nieuw artikel direct in je inbox.